Ένα μήνα πριν ξεκινήσει ο αλωνισμός των δημητριακών, η κατάσταση στις καλλιέργειες χαρακτηρίζεται δραματική εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και της ανομβρίας που παρατηρήθηκε από τα τέλη Μαρτίου έως σήμερα.
Οι παραγωγοί δημητριακών κάνουν λόγο για σημαντικές ζημιές και ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ειδικότερα από τον ΕΛΓΑ να καταγραφεί η ζημιά και να δρομολογηθούν διαδικασίες αποζημίωσης τους.
Σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί δημητριακών ο Δήμος Κιλελέρ φρόντισε μέσω επιστολής να ενημερώσει τον υπουργό και υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου και Βασίλη Κόκκαλη, αντίστοιχα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας& Στερεάς Ελλάδας καθώς και τον ΕΛΓΑ.
Στην σχετική επιστολή ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος αναφέρει τα εξής:
«Με την είσοδο του Μαΐου, ένα σχεδόν μήνα πριν ξεκινήσει ο αλωνισμός, η κατάσταση στις καλλιέργειες δημητριακών του Δήμου Κιλελέρ διαγράφεται δραματική. Η παρατεταμένη ανομβρία έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες των δημητριακών ενώ η ολοκληρωτική καταστροφή βρίσκεται προ των πυλών, αν δεν βρέξει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Είναι γνωστό και από στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας ότι φέτος την άνοιξη έβρεξεελάχιστα στην περιοχή του Δήμου Κιλελέρ. Μετά τον βροχερό χειμώνα ακολούθησε περίοδος ξηρασίας τους τελευταίους δύο μήνες.
Είμαστε ο Δήμος με την μεγαλύτερη καλλιεργήσιμη γη στη χώρα με περίπου 700.000 στρέμματα. Από αυτά, το 60% με 70% είναι σπαρμένα με δημητριακά. Και στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρόκειται για χωράφια ξερικά που «αρδεύονται» μονάχα από τη βροχή. Δυστυχώς φέτος ο καιρός δεν είναι σύμμαχος των αγροτών. Ήδη στις λοφώδεις περιοχές η ζημιά που έχει προκληθεί από την ξηρασία είναι εμφανής. Στα ψηλώματα, στις ράχες που στεγνώνουν πρώτα, οι καλλιέργειες έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν, δείγμα ωρίμανσης, πρόωρης όμως, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται στάχια χωρίς καρπό. Οι ζημιές στις παραπάνω περιοχές αγγίζει το 80% , ενώ στις υπόλοιπες εκτάσεις με δημητριακά, λόγω διαφορετικών χαρακτηριστικών, (μορφολογία εδάφους, περιοχή καλλιέργειας…) η ζημιά και η καταστροφή αγγίζει το 40%. Οι συνέπειες της ανομβρίας εντάθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες του τελευταίου διαστήματος.
Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εκτιμούμε ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να αρχίσει τις διαδικασίες για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι υπάρχει ένα ζήτημα με το αν καλύπτει ο οργανισμός ζημιές από ανομβρία και πως χρειάζεται μάλλον να δρομολογηθεί μια ειδική διαδικασία για να υπάρξουν αποζημιώσεις. Η ώρα για αυτό νομίζουμε ότι έφτασε. Οι σοβαρές ζημιές είναι ήδη ορατές και σε κάποιες περιοχές η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τηνημέρα. Η συνέχιση της ανομβρίας για λίγες ακόμα ημέρες θα επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες των δημητριακών στο δήμο μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πράξετε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε οι καλλιεργητές δημητριακών του Δήμου μας να αντιμετωπίσουν αυτή την δύσκολη κατάσταση που βιώνουν λόγω των αντίξοων καιρικών φαινομένων».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις