Ημερίδα για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα με θέμα «Έρευνα, Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα στον τομέα της Ενέργειας και Απεξάρτησης από τον Άνθρακα».

 

«Για πρώτη φορά, η χώρα αποκτά μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό. Για να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους που θέτουμε και να εφαρμόσουμε το σωστό πλαίσιο πολιτικής, χρειαζόμαστε ένα καθαρό μονοπάτι προκειμένου να συστρατευθούμε όλοι: οι φορείς που εμπλέκονται με την ενέργεια -ιδιωτικοί και δημόσιοι- και, βεβαίως, οι ίδιοι οι καταναλωτές. Ο τεράστιος μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα της χώρας πρέπει, επίσης, να ενεργοποιήσει την έρευνα και την τεχνολογία και να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» υπογράμμισε, στην εισαγωγική ομιλία του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

 

Στη συνέχεια, παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, για:

 

·                Εξοικονόμηση ενέργειας, με στόχο να επιτυγχάνεται ρυθμός βελτίωσης τουλάχιστον 1,5% ετησίως. Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, θα πρέπει να διατηρηθεί ένας ρυθμός αναβάθμισης περίπου 50.000 κατοικιών ετησίως. «Χρειαζόμαστε ένα «εξοικονομώ» κάθε χρόνο» επισήμανε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι σημαντική συμβολή στην εξοικονόμηση ενέργειας θα έχει και ο εξηλεκτρισμός κλάδων που σήμερα καίνε πετρέλαιο, όπως οι μεταφορές. Προανήγγειλε δε, ειδική πρωτοβουλία στον τομέα αυτό σύντομα.

 

·                Αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος, με αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ (στο 32% στη συνολική κατανάλωση και στο 55%-57% στην ηλεκτροπαραγωγή), περιορισμό του ρόλου του λιγνίτη (στο 17%) και αξιοποίηση του φυσικού αερίου για τη μεταβατική περίοδο: «Ένα είναι το σύνθημα: στροφή στις ΑΠΕ», σημείωσε ο κ. Σταθάκης. Το ΕΣΕΚ προβλέπει επενδύσεις 8,5 δισ. ευρώ σε έργα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ.

 

·                Αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. «Η διασφάλιση της πρόσβασης στο αγαθό της ενέργειας για όλους αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση», τόνισε ο Υπουργός, αναφέροντας τις πρωτοβουλίες υποστήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, μέσω της αναμόρφωσης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, του Ταμείου Επανασύνδεσης Ρεύματος, του νέου «Εξοικονομώ».

 

Στην ημερίδα, χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο οποίος υπογράμμισε: «H επιστημονική έρευνα στον τομέα της Ενέργειας είναι ενδεικτική του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας: της Οικονομίας της Γνώσης, δηλαδή την οικονομία που απορρέει από την έρευνα και την καινοτομία. Συνολικά οι δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη το 2017 ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ φτάνοντας το 1,14% του ΑΕΠ. Το ΕΛΙΔΕΚ στηρίζει ερευνητικά έργα νέων επιστημόνων σχετικά με την Ενέργεια με ποσό που προσεγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οκτώ υποδομές σχετικά με Ενέργεια & Περιβάλλον έχουν στηριχθεί με 41,5 εκατ. ευρώ. Το «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της ΓΓΕΤ στηρίζει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα με 360 εκατ. ευρώ, τα 27 εκατ. για την Ενέργεια και τα 40 εκατ. για Περιβάλλον & Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ενισχύονται τμήματα R&D εταιριών που πρωταγωνιστούν στον διεθνή χώρο, όπως η Tesla. Τέλος, ως εμβληματική δράση αναπτύσσεται το Εθνικό Δίκτυο για την κλιματική αλλαγή με χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ, με αιχμή το Αστεροσκοπείο Αθηνών, αλλά και η κατασκευή σύγχρονου ερευνητικού σκάφους για θαλάσσια έρευνα από το ΕΛΚΕΘΕ. Σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, σχεδιάζεται το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά για ανίχνευση-εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

 

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε: «Η στρατηγική για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη το 2050 που παρουσιάστηκε εχθές από την ΕΕ αποτελεί ένα ουσιαστικό στρατηγικό κείμενο που μας αφορά όλους, διότι αφορά την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη, αλλά και την ισότιμη πρόσβαση στα αγαθά του για όλους. Όσον αφορά τη χώρα μας, τρεις είναι οι τομείς προτεραιότητας για τους οποίους, με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, η Ελλάδα θέτει υψηλούς στόχους: οι μεταφορές, τα κτίρια και η συνέργεια του Σχεδίου για την Ενέργεια και το κλίμα με την κυκλική οικονομία. Πρόκειται για τομείς που εμπεριέχουν και την εφαρμογή έρευνας και καινοτομίας που παράγεται εδώ στη χώρα μας ή για τομείς, όπως οι μεταφορές, που θα θέλαμε να υπάρχει μεγαλύτερη διασύνδεση της έρευνας με την εφαρμογή. Η όποια συζήτηση για την ουσιαστική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη χώρα πρέπει να περιλαμβάνει και τη χρηματοδότηση, καθώς πρέπει να συνδεθεί η δημόσια και η ιδιωτική χρηματοδότηση με τα κριτήρια της κλιματικής αλλαγής και την κυκλικότητα της οικονομίας».   

 

Στον χαιρετισμό της, η γενική γραμματέας Έρευνας και ΤεχνολογίαςΠατρίτσια Κυπριανίδου σημείωσε ότι με περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη χρηματοδοτεί η ΓΓΕΤ από το ΕΣΠΑ 2014-20 τον τομέα της Ενέργειας, συνεργατικά ερευνητικά έργα μεταξύ ΑΕΙ, Ερευνητικών Κέντρων και εταιρειών, για την αξιοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού του ερευνητικού οικοσυστήματος και την ενίσχυση της Οικονομίας της Γνώσης.

 

Τέλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα και γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών,  Μιχάλης Βερροιόπουλος, επισήμανε ότι η προώθηση της περιβαλλοντικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας μέσω δράσεων έρευνας και καινοτομίας, αποτελεί προτεραιότητα του Εθνικού Σχεδιασμού, συνεισφέροντας άμεσα στη συνιστώσα της ανταγωνιστικότητας. «Στόχος», πρόσθεσε «είναι οι δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας να συνδυάζονται με την επίτευξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων με υψηλή προστιθέμενη εγχώρια αξία. Η ανάδειξη και υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία δε μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την προσαρμογή των γνώσεων, δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις