Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους τεχνοκράτες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, καθώς σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με Ευρωπαίους τεχνοκράτες των Θεσμών, άκουσαν ότι μπορεί να παραταθεί κατά ένα έτος το πλαίσιο του Εξωδικαστικού, όπως δηλαδή έχει ζητήσει προ πολλού η ελληνική πλευρά.
Έτσι, ως το τέλος του μήνα αναμένεται να έρθει στη Βουλή η σχετική τροπολογία, που θα κρατήσει ανοικτή την ειδική πλατφόρμα για επαγγελματίες κι επιχειρήσεις, που χρωστάνε σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
Aθροιστικά μέχρι σήμερα:
– Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 59.077 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.
– Έχουν υποβληθεί 5.565 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
– Έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.104 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες,
δηλ. περίπου 1 στους 5 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό,
ενώ οι υπολοιποι βρισκονται σε διαφορα σταδια της διαδικασιας (π.χ. διαπραγματευση με τους πιστωτες).
Συνοπτικά τα αποτελέσματα (στις εβδομάδες που λειτουργεί η πλατφόρμα για κάθε είδος οφειλέτη), έχουν ως ακολούθως:
Επιχειρήσεις (70 εβδομάδες λειτουργίας):
Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 2.035 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 115 επιχειρήσεις έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές.
Ελεύθεροι επαγγελματίες (44 εβδομάδας λειτουργίας):
Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 3.257 αιτήσεις και εξ αυτών ήδη 874 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.
Αγρότες (23 εβδομάδες λειτουργίας):
Στην πλατφόρμα υποβλήθηκαν 273 αιτήσεις με σκοπό τη ρύθμιση των χρεών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) και PQH (πρώην ΑΤΕ κλπ τράπεζες υπό εκκαθάριση) και εξ αυτών ήδη 115 αγρότες έχουν πλέον ρυθμίσει τις οφειλές τους προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.
Στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα πυκνώσουν και οι συζητήσεις για τη διεύρυνση της «ομπρέλας» του Εξωδικαστικού και σε φυσικά πρόσωπα που σήμερα δεν μπορούν να υπαχθούν π.χ. σε μισθωτούς. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το «κλειδί» για τη θετική κατάληξη αυτών των διαβουλεύσεων είναι η ψήφιση της Κοινοτικής Οδηγίας, που προβλέπει την θέση σε λειτουργία πλατφόρμας ρυθμίσεων οφειλών, με κοινούς κανόνες για όλα τα κράτη- μέλη.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις