Μέτρα για τους πληγέντες από την ευλογιά κτηνοτρόφους

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, είχαν κτηνοτρόφοι από τη Λέσβο συνοδευόμενοι από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Πάλλη, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ασθένεια της ευλογιάς αλλά και να αναζητηθεί ένα κοινό πλαίσιο μέτρων για τους πληγέντες κτηνοτρόφους.


Στην συνάντηση πέραν του Υπουργού και του Βουλευτή, συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Λέσβιων κτηνοτρόφων, ο υπεύθυνος αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Στρατής Νικολάου, καθώς και ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ κ. Αλεξανδρόπουλος.
Ο Υπουργός, ο οποίος ήταν απόλυτα ενήμερος για την κατάσταση στο νησί, ενημέρωσε για μια σειρά άμεσων και έμμεσων δράσεων από πλευράς Υπουργείου, οι οποίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν την κρίση αλλά και να αποκαταστήσουν τις ζημιές των πληγέντων.

Ειδικότερα, ο κ. Αποστόλου ενημέρωσε πως, από την πρώτη στιγμή που η Περιφέρεια ζήτησε τη συνδρομή του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της νόσου, τέθηκαν στην διάθεσή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου δύο εργαζόμενοι από το ΤΑΑ Λέσβου και 12 στρατιωτικοί κτηνίατροι. Επίσης τη Λέσβο έχει επισκεφτεί ο  κ. Αλεξανδρόπουλος με τους συνεργάτες του με σκοπό να συνδράμει στο συντονισμό και στη βέλτιστη απόδοση του έργου της Περιφέρειας. Παράλληλα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της ΕΕ θα επισκεφθεί τη χώρα μας και τη Λέσβο,  για να γίνει πλήρη αξιολόγηση και να συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου. Ο κ. Αποστόλου ενημέρωσε πως για το Υπουργείο η πρώτη προτεραιότητα και στόχος είναι να περιοριστεί και να σταματήσει η διάδοση της νόσου.

Το Υπουργείο έχει ήδη συμπεριλάβει στις πληρωμές που πρόκειται να γίνουν μέσα στο τρέχον έτος, τις αποζημιώσεις των ζώων που θανατώθηκαν μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ γίνονται προσπάθειες η περίοδος να επεκταθεί μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη προκειμένου να συμπεριληφθούν τα περισσότερα από τα 3,600 θανατωμένα ζώα. Επιπρόσθετα θα πληρωθούν και όλες οι σχετικές δαπάνες που αφορούν την θανάτωση των ζώων.

Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στην Περιφέρεια να αιτηθεί προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ειδικές ρυθμίσεις των πληγέντων για τις οφειλές προς το Δημόσιο , και το αφορολόγητο αυτών των αποζημιώσεων.

Το Υπουργείο διερευνά όλες τις δυνατότητες ενίσχυσης των παραγωγών που επλήγησαν και  βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας.

Το Υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο Υπουργικής Απόφασης ώστε οι πληγέντες να διατηρήσουν τις ενισχύσεις τους μέχρι την επανασύσταση των κοπαδιών τους για λόγους ανωτέρας βίας .

Παράλληλα εξετάζεται όλοι οι πληγέντες κτηνοτρόφοι να διατηρήσουν το δικαίωμα ένταξής τους στα προγράμματα του ΠΑΑ εφ όσον ξεκινήσουν την επανασύσταση των κοπαδιών τους και την ολοκληρώσουν μέσα στο προκαθορισμένο διάστημα.

Θα εξεταστεί η δυνατότητα τροποποίησης του προϋπολογισμού του Προγράμματος των Μικρών Νησιών του Αιγαίου και η αύξηση του προϋπολογισμού για τον εφοδιασμό των νησιών με ζωοτροφές.

Για το άνοιγμα των σφαγείων ανέφερε ότι αφού ολοκληρωθεί ο Κοινοτικός έλεγχος, θα γίνει η αποτίμηση της κατάστασης ανάλογα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της νόσου και στη συνέχεια θα εξεταστεί κατόπιν εισήγησης των αρμοδίων υπηρεσιών και οργάνων ελέγχου του νοσήματος, η δυνατότητα ανοίγματος όλων των σφαγείων.

Ο Υπουργός ανέφερε πως οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ  θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να επιτηρούν την κατάσταση μέχρι να σταματήσουν τα κρούσματα και θα παραμείνουν στο πλευρό των κτηνοτρόφων μέχρι την πλήρη ανασύσταση των κοπαδιών τους .

Τέλος ο κ. Αποστόλου τόνισε πως από πλευράς Υπουργείου οι δυνατότητες ενίσχυσης μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης αυξάνονται για τις συλλογικές δομές επιχειρηματικής δράσης, όπως είναι οι ομάδες παραγωγών. Για τον λόγο αυτό παρότρυνε τους κτηνοτρόφους να συστήσουν άμεσα συλλογικά σχήματα που θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης , αυξάνοντας παράλληλα και τη διαπραγματευτική τους ισχύ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις