Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης» συμπληρώνει φέτος τα 20 χρόνια λειτουργίας του (1999-2019) και διεξάγεται από 19 έως 21 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, εξασφαλίζοντας ήδη τις καλύτερες προϋποθέσεις για μία εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση.
Πιο συγκεκριμένα, ο Διαγωνισμός 2019 σε νούμερα:
1. Συμμετέχουν 5 “master of wine”, τίτλος που αποτελεί την υψηλότερη διάκριση παγκοσμίως στο κρασί όπου μόνο περίπου 370 άτομα στον κόσμο κατέχουν. Οι 4 είναι προσκεκλημένοι γευσιγνώστες-κριτές του Διαγωνισμού από το εξωτερικό και ο πέμπτος, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, πρόεδρος της διοργάνωσης.
2. Συμμετέχει ένας “master sommelier” επίσης τίτλος υψηλής διάκρισης παγκόσμια.
3. 25 είναι συνολικά οι γευσιγνώστες-κριτές του Διαγωνισμού 2019 εκ των οποίων οι 10 είναι από το εξωτερικό (από Βραζιλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Σουηδία και Τουρκία).
4. Στο διαγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης συμμετέχουν συνολικά 866 δείγματα.
5. Τα 832 δείγματα αφορούν οίνους (από Ελλάδα, Κύπρο, Βραζιλία, Γαλλία και Βουλγαρία).
6. Τα 34 δείγματα αφορούν αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης από Ελλάδα και Κύπρο.
7. Με τον συνολικό αριθμό των 866 δειγμάτων, ο Διαγωνισμός φέτος συμπληρώνει αύξηση συμμετοχής κατά 16%.
8. Τα τραπέζια των γευσιγνωσιών θα είναι 5, από 5 άτομα το κάθε ένα, εκ των οποίων το ένα θα είναι ο/η πρόεδρός του.
9. Σε κάθε τραπέζι συμμετέχει και ένας «associate judge» (μαθητευόμενος γευσιγνώστης) προκειμένου να αποκτήσει εμπερία στη γευστική δοκιμή, στην κρίση και στη βαθμολογία ανάλογων Διαγωνισμών.
10. Ένα μόνο από τα 5 τραπέζια δοκιμάζει και βαθμολογεί και την κατηγορία των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης, εφόσον οι κριτές του διαθέτουν την ανάλογη για την κατηγορία αυτή εμπειρία.
11. Υπολογίζεται πως ο/η κάθε γευσιγνώστης-κριτής του Διαγωνισμού δοκιμάζει και βαθμολογεί την κάθε ημέρα της διεξαγωγής του 60 δείγματα.
Αρχικός στόχος του Διαγωνισμού, από την πρώτη διοργάνωση το 1999, ήταν να αναδείξει το επώνυμο Ελληνικό κρασί και απόσταγμα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είκοσι χρόνια μετά ο στόχος παραμένει σταθερός, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων από όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, το νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον Διαγωνισμό του 2018, και λειτουργεί σύμφωνα με τα Αυστραλιανά πρότυπα, έλαβε πολύ θετικές κριτικές από όλους τους εμπλεκόμενους, κριτές και οινοποιούς, καθιστώντας τον Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης έναν από τους πιο σύγχρονους και αξιόπιστους διαγωνισμούς διεθνώς.
Το υψηλό επίπεδο του Διαγωνισμού επιβεβαιώνεται από τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών, οινολόγων, Masters of Wine, sommeliers, κριτών γεύσης, δημοσιογράφων και επαγγελματιών οίνου, από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από εντατικές τυφλές γευσιγνωσίες αναδεικνύουν τους οίνους και τα αποστάγματα που ξεχωρίζουν σε βαθμολογία, διεκδικώντας ένα βραβείο.
Η συμμετοχή κριτών αυτού του βεληνεκούς έχει μακροπρόθεσμα επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του Διαγωνισμού ενώ παράλληλα έχει ωφελήσει στην παρουσία του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό.
25 συνολικά θα είναι φέτος οι γευσιγνώστες-κριτές του Διαγωνισμού, οι οποίοι θα χωριστούν σε 5 διαφορετικές επιτροπές (τραπέζια γευσιγνωσίας). Σε κάθε ομάδα θα προστεθεί και ένας επιπλέον κριτής-παρατηρητής με την ιδιότητα “associate judge” (μαθητευόμενος κριτής) προκειμένου να αποκτήσει τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε μελλοντικά να έχει αποκτήσει ειδίκευση στη διαδικασία. Ο θεσμός αυτός δημιουργήθηκε από την περσινή διοργάνωση αφήνοντας τα πλέον θετικά αποτελέσματα.
Άλλωστε και στον φετινό Διαγωνισμό θα συναντήσουμε μία ακόμη καινοτομία, οι πρόεδροι των 5 συνολικά επιτροπών είναι κάτοχοι των υψηλότερων τίτλων εξειδίκευσης στη διαδικασία γευσιγνωσίας, εφόσον οι τέσσερις είναι Masters of Wine και ένας Master Sommelier, πιο συγκεκριμένα:
- Konstantin Baum (Γερμανία) – Master of Wine
- Emma Dawson (ΗνωμένοΒασίλειο) – Master of Wine
- Paul Liversedge (Ελβετία) – Master of Wine
- Madeleine Stenwreth (Σουηδία) – Master of Wine
- Stefan Neumann (ΗνωμένοΒασίλειο) – Master Sommelier
Να σημειωθεί πως 370 ειδικοί του κρασιού παγκοσμίως κατέχουν τον τίτλο «master of wine». Ένας από αυτούς, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, είναι και ο πρόεδρος του «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης», γεγονός το οποίο συντελεί στο κύρος της διοργάνωσης.
Στο οργανωτικό μέρος συμμετέχει όλος ο κλάδος του κρασιού, με την ενεργή συμμετοχών των κλαδικών μας οργανώσεων (ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΑΟΠ) και όλων των περιφερειακών ενώσεων οινοπαραγωγών της χώρας στην Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού.
Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη διαγωνιστική διαδικασία του, δηλαδή την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, ενώ η επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt, στο πλαίσιο της έκθεσης Οινόραμα, το Σάββατο 2 Μαρτίου.
Αναλυτικές πληροφορίες για τον Διαγωνισμό, τον κανονισμό του και τον τρόπο συμμετοχής, καθώς και για τους γευσιγνώστες-κριτές, τους χορηγούς και τους στόχους του, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις