Με τη νόσο της ευλογιάς να εξαπλώνεται σε κοπάδια εκτός των περιοχών Μανταμάδου και Αγίας Παρασκευής και συγκεκριμένα στην περιοχή της Στύψης, όπου χθες το μεσημέρι επιβεβαιώθηκε ένα κρούσμα, και ήδη να έχουν θανατωθεί σε 14 κοπάδια, 2350 ζώα, χθες το μεσημέρι τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για την καταπολέμηση της νόσου ανακοίνωναν ότι ζητήθηκε και η συνδρομή του στρατού για την ενίσχυση της κτηνιατρικής υπηρεσίας.
Στην ενημέρωση των κτηνοτρόφων μέσω των ΜΜΕ καθώς και στις ενέργειες που έχουν γίνει για την στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την νόσο της ευλογιάς των προβάτων, επικεντρώθηκε η επιτροπή που έχει συσταθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι.
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αδαμίδης, αρχικά αναφέρθηκε στο θέμα της στελέχωσης και τόνισε ότι υπήρξε συνάντηση της περιφερειάρχη με τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη όπου ζητήθηκε η πρόσληψη 3 κτηνιάτρων μόνιμου προσωπικού και 3 εκτάκτων ενώ υπήρξε δέσμευση εκ μέρους του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, ότι μέρος των αιτημάτων θα ικανοποιηθούν. «Αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της κτηνιατρικής αλλά είναι ένα βήμα» τόνισε ο κ. Αδαμίδης.
Από την πλευρά της η διευθύντρια της κτηνιατρικής υπηρεσίας Λέσβου, Παναγιώτα Πετρίδου, ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 14 κρούσματα σε αντίστοιχα κοπάδια στις περιοχές του Μανταμάδου και της Αγίας Παρασκευής και έχουν θανατωθεί 2350 ζώα.
Για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου η επιτροπή υπέβαλε αίτημα στην διεύθυνση Δασών για τον περιορισμό του κυνηγιού και ζήτησε την συνδρομή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, όπως και του Συλλόγου των Μελισσοκόμων και τον περιπατητών.
Ακόμη, υποβλήθηκε αίτημα στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για ενίσχυση, μέσω υπηρεσίας του στη Λέσβο, της διεύθυνσης Κτηνιατρικής με δύο επιπλέον άτομα, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή ιδιωτών κτηνιάτρων.
Στη συνέχεια, υπήρξε επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και όπως τόνισε ο εκτελεστικός γραμματέας Γιώργος Καμπούρης «το νησί μας αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Ζητήσαμε από το ΓΕΣ να μας συνδράμει στην στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και όπως μας ενημέρωσαν μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα στελεχωθεί με ικανό αριθμό προσωπικού».
Τόσο από το κλιμάκιο της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης που επισκέφτηκε τις προηγούμενες ημέρες το νησί όσο και από όλους τους κτηνιάτρους επισημάνθηκε, όπως τόνισε ο κ. Αδαμίδης «η μετάδοση της νόσου κατά 80% οφείλεται στην μετακίνηση ζώων και η απαγόρευση που υπάρχει θα πρέπει να τηρηθεί από τους κτηνοτρόφους. Κάθε μέρα που σφαγιάζεται ένα κοπάδι πάμε πίσω 21 μέρες και στην προοπτική να φτάσουμε στα Χριστούγεννα και να μην μπορούμε να έχουμε κανονική λειτουργία στα σφαγεία θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Και υπάρχει πάντα ο φόβος να έχουμε σημαντική επίπτωση και στις εξαγωγές. Δεν μπορούμε να βήχουμε στη Λέσβο και ν’ αρρωσταίνει όλη η Ελλάδα».
Η περιφερειακή αρχή ενημέρωσε στο προχθεσινό συμβούλιο, ότι βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο για να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι από τον φετινό προϋπολογισμό. Σ’ ότι αφορά στα λειτουργικά έξοδα η περιφέρεια έκανε εγγραφή στον προϋπολογισμό του ποσού των 70.000 ευρώ ώστε να πληρώνονται μέσω της περιφέρειας.
Τέλος, όπως αποφασίστηκε μετά και τις ενημερωτικές συναντήσεις με τους κτηνοτρόφους, με δαπάνες της, η περιφέρεια θα προχωρήσει σε καταχωρήσεις και ενημερωτικά spot στα ΜΜΕ ώστε να ενημερωθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι και να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα.