Τα σιτηρά ανήκουν στην κατηγορία των συμβατικών καλλιεργειών άλλα είναι από τα βασικά τρόφιμα της παγκόσμιας διατροφής μας . Τα δυο τελευταία χρόνια ενώ είχαν χάσει τη δυναμική τους λόγω χαμηλών τιμών στη χώρα μας, ωστόσο έπειτα από μία ακόμη απρόσμενα κακή χρονιά για τα ελληνικά δεδομένα , εκτιμάται ότι η φετινή καλλιέργεια θα αποφέρει ελκυστικές τιμές εξαιτίας της μεγάλης απώλειας παραγωγής, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έχει απολεσθεί.
Οι αγρότες,όπως λένε, δεν θυμούνται χειρότερη χρονιά,πολλά από τα σιτάρια δεν θα αλωνιστούν.Έχει να βρέξει ένα χρόνο ακριβώς, όπως αναφέρουν παραγωγοί στο agrocapital.
Σκληρό και μαλακό σιτάρι, κριθάρι υπόσχονται κέρδη λόγω των καιρικών συνθηκών που έπληξε την χώρα μας όπως το χαλάζι στην Ορεστιάδα την περασμένη εβδομάδα που κατέστρεψε 30.000 χιλιάδες στρέμματα .
Σε Κιλκίς,Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, βόρειο Έβρο η παραγωγή έχει τα μαύρα της τα χάλια. Στην Αιτωλοακαρνανία και στις Σέρρες επικρατεί ανυδρία. Επίσης στα Γρεβενά δυστυχώς όχι μόνο η καλλιέργεια σιτηρών αλλά και άλλες καλλιέργειες έχουν υποστεί τεράστια ζημιά.
Στη Λάρισα όπου δεν είχε νερό τα σιτάρια έχουν σοβαρό πρόβλημα. Στην Εύβοια έχουν μεγάλο πρόβλημα από την ξηρασία από τα 25.000 στρέμματα τα μισά έχουν χαθεί. Τέλος πολλά στρέμματα σπάρθηκαν από την αρχή σε περιοχές όπως Καρδίτσα και Τρίκαλα.
Στη χώρα μας το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων με σιτηρά ανέρχεται περίπου σε 10 εκατομμύρια στρέμματα και η εσωτερική ζήτηση καλύπτεται κυρίως από εισαγωγές που φτάνουν περίπου τους 1.700.000 τόνους. Φέτος, οι εκτάσεις στις οποίες καλλιεργήθηκαν δημητριακά είναι λιγότερες εξαιτίας της διατήρησης των χαμηλών τιμών και μη ελκυστικά για τους παραγωγούς επίπεδα, αλλά λόγω της μεγάλης ζήτησης που αναμένεται να διατηρηθεί, όπως όλα δείχνουν, λόγω έλλειψης
Το σκληρό σιτάρι καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε καλλιεργούμενη έκταση και σε παραγωγή με ποσοστό 60% και 34% επί του συνόλου, αντίστοιχα. Η πλεονασματική ποσότητα του σκληρού σίτου εξάγεται είτε ως σιτάρι (σπόρος) είτε ως σιμιγδάλι (αλεύρι για παραγωγή ζυμαρικών) κυρίως στην Ιταλία. Η χώρα μας εισάγει περίπου 53.000 τόνους σκληρού σίτου και εξάγει περίπου 168.000 τόνους ετησίως, ενώ εισάγει 1.000.000 τόνους μαλακού σίτου και εξάγει περίπου 95.000 τόνους
Φέτος οι έμποροι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν αν θέλουμε να σώσουμε την καλλιέργεια. Ακόμα και η πολιτεία μέσω του ΕΛΓΑ που δεν θεωρεί την ξηρασία αιτία για να αποζημίωση, να δει το πρόβλημα κατάματα γιατί είναι ένα προϊόν που ακόμα είναι εξαγώγιμο και προσθέτει στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν μας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις