Σοβαρός κίνδυνος για το περιβάλλον η ασθένεια των πλατανιών

Σε πολύ σοβαρό ζήτημα αλλά με άμεση αντιμετώπισή του, εξελίσσεται η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου για τον Δήμο Τρικκαίων. Μετά την επισημοποίηση του προβλήματος και την πρώτη ενημέρωση των πολιτών, ο Δήμος Τρικκαίων προχώρησε σε ενημέρωση των προέδρων χωριών της περιφέρειας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στο τ. Δημαρχείο Βαλτινού, με ομιλητές τον Δασάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Κουλουκούρα και τον δασολόγο κ. Νίκος Μάνιος, με διοργάνωση από το τμήμα Smart Trikala.

Μετά την ιστορική αναδρομή εμφάνισης της ασθένειας στη χώρα μας, ακολούθησε παρουσίαση της ασθένειας , των συμπτωμάτων, των τρόπων μετάδοσης και των συνεπειών της.

Η σχετική συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν ειδικότερα στον Δήμο Τρικκαίων

Συγκεκριμένα, τονίστηκαν τα εξής:

  • Ο εντοπισμός του προβλήματος μέχρι σήμερα έχει γίνει σε αναχώματα, δρόμους και γραμμές της ΔΕΗ, οι οποίες βρίσκονται κοντά στον οδικό άξονα Μεσοχώρας – Ελάτης – Πύλης. Το ευτύχημα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν μολυνθεί ιδιαίτερα τα παραποτάμια συστήματα καθώς και πλατάνια σε κεντρικές πλατείες των χωριών, που, αν μολυνθούν, θα αλλάξουν ριζικά τη φυσιογνωμία τους. 
  • Μολυσμένα πλατάνια έχουν εντοπισθεί στη Φωτάδα (πολλά), το Βαλομάνδρι, το Διαλεχτό, τον Διπόταμο, τη Μεγάρχη,  τα Ρόγγια, τον Πρόδρομο, το Πρίνος κ.α.
  • Το φθινόπωρο, που είναι εποχή που τα πλατάνια ρίχνουν τα φύλλα τους, είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός της ασθένειας, η οποία γίνεται μόνο εργαστηριακά.
  • Καθώς η ασθένεια εξαπλώνεται σε γειτονικά δένδρα με την επαφή ή τη συνένωση των ριζών, πρέπει αναγκαστικά άμεσα στα όρια του Δήμου Τρικκαίων, να κοπούν πλατάνια που γειτνιάζουν με μολυσμένα (σε ακτίνα 15-20 μέτρων). Για το λόγο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική μελέτη, η οποία θα υποδείξει τα υγιή πλατάνια που θα πρέπει άμεσα να κοπούν, ενώ τα μολυσμένα να αποξηρανθούν και να καούν επιτόπου. Όλα τα παραπάνω θα γίνουν με κατεπείγουσες διαδικασίες δημοπρασίας και ανάθεσης. Επίσης θα γίνει παράλληλα και ξήρανση των παρόδιων μικρών πλατάνων.

Επίσης, ζητήθηκε από τους προέδρους να μεταφέρουν στις τοπικές κοινωνίες το μέγεθος του προβλήματος που μπορεί να εξελιχθεί με γεωμετρική πρόοδο σε τεράστια και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή για τον τόπο μας. 

Επισημάνθηκε ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να κόψουν ούτε ένα μικρό κλαδάκι από τα πλατάνια, ούτε καν από τα ξερά. Μια τέτοια ενέργεια θα σήμαινε άμεση μόλυνση των υγιών πλατανιών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ακολούθησε επίσκεψη στο νεκροταφείο του Βαλτινού όπου έγινε επιτόπια επίδειξη νεκρωμένου πλατάνου από μεταχρωματικό έλκος ο οποίος μολύνθηκε πιθανότατα από μηχανήματα έργου. Ο πλάτανος αυτός έχει σημανθεί με μπλε Χ προκειμένου να αποξηρανθεί ολοκληρωτικά, να κοπεί και να καεί, ενώ περιμετρικά του έχουν σημανθεί με κόκκινα Χ όλα τα υγιή πλατάνια σε ακτίνα 20 μ. περίπου  προκειμένου να κοπούν ώστε να αποφευχθεί πιθανή μόλυνση όλων των πλατάνων της περιοχής.

Τέλος αποφασίστηκε να ξεκινήσει, και με συμμετοχή του Δήμου Τρικκαίων, εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των δημοτών αλλά και όλων των κατοίκων του νομού, με φυλλάδια , αφίσες, ραδιοφωνικά σποτ για το μέγεθος του προβλήματος και τις διαδικασίες πρόληψης μετάδοσης της ασθένειας.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις