Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης η ετήσια εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος με θέμα: «Μεσογειακοί Δρόμοι του Βαμβακιού».
Πλήθος κόσμου, επιχειρηματίες, τραπεζικοί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή τις παρουσιάσεις των ομιλητών που αφορούσαν την τρέχουσα κατάσταση στον κλάδο του βαμβακιού και της κλωστοϋφαντουργίας στις χώρες της Ισπανίας, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και φυσικά της Ελλάδας.
- Η κα Γεωργία Κωστοπούλου, Προϊσταμένη Δ/νσης Συστημάτων Καλλιέργειας, Γεν. Δ/νση Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής, ΥΠΑΑΤ, αναφέρθηκε στα πρότυπα και κανόνες καλλιέργειας βάμβακος στην Ελλάδα, που εξασφαλίζουν την ποιότητα, την φιλικότητα προς το περιβάλλον αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη της καλλιέργειας. Ζήτησε δε, την ευλαβική εφαρμογή των ανωτέρω, ως μονόδρομο για την συνέχιση και ανάπτυξη της καλλιέργειας,
- Ο κ. Baris Kocagoz, Πρόεδρος της Συνέλευσης του «Izmir Commodity Exchange» (Τουρκία) κατέδειξε την σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας στην Τουρκία για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση απευθυνόμενης εγχώριας Κλωστοϋφαντουργίας, η οποία μπορεί να αυξήσει τις προοπτικές ανάπτυξης της αλλά και την προστιθέμενη της αξία, μέσω της πιστοποίησης του Τούρκικου Βαμβακιού ως Μη Μεταλλαγμένου Προϊόντος,
- Ο κ. Απόστολος Δοντάς, «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΑΕΒΕ», Πρώην Πρόεδρος ΠΕΕΕΒ (Ελλάδα), παρουσίασε το παρόν και τις προοπτικές τις Ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, η οποία υπό προϋποθέσεις θεσμικών παρεμβάσεων μπορεί να ξαναγίνει η ατμομηχανή της Ελληνικής Οικονομίας,
- Ο Eng. Magdy Elessawy, Επικεφαλής του Τεχνικού Γραφείου, του Central Administration of Plant Quarantine (CAPQ) (Αίγυπτος) αναφέρθηκε στις αυξανόμενες ανάγκες της Αιγύπτου για εισαγωγή ποιοτικού βάμβακος, στην αποδοχή που απολαμβάνει το ελληνικό βαμβάκι, αλλά και στις διαδικασίες και προϋποθέσεις που υπάρχουν για να εισαχθεί βαμβάκι στην Αίγυπτο.
- Ο κ. Josep Barderi, Αντιπρόεδρος του «Centro Algodonero Nacional» (Ισπανία) παρουσίασε την ιστορία, το παρόν και τις δυνατότητες του Ισπανικού Κέντρου Βάμβακος αλλά και του ισπανικού βαμβακιού, προτείνοντας συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα με την ελληνική πλευρά,
- Ο Δρ. Darawsheh Mohammed (ερευνητής), Προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Τυποποίησης και Ταξινόμησης Βάμβακος (Ελλάδα), ανέλυσε την συνεργασία του κέντρου με την Διεπαγγελματική Βάμβακος, τα προγράμματα ελέγχου ποιότητας των εν Ελλάδα σποροπαραγώμενων ποικιλιών, αλλά και του 1% της Ελληνικής παραγωγής, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα, τις πρώτες ενδείξεις για την ποιότητα του Ελληνικού βάμβακος την τρέχουσα Εκκοκκιστική περίοδο, η οποία κατά γενική ομολογία είναι πολύ ικανοποιητική.
Ως κύριο συμπέρασμα της εκδήλωσης ήταν ότι το βαμβάκι εξακολουθεί να αποτελεί την κυριότερη γεωργική καλλιέργεια για τους παραγωγούς, προσφέροντας υψηλό εισόδημα, και ταυτόχρονα υψηλή προστιθεμένη αξία που διαχέεται και ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες όπου παράγεται. Καλλιεργείται δε, με φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι το οποίο θα πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί τόσο στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στις κυριότερες αγορές στόχους. Σαφώς υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά (όπως σε όλες άλλωστε) και σε αυτό θα πρέπει να επικεντρωθεί ο κλάδος.
Εκτός από τις ομιλίες, συνολικά στην εκδήλωση οι καλεσμένοι του εξωτερικού επιβεβαίωσαν πως το βαμβάκι της χώρας μας κερδίζει έδαφος σε πολλές αγορές της άπω ανατολής. Φέτος ειδικά αυξήθηκαν οι εξαγωγές προς Κίνα, Ινδονησία, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Ιαπωνία κτλ… Βασικά πλεονέκτημα του Ελληνικού Βαμβακιού είναι η Υψηλή ποιότητα, η απουσία Επιμολύνσεων, και οι γρήγορες και αξιόπιστες φορτώσεις/παραδόσεις του προϊόντος, καθιστώντας την χώρα πρωταθλητή παραγωγό, πρώιμων και έγκαιρων παραδόσεων βάμβακος στο βόρειο ημισφαίριο. Βγαίνοντας πρώτοι στην αγορά καλύπτονται τα κενά ζήτησης μεταξύ Οκτώβρη και Δεκέμβρη γεγονός που αποτελεί σημαντικότατο πλεονέκτημα της σοδειάς μας.
Από την άλλη εκφράστηκαν τόσο από τους ομιλητές όσο και από τους παριστάμενους ανησυχίες για την αρνητική για το προϊόν αύξηση του Micronaire, για τη συγκομιδή του βαμβακιού με μηχανές στρίπερ αλλά και για τις υψηλές υγρασίες στην παράδοση συσπόρου που επιβαρύνουν την ποιότητα και οδηγούν στην συρρίκνωση του εισοδήματος του παραγωγού.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν, με θετικά και εποικοδομητικά σχόλια και εκπρόσωποι των βαμβακοπαραγωγών στην Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, από όλα τα μέρη της Ελλάδος.
Όλες οι παρουσιάσεις, και εισηγήσεις των ομιλητών βρίσκονται αναρτημένες στην Ιστοσελίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος: www.hca.org.gr
Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις