Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8/9/2017 συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΚ στην Αθήνα, στα γραφεία του Μάρνη 34.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κος Πεβερέτος Παναγιώτης ενημέρωσε τα μέλη για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία και για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για πολλά από αυτά από το ΣΕΚ και κυρίως για :
Τη συνάντηση αντιπροσωπίας του ΣΕΚ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Τσιρώνη με κύρια ζητήματα τις εισαγωγές πρόβειου γάλακτος και τις μειώσεις τιμών από ορισμένους μεταποιητές οι οποίοι αυθαιρετούν σε βάρος της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας μειώνοντας συστηματικά και αναιτιολόγητα τις ήδη συμφωνημένες τιμές με τους παραγωγούς.
Την Ομάδα Εργασίας του ΥπΑΑΤ για το Γιαούρτι, στην οποία συμμετέχει ο ΣΕΚ, με σκοπό τη διερεύνηση της καταχώρισης του «Ελληνικού Γιαουρτιού» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Παράλληλα η ομάδα θα εργαστεί με παρεμβάσεις στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και στα λοιπά Κράτη Μέλη για την αποκατάσταση της παραπλάνησης από την κατάχρηση των όρων όπως «ελληνικό» ή «ελληνικού τύπου» για προϊόντα γιαούρτης αλλά και για τη χάραξη συντονισμένης εμπορικής πολιτικής για το προϊόν.
Την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ΠΟΠ (Ε.Δ.Ο.Φ) και την μέχρι σήμερα συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ για την αναγνώρισή της καθώς και για τη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου όπου συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, την προστασία της Φέτας στις διεθνείς αγορές κ.α.
Τη Συμφωνία Ε.Ε. Κίνας για τη Συνεργασία και την Προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Στην Κίνα κινεζική εταιρεία κατοχύρωσε την ονομασία «Φέτα» ως εμπορικό σήμα στον αρμόδιο κινεζικό οργανισμό. Εν όψει της διαπραγμάτευσης για συμφωνία Ε.Ε.- Κίνας για την Προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων, ο ΣΕΚ έχει αναλάβει σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τη νομική του Σύμβουλο να προβεί στις απαραίτητες νοµικές ενέργειες για την ακύρωση του κινέζικου σήµατος µε την ονοµασία Φέτα.
Το Πρόγραμμα προώθησης της Φέτας ΠΟΠ στην Ευρωπαϊκή αγορά (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) και σε Τρίτες Χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία), το οποίο συνυπέγραψε ο ΣΕΚ και υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Το υπόμνημα του ΣΕΚ για την κτηνοτροφία με τα μέτρα άμεσης προτεραιότητας για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, το οποίο απέστειλε στον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου και στους αρχηγούς των κομμάτων.
Τις μεγάλες φωτιές που έπληξαν το νησί της Ζακύνθου προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές και στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής και τα άμεσα μέτρα που ζήτησε ο ΣΕΚ για τους κτηνοτρόφους του νησιού.
Θέματα Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου και αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ όπως η ανάγκη τροποποίησης του κανονισμού Ασφάλισης του Ζωικού Κεφαλαίου έτσι ώστε να καλύπτονται ασφαλιστικά και άλλοι κίνδυνοι, όπως οι ζημιές από αγριόχοιρους και τσακάλια καθώς και κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα πραγματοποιήθηκε από τους αντιπροέδρους, υπεύθυνους για τον κάθε τομέα της κτηνοτροφίας, αποτίμηση της κατάστασης και χάραξη προγραμματισμού δράσεων έως το τέλος του 2017.
Το Δ.Σ ομόφωνα αποφάσισε:
Να ενταθεί ο αγώνας για την προάσπιση της αιγοπροβατοτροφίας, του εθνικού μας προϊόντος της Φέτας, των παραγωγών, των καταναλωτών και της εθνικής μας οικονομίας από τις απαράδεκτες ενέργειες ορισμένων μεταποιητών, οι οποίοι επικαλούμενοι τον έντονο ανταγωνισμό από αντίπαλες εταιρείες και τη χαμηλή τιμή του εισαγόμενου γάλακτος μειώνουν συστηματικά τις ήδη συμφωνημένες τιμές με τους παραγωγούς, οδηγώντας στην καταστροφή τον πιο ανταγωνιστικό κλάδο της κτηνοτροφίας της χώρας.
Να αυξηθεί άμεσα η τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα λαμβάνοντας υπόψη ότι οι τιμές παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος σε όλη την Ευρώπη καλπάζουν προς τα επάνω. Η μέση τιμή παραγωγού στην Ε.Ε. τον Ιούλιο του 2016 ήταν 26 λεπτά /κιλό και τον Ιούλιο του 2017 34 λεπτά /κιλό, που σημαίνει αύξηση κατά 8 λεπτά/κιλό, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο χρονικό διάστημα η μέση τιμή αυξήθηκε λιγότερο από 1 λεπτό/κιλό.
Επιπλέον εάν ληφθεί υπόψη το υψηλό κόστος παραγωγής και η χαμηλή τιμή πώλησης των παραγόμενων προϊόντων, η αύξηση στο συντελεστή φορολόγησης από 13% στο 22% το 2017 και της προκαταβολής φόρου από 75% στο 100% αλλά και των άλλων επιβαρύνσεων (π.χ. ΕΝΦΙΑ), γίνεται αντιληπτό ότι συρρικνώνεται περαιτέρω το εισόδημα, καθιστώντας μη βιώσιμες με ορθολογικά κριτήρια τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς για τις παράνομες "ελληνοποιήσεις" εισαγόμενων προϊόντων ζωικής προέλευσης (π.χ. γάλα, γαλακτοκομικά, κρέας, μέλι) και στα σημεία πώλησης των προϊόντων μέχρι και τους χώρους μαζικής εστίασης και να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες. Να υπάρξει αυστηρή τήρηση των προτύπων παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης (πχ. Φέτα ΠΟΠ, άλλα τυριά ΠΟΠ κ.α ).
Να οργανωθούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας συσκέψεις – ημερίδες κλπ, με στόχο την ενημέρωση των κτηνοτροφικών φορέων και των κτηνοτρόφων. Παράλληλα προγραμματίστηκε για τις αρχές Νοεμβρίου ανάλογη ημερίδα στη Θεσσαλονίκη.
Μετά την ίδρυση του Παραρτήματος ΣΕΚ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει την ευθύνη για όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017 η ίδρυση των παραρτημάτων του ΣΕΚ στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις