Τη στρατηγική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον μετασχηματισμό του εγχώριου ενεργειακού συστήματος παρουσίασε ο Υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, στο συνέδριο της ΔΕΗ με θέμα «Investment Opportunities in Southeastern Europe» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.
Ειδικότερα ο Υπουργός ανέφερε:
Για τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό: Η Ελλάδα στη δρομολογούμενη απο-ανθρακοποίηση της Ευρώπης απαντά με τον Εθνικό Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό, ο οποίος θα περιγράφει τους εγχώριους στόχους για την Ενέργεια και το Κλίμα για τη δεκαετία 2020-2030. Επιδίωξη του ενεργειακού σχεδιασμού είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα το 2030, υπό το φως των περιβαλλοντικών στόχων για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί με τη Συμφωνία των Παρισίων.
Για την απελευθέρωση των αγορών και τους λιγνίτες: Η ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποεπένδυση περίπου του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, ανταποκρίνεται στα κριτήρια που θέτει η Συμφωνία και είναι βιώσιμη. Στο επόμενο διάστημα θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της πρότασης, το Market test τον Οκτώβριο και η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης ως τα μέσα του 2018.
«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον στο market test και δεν θα δικαιωθούν όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο», τόνισε ο κ. Σταθάκης. «Ο δικός μας στόχος είναι να προσελκυστεί τεχνογνωσία και κεφάλαια για την αναβάθμιση υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και την κατασκευή νέων, τελευταίας τεχνολογίας, που θα αντικαταστήσουν εν μέρει την ισχύ μονάδων που αποσύρονται οριστικά. Ώστε η αποεπένδυση να συνδυαστεί με στρατηγικά ζητήματα ενεργειακού σχεδιασμού».
Η ΔΕΗ θα παραμείνει ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας, καινοτόμα και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή εταιρεία, έτοιμη να ανταποκριθεί σε προκλήσεις εντός και εκτός της Ευρώπης.
Για το Target model και το Χρηματιστήριο Ενέργειας: Η μετάβαση στο ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο-στόχο, το target model, γίνεται πλέον με αλματώδη βήματα, μέσα σε ένα πολύ ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Στόχος είναι οι νέες αγορές, σε συνδυασμό με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, να λειτουργήσουν εντός του 2018.
Για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις: Σε φάση υλοποίησης βρίσκεται η δεύτερη γραμμή μεταφοράς προς τη Βουλγαρία, μεταξύ των υποσταθμών Νέα Σάντα Κιλκίς και Maritsa East. Έχει χαρακτηριστεί Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) και ήδη ολοκληρώθηκαν όλες οι μελέτες κόστους-οφέλους που ζήτησε η Κομισιόν. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2021.
Κομβικό βήμα για την ενίσχυση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελεί το Memorandum of Understanding που θα υιοθετηθεί στο Βουκουρέστι από τους Υπουργούς Ενέργειας στα τέλη του μήνα, για την επέκταση και στον τομέα του ηλεκτρισμού της Πρωτοβουλίας που αφορά τη διασύνδεση του φυσικού αερίου στην περιοχή.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Σταθάκης τόνισε: «Όραμα μας είναι να μετασχηματίσουμε το εγχώριο ενεργειακό σύστημα ώστε η ενέργεια να διακινείται ελεύθερα πέραν των συνόρων. Με αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο, ανταγωνιστικούς όρους και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων μας, θέτοντας στο επίκεντρο τους καταναλωτές, ώστε να συμμετέχουν ενεργά και χωρίς αποκλεισμούς στην αγορά, να προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι, να επωφελούνται όλοι από τις νέες τεχνολογίες και να διαθέτουν ανταγωνιστικές τιμές».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις