Ενημέρωση των καλλιεργητών εσπεριδοειδών για τον παθογόνο ιό της ΤΡΙΣΤΕΤΣΑΣ

Στην Π.Ε. Αιτωλ/νιας από τις μέχρι στιγμής επισκοπήσεις που γίνονται και την αποστολή δειγμάτων στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη της ασθένειας.

Το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτωλ/νιας ενημερώνει τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών της περιοχής αρμοδιότητάς της τα παρακάτω: Το 2000 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο η ΤΡΙΣΤΕΤΣΑ, μια καταστρεπτική ασθένεια που αφορά τα εσπεριδοειδή. Μέχρι αυτή την στιγμή η ασθένεια έχει καταγραφεί σε διάφορες περιοχές όπως: Αργολίδα, Χανιά, Λακωνία, Άρτα, κ.α. που έχουν παράδοση στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών.

Ο ιός της ΤΡΙΣΤΕΤΣΑΣ αποτελεί παθογόνο οργανισμό καραντίνας και σύμφωνα με την Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή εισόδου αλλά και την εξάλειψη του παθογόνου, σε περίπτωση που εμφανιστεί.

 Οι παραγωγοί δεν πρέπει να προμηθεύονται δενδρύλλια από φυτώρια εσπεριδοειδών, που δεν συνοδεύονται από ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ, ιδιαίτερα δε, αν αυτά προέρχονται από προσβεβλημένες περιοχές.

Η έκδοση Φυτοϋγειονομικού Διαβατηρίου σημαίνει ότι το φυτώριο έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές και έχει θέση πιστοποιητικού ελέγχου. Επισημαίνουμε ότι η εγκατάσταση νέων ή επανεμβολιαζομένων φυτειών εσπεριδοειδών χωρίς την ενημέρωση της Υπηρεσίας μας, συνιστά παράνομη ενέργεια που εγκυμονεί κίνδυνο εισόδου και εξάπλωσης του παθογόνου. Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η πιθανή είσοδος της Τριστέτσας στην Π.Ε. Αιτωλ/νιας θα δημιουργήσει έντονο οικονομικό πρόβλημα στους καλλιεργητές εσπεριδοειδών δεδομένου ότι δεν θα μπορεί να γίνεται ελεύθερη διακίνηση της παραγωγής τους προς εθνικούς και κοινοτικούς προορισμούς.

 Στους παραβάτες παραγωγούς που προβαίνουν σε φυτεύσεις εσπεριδοειδών που δεν φέρουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και που δεν ενημερώνουν την Υπηρεσία μας επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από το ν. 2147/52 (Α΄155).

Παραγωγοί του νομού μας που ασχολούνται με την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να εγγραφούν στο ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ της Υπηρεσίας μας, σύμφωνα με τα Άρθρο 13 του ΠΔ 365/2002. Δειγματοληψίες διενεργούνται από φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της Υπηρεσίας μας την άνοιξη και αργά το φθινόπωρο. Οι φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της Υπηρεσίας μας είναι στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις