Με τη συγκομιδή των σταφυλιών να έχει φτάσει στο τέλος της σε όλες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες, ήρθε η ώρα των ισοζυγίων. Τα επαγγελματικά και θεσμικά όργανα συμφωνούν ότι η συγκομιδή του 2017 θα ανέλθει στα 145 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή καταγράφεται απώλεια 22 εκατομμυρίων εκατόλιτρων σε σύγκριση με πέρυσι.
Μια ιστορικά ισχνή ευρωπαϊκή παραγωγή
Στις 10 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, συνεδρίασαν εκπρόσωποι των διαφόρων χωρών μελών της Copa-Cogeca, όπου δημοσίευσαν τις τελευταίες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή του 2017 στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή συνεταιριστική οργάνωση ανακοίνωσε μία από τις χαμηλότερες συγκομιδές σταφυλιών που έχουν καταγραφεί ποτέ, γεγονός που, όπως γνωρίζουμε, οφείλεται στα διαφορετικά κλιματικά περιστατικά. «Αυτό το έτος, οι αμπελώνες μας έχουν πληγεί σκληρά από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και από τον πάγο και την ξηρασία», ανέφερε ο Thierry Coste, πρόεδρος της ομάδας εργασίας «Οίνος» της Copa-Cogeca. "Η συγκομιδή θα είναι κατά 14% χαμηλότερη από τα επίπεδα του περασμένου έτους. Η συγκομιδή ήταν πρώιμη και πολλοί αγρότες τρύγησαν κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες νωρίτερα. Η Γαλλία και η Ιταλία επλήγησαν ιδιαίτερα: στη Γαλλία, με παραγωγή οίνου 37 εκατομμύρια εκατόλιτρα ή -18% σε σχέση με πέρυσι, τα επίπεδα είναι ιστορικά χαμηλά. Στην Ιταλία, η συγκομιδή εκτιμάται στα 40 εκατομμύρια εκατόλιτρα, δηλαδή -26% σε σύγκριση με το 2016. Στην Ισπανία, η παραγωγή αναμένεται να είναι 20% χαμηλότερη από πέρυσι και να φτάσει στα 36 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η Πορτογαλία είναι η μόνη χώρα στην οποία η παραγωγή οίνου έχει αυξηθεί κατά 10% σε σύγκριση με το 2016".
Οι ανατολικές χώρες είναι καλά τοποθετημένες σε όγκους για να προσελκύσουν τους αγοραστές
Η πορτογαλική παραγωγή εκτιμάται σε 6,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Σύμφωνα με το Instituto da Vinha e do Vinho, οι περισσότερες αμπελουργικές περιοχές δείχνουν μια αύξηση της παραγωγής το τρέχον έτος, με εξαίρεση των Terras, Terras da Beira του Cister. Το Alentejo και οι Açores παρήγαγαν παρόμοια όγκους με εκείνους του περασμένου έτους, ενώ στο Douro-Porto και στο Terras do Dão, η παραγωγή αυξάνεται έως και 20%. Επίσης, η Αυστρία κατόρθωσε να παραμείνει στο παιχνίδι με τη συγκομιδή της το 2017, να σημειώνει σημαντική αύξηση 23% σε σχέση με το 2016, φθάνοντας τα 2,4 Mhl. Όμως, η αύξηση είναι μόνο σχετική, διότι το περασμένο έτος, οι αυστριακοί αμπελώνες επλήγησαν από τον παγετό, γεγονός που προκάλεσε μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας (2,153 hl). Επίσης, η Ρουμανία εξαιρείται από τον γενικό κανόνα της ΕΕ, με εκτιμώμενη συγκομιδή 5.346 Mhl. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία, οι Ρουμάνοι παραγωγοί θα έχουν σημειώσει θεαματικό άλμα +61% σε σύγκριση με το 2016 και +35% σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο των 3,96 Mhl. Η γείτονας Βουλγαρία πήγε πολύ καλά επίσης, με εκτιμώμενη συγκομιδή 1.355.000 εκατόλιτρα (+ 9% / 2016 και 4% κατά μέσο όρο / έτος), όπως και η Τσεχική Δημοκρατία, αλλά σε μικρότερες ποσότητες: 645.000 hl (+ 2% και + 8%). Αυτά τα καλά αποτελέσματα θα προκαλέσουν και φόβους, εφόσον τα κρασιά από την Ανατολική Ευρώπη αντικαταστήσουν τους δυτικούς ομολόγους τους σε βασικές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
Προβλέψεις πολύ αισιόδοξες για την Ισπανία
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις