Στο δημαρχείο Βελεστίνου πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική ημερίδα για το καινοτόμο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου στην Κάρλα με τίτλο “KarlaSchool”. Στόχος του προγράμματος που το Πράσινο ταμείο το χρηματοδοτεί με 50.000 ευρώ, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και προστασίας της Βιοποικιλότητας της Λίμνης Κάρλας. Θα υλοποιηθεί για ενάμισι χρόνο από το Δίκτυο Περραιβία, τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, το ΚΕΜΕΒΟ και τους “Αργοναύτες”.
Όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου από τους εκπροσώπους των προαναφερόμενων φορέων, σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των τοπικών Φορέων και των κατοίκων της ευρύτερης παρακάρλιας περιοχής σχετικά με τους στόχους, τις δράσεις και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα του έργου.
Όπως ανέφερε ο Κων/νος Σκριάπας, πρόεδρος του δικτύου Περραιβία, σκοπός του έργου είναι η ευαισθητοποίηση, μέσω της ενημέρωσης του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, για τις συνέργειες μεταξύ της περιβαλλοντικής προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης και η προσέλκυση των νέων επιστημόνων και εκπαιδευτικών που θέλουν να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στο αντικείμενο της προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες έρευνας που δίνουν οι νέες τεχνολογίες, που θα χρησιμοποιηθούν κατά κόρο από τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος. “Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας μπορεί να γίνει ένα αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή μας και όχι μόνο” τόνισε ο κ. Σκριάπας
Η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας, Ιφιγένεια Κάγκαλου, επισήμανε ότι με αυτό το πρόγραμμα το Πράσινο Ταμείο επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες καθώς το έργο στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση μέσω μη τυπικής εκπαίδευσης. “Εμείς έχουμε αναλάβει την εκπαίδευση των νέων επιστημόνων που έχουν μια αρχική ιδέα για την διατήρηση και προστασία και διακυβέρνηση ευαίσθητων οικοσυστημάτων . Και θα τους εκπαιδεύσουμε στο πεδίο, με όργανα πεδίου, στην ορνιθοπανίδα, ιχθυοπανίδα, τη διαχείριση της ποιότητας του νερού κλπ.”.
Από τον πλευρά του ο Κ. Μοράρος εκ μέρους των “Αργοναυτών” επισήμανε ότι έχει αναλάβει την εκπαίδευση των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής. “Για πάνω από 60 χρόνια λίμνη δεν υπήρχε και κόσμος δεν είχε εξοικειωθεί πως να συμπεριφέρεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Κατά καιρός οι αλλαγές μεγεθών της λίμνης έχουν δημιουργήσει θέματα. Εμείς θα εκπαιδεύσουμε αγρότες και κτηνοτρόφους πως να συμπεριφέρονται στο περιβάλλον αυτό”.
Τέλος ο Σωτ. Γκανάτιος πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς στη λίμνη Βοιβηίδα (ΚΕΜΕΒΟ) ανέλαβε τη δημιουργία μίας εφαρμογής για smart phones and tablets ως παιχνίδι και θα προσεγγίσει μεγάλο μερίδιο του πληθυσμού και μάλιστα νεαρής ηλικίας. “Πρόκειται θα έλεγα για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ο χρήστης θα γνωρίσει τη λίμνη Κάρλα και το οικοσύστημά της. Επιπλέον θα υλοποιήσουμε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς αθμιας και βθμιας εκπαίδευσης παρέχοντας τους την τεχνογωσία για την οργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη βιοποικιλότητα της λίμνης Κάρλας”.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις