Ο Θεσσαλός αγρότης θα παράγει ρεύμα μέσω φωτοβολταικών και ανεμογεννητριών

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης εγκαινίασε την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019, την 2η «Agrothessaly» παρουσία του Δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη και του Προέδρου της ΔΕΘ HELEXPO Αναστάσιο Τζήκα. Η Agrothessaly 2019 διοργανώθηκε στη Λάρισα από 28 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου 2019 με κύρια αναφορά στη Γεωργία, την Κτηνοτροφία και  εκθέματα που αφορούν στον αγροτικό εξοπλισμό.

 

Από το βήμα των εγκαινίων της έκθεσης, ο Βασίλης Κόκκαλης ανακοίνωσε τη σημαντική αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων αγροτών από τα προγράμματα των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και της βιολογικής κτηνοτροφίας.

 

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν για την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, εξηγώντας πως ο νόμος που ψηφίστηκε για τη Σχολή και το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, "δημιουργεί νέες δυνατότητες εκπαίδευσης για το Θεσσαλό νέο, το φιλότιμο παραγωγό που ζητά να βελτιώνεται και να μετέχει των εξελίξεων".

Ακολουθούν εκτενή σημεία της ομιλίας του κ. Κόκκαλη: «Η εικόνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Ιανουάριο του 2015 ήταν αποκαρδιωτική. Απλήρωτες ενισχύσεις, καταλογισμοί προστίμων και ανακτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παντελής έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, χωρίς στόχους και ακολουθώντας ένα στρεβλό πλαίσιο που δεν υπηρετεί το μοντέλο του σύγχρονου παραγωγού, εξυπηρετώντας, λίγους και όχι όλους, τους ημέτερους και όχι όσους έχουν πραγματικές δυνατότητες ή πραγματική ανάγκη.

Επιπρόσθετα, οι συνεταιρισμοί, οι πνεύμονες της γεωργίας και κτηνοτροφίας, βρίσκονταν στην πλειοψηφία τους σε διαλυτικό στάδιο, με δυσβάστακτα χρέη και οσμή κακοδιαχείρισης, ανατρέποντας την κρίσιμη εμπιστοσύνη των αγροτών και κτηνοτρόφων σε αυτούς. Έτσι, οι παραγωγοί απέμειναν μόνοι στο χωράφι τους να πασχίζουν να καλλιεργήσουν ένα προϊόν, στερούμενοι βοηθειών οι οποίες θα διατηρούσαν βιώσιμες τις εκμεταλλεύσεις τους.

Η παρούσα κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έθεσε ως προτεραιότητά της την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Καταστήσαμε τους αγρότες συνδιαμορφωτές της αγροτικής πολιτικής, γίναμε κοινωνοί του οράματός τους για μια σύγχρονη γεωργική παραγωγή, σκύψαμε το κεφάλι στα προβλήματα τους και ακούσαμε τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους. Τώρα σχεδιάζεται η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και για πρώτη φορά οι πόρτες της ηγεσίας είναι ανοιχτές στη φωνή των αγροτών, για πρώτη φορά ο αγρότης λέει την άποψή του για το που θέλει να πάει η Ευρωπαϊκή Γεωργία, για τους στόχους τους οποίους οφείλει να παλέψει η ηγεσία, ώστε να ενσωματωθούν στα τελικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Όλοι οι αγρότες μιλούσαν τα προηγούμενα χρόνια για το υψηλό κόστος παραγωγής. Εμείς χτυπάμε το πρόβλημα στη ρίζα του με τη μεγάλη παρέμβαση στο κόστος ενέργειας. Δημιουργήσαμε εδώ στη Θεσσαλία την πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα, δίνοντας έμπρακτα σοβαρές προοπτικές μείωσης του κόστους παραγωγής. Ο Θεσσαλός αγρότης θα παράγει ρεύμα μέσω φωτοβολταικών και ανεμογεννητριών, το οποίο θα συμψηφίζει τη δική του κατανάλωση ενέργειας. Αυτό κατέστη εφικτό με τις απαραίτητες ρυθμίσεις που εισήγαγε η παρούσα πολιτική ηγεσία, δημιουργώντας το υπόβαθρο για να ανασυγκροτηθούν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων τοπικού χαρακτήρα και πέρα από τη διαχείριση των νερών (υπόγειων και επιφανειακών), να είναι και διαχειριστές της δικής τους ενέργειας. Μακάρι το παράδειγμα αυτής της ενεργειακής κοινότητας να το ακολουθήσουν και άλλες περιοχές ώστε μέσα από αυτό το μέτρο να ανακουφιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

 

Ως Υπουργείο θέσαμε όλες τις δυνάμεις μας στην υποστήριξη των ασθενέστερων παραγωγών, στην όσο το δυνατόν άμεση πληρωμή των επιδοτήσεων, των αποζημιώσεων και των χρηματοδοτήσεων που περιλαμβάνει το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2014-2020.   Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι για το Μέτρο 6.3 των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων που είναι τώρα σε προκήρυξη επεξεργαζόμαστε δυνατότητες διεύρυνσης των δυνητικών ωφελούμενων μέσω μείωσης της βάσης ένταξης στο Μέτρο.

Σε ότι αφορά το σχεδιασμό της νέας πρόσκλησης για τη Βιολογική Κτηνοτροφία, σημειώστε ότι ο προϋπολογισμός με τα δεδομένα μέχρι σήμερα ανέρχεται σε περίπου 10 εκατ. € ενώ δύναται να αυξηθεί από αδιάθετα ποσά από το μέτρο. Στόχος μας είναι να καλυφθούν οι κτηνοτρόφοι σε συγκεκριμένες Περιφέρειες που δεν εντάχθηκαν στην προηγούμενη πρόσκληση, ενώ κτηνοτρόφοι με τα ίδια χαρακτηριστικά εντάχθηκαν σε άλλες Περιφέρειες. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεσα η πρόσκληση, υπολογίζουμε μέσα στο Μάρτιο, δεν θα γίνουν αλλαγές στα κριτήρια επιλογής. Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν αφορούν στις βαρύτητες των κριτηρίων στην τελική βαθμολογία.

 

Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές δράσεις αποτελεί η παροχή κινήτρων για την οργάνωση των Παραγωγών σε Ομάδες ή Οργανώσεις μέσω της οποίας επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και καλύτερη διαπραγματευτική ισχύς ως προς την πώληση των προϊόντων τους, τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και την προώθηση μέτρων και δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Πρόσφατα βρέθηκα στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο Ελληνο-Αμερικανικού Φόρουμ Αγροδιατροφικών προϊόντων και διαπίστωσα προσωπικά το ζωηρό ενδιαφέρον των αμερικανών επιχειρηματιών για επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις καλλιέργειες της φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης. Όπως γνωρίζετε ήδη έχουν δοθεί 3 άδειες για την φαρμακευτική κάνναβη ενώ στη βιομηχανική βρισκόμαστε λίγο πριν την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης και την υπογραφή νέας η οποία θα εισάγει νέες δυνατότητες για τους σοβαρούς παραγωγούς και επενδυτές. Από το βήμα αυτό θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρος ότι ως Υπουργείο επιζητούμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όσους θέλουν να ασχοληθούν με αυτά τα προϊόντα και να είστε βέβαιοι ότι θα διασφαλίσουμε με σειρά ελέγχων του υγιές επιχειρηματικό κλίμα ώστε να μην απειλούνται επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ που με πολύ δουλειά προσελκύσαμε.

Επενδύσαμε για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια στο πολλαπλασιαστικό υλικό, στη μαγιά ανάπτυξης της γεωργίας. Ενεργοποιήσαμε και ενισχύσαμε τις δομές, ενθαρρύναμε την εγγραφή τοπικών ποικιλιών στον Εθνικό Κατάλογο. Μέσα στο 2019, οι φυτωριούχοι μας για πρώτη φορά θα μπορούν να προμηθευτούν βασικό πολλαπλασιαστικό υλικό σε ελιά, εσπεριδοειδή, ενώ μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχουμε τα αποτελέσματα από το πρώτο Πρόγραμμα Νέων Ποικιλιών που τόσο έχει ανάγκη ο αγροτικός κόσμος.

Υπηρετήσαμε από την πρώτη στιγμή, ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης, βασισμένο σε μια αληθινή και ποιοτική παραγωγή. Μια παραγωγή με πιστοποιημένη ποιότητα, υψηλού επιπέδου τυποποίηση, με ενσωμάτωση των πλέον πρόσφατων αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας, της ευφυούς γεωργίας.

 

Πως όμως αυτό μπορεί να μετουσιωθεί; Πώς μπορούμε να καταστήσουμε τον αγρότη κοινωνό της νέας φιλοσοφίας παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων του; Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι η παιδεία. Το Υπουργείο μας επενδύει σοβαρά στην εκπαίδευση και τη συνεχή κατάρτιση των αγροτών, γνωρίζοντας πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν οι ίδιοι να ανταποκριθούν επιτυχώς στις σύγχρονες απαιτήσεις μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και να γίνουν λειτουργικές μονάδες στις νέες μορφές οργάνωσης που είναι οι Ομάδες Παραγωγών, οι Οργανώσεις Παραγωγών και  οι νέοι Συνεταιρισμοί.

 

Συγκεκριμένα, για τη Θεσσαλία, αναφέρω την επαναλειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα, ένα τόπο με μοναδική παράδοση στην κτηνοτροφία και την τυροκομία.  Επίσης, ψηφίστηκε ο νόμος για την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή και το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας που δημιουργεί νέες δυνατότητες εκπαίδευσης για το Θεσσαλό νέο, το φιλότιμο παραγωγό που ζητά να βελτιώνεται και να μετέχει των εξελίξεων.

Κλείνοντας θέλω να κάνω μια αναφορά στην πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ανταποκριθεί  για πρώτη φορά στις αρμοδιότητές του, στηρίζοντας τον αγρότη, συναποφασίζοντας με τον αγρότη και διευκολύνοντας τον επενδυτή ώστε η ανάπτυξη που βιώνουμε σήμερα να ριζώσει και να αποκτήσει μακρόπνοο χαρακτήρα".

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του ΥπΑΑΤ. Ο Υφυπουργός χαιρετίζοντας το πρωί της Πέμπτης τις εργασίες της ημερίδας του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» με αντικείμενο τα αρωματικά φυτά, μίλησε για  τους νέους ορίζοντες που ανοίγει για την ελληνική γεωργία, ο κλάδος των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

 

Μεταξύ άλλων ο κ. Β. Κόκκαλης ανέφερε: «Η Ελλάδα θεωρείται μια από τις πλουσιότερες σε βιοποικιλότητα χώρες, με μεγάλο αριθμό ντόπιων ποικιλιών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, γεγονός που αν αξιοποιηθεί σωστά, ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική ύπαιθρo oι ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της οποίας, μπορούν να αποδώσουν μοναδικά και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.

Για την αξιοποίηση των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της πατρίδας μας οι οποίες αποτελούν σχεδόν το μισό της καλλιεργούμενης έκτασης, η καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών είναι η πλέον κατάλληλη και μπορεί να συμβάλει στην παραμονή των νέων στην ελληνική ύπαιθρο. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες των παραγωγών ήταν αποσπασματικές, με μεγάλες ποσότητες των διακινούμενων αρωματικών φυτών να προέρχονται από την αλόγιστη συλλογή από τη φύση, καταστρέφοντας τα φυσικά αποθέματα και καταστρατηγώντας κάθε έννοια βιώσιμης αειφορικής ανάπτυξης.

Η σημερινή ημερίδα δεν μπορεί παρά να είναι η αρχή μιας οργανωμένης και μόνιμης προσπάθειας του Υπουργείου να κρατήσει ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με όλους σας. Σας χρειαζόμαστε και μας χρειάζεστε καθώς στόχο μας είναι να καθιερώσουμε τις καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών ως βασικές και ανταγωνιστικές καλλιέργειες της ελληνικής γεωργίας.»

 

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου σε εκδήλωση του ΓΕΩΤΕΕ, ο Υφυπουργός προανήγγειλε αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της βιομηχανικής κάνναβης, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και τη θέσπιση Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της καλλιέργειας. Ο Β. Κόκκαλης επανέλαβε το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε από Αμερικανούς επιχειρηματίες για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

 

Μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός ανέφερε: "Η βιομηχανική κάνναβη και τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται σε ευρύ φάσμα βιομηχανικών και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους επενδυτές παρουσιάζει η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης για παραγωγή κανναβιδιόλης (CBD) η οποία αποτελεί ουσία με ιδιαίτερα υψηλή τιμή για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ το αλεύρι, η πρωτεΐνη και το λάδι της χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες τροφίμων λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας.

Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα άρχισε να ανακαλύπτει τις εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης με αποτέλεσμα να αρχίσει η απόλυτα ελεγχόμενη καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης με υψηλά επίπεδα τετραυδροκανναβινόλης (THC), ξεκινώντας από το Ισραήλ και συνεχίζοντας σε χώρες όπως ο Καναδάς και οι Η.Π.Α. Στον τομέα αυτό η παρούσα κυβέρνηση έχει προχωρήσει με γρήγορα και γενναία βήματα στη δημιουργία του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου και ήδη έχουν αδειοδοτηθεί 3 μεγάλες επενδύσεις, η μία από αυτές εδώ στη Θεσσαλία.

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στις Η.Π.Α., διαπίστωσα το σοβαρό ενδιαφέρον αμερικανών επενδυτών για τη βιομηχανική και τη φαρμακευτική κάνναβη, ενώ σε εβδομαδιαία βάση συναντώ επενδυτές οι οποίοι είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε σοβαρές επενδύσεις στον τομέα, συνάπτοντας συμβόλαια με παραγωγούς και αλλάζοντας το τοπίο σε σχέση με τις παραδοσιακές καλλιέργειες και την αβεβαιότητα στις πληρωμές.

Ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της βιομηχανικής κάνναβης, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και τη θέσπιση Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της καλλιέργειας. Στην Επιστημονική Επιτροπή συμμετέχουν Πανεπιστημιακοί και Ερευνητές με μεγάλη εμπειρία στο φυτό της κάνναβης, υπηρεσιακοί παράγοντες για την επισήμανση αλλαγών στη νομοθεσία και επιστήμονες από την αγορά ώστε να μπορεί να αφουγκράζεται το Υπουργείο τις ανάγκες των επενδυτών.

Κλείνοντας θέλω να σας διαβεβαιώσω πως στόχος μας είναι η προσέλκυση σοβαρών επενδυτών, η μείωση της γραφειοκρατίας και η προσφορά μιας αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης στον Έλληνα παραγωγό."

 

Μιλώντας το Σάββατο 2 Μαρτίου σε ημερίδα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, εξήγγειλε δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας του πρωτογενούς τομέα, μέσα από την τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας.

Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, το Υπουργείο ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μελέτη, με στόχο την προετοιμασία και επιλογή των καταλληλότερων χρηματοδοτικών μέσων στήριξης των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση. Με βάση αυτή τη μελέτη, συνέχισε, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα στην Ε.Ε. για τροποποίηση του ΠΑΑ με την έγκριση δύο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Με την έγκριση της Ε.Ε. που αναμένεται εντός των ημερών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι σε θέση να συστήσει τα σχετικά Ταμεία στήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Αναλυτικά η ομιλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: "Η νέα ΚΑΠ καλείται να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενή τομέα και των αγροτικών μας περιοχών, ιδιαίτερα σε συνθήκες ιδιαίτερα ανταγωνιστικές δεδομένων των πολλαπλών προκλήσεων που υφίστανται και συνδέονται άμεσα και με τις πιέσεις στον προϋπολογισμό της.

Με βάση τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων διαπιστώθηκε ότι το χρηματοδοτικό κενό του γεωργικού τομέα και του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων τομέα ξεπερνά τα 4 δις ευρώ. Για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη αυτού του κενού και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα σε χρηματοδότηση, η ίδια μελέτη πρότεινε την ανάπτυξη συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, με συγχρηματοδότηση από το ΠΑΑ:

Ένα εργαλείο μικροδανείων για γεωργικές εκμεταλλεύσεις και πολύ μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις, το οποίο θα αφορά παροχή δανείων έως 25.000€. Μέσω του εργαλείου αυτού, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης χρηματοδοτεί περίπου το ήμισυ κάθε δανείου, ώστε να δώσει κίνητρο στους χρηματοπιστωτικού οργανισμούς να παρέχουν δάνεια με επιτόκιο σχεδόν στο μισό του εμπορικού επιτοκίου και με ελάχιστες έως καθόλου εξασφαλίσεις. Η συνεισφορά του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο εν λόγω εργαλείο μπορεί να ανέλθει έως 40 εκ. ευρώ, δίνοντας κίνητρο για συνολικές επενδύσεις έως και 80 εκ. ευρώ.

Ένα εργαλείο εγγύησης χαρτοφυλακίου το οποίο θα αφορά δάνεια μεγαλύτερα από 10.000€. Μέσω του εργαλείου αυτού, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό μέρος του κινδύνου ενός χαρτοφυλακίου δανείων, ώστε οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να έχουν κίνητρο να παρέχουν χρηματοδότηση και μάλιστα με πολύ ευνοϊκού όρους καθώς μειώνονται σημαντικά οι απαιτήσεις για εξασφαλίσεις και περιορίζεται το ύψος των επιτοκίων.

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεισφέρει έως 80 εκ. ευρώ, οδηγώντας σε χαρτοφυλάκια επενδύσεων, το συνολικό ύψος των οποίων μπορεί να ξεπεράσει τα 400 εκ. ευρώ. Στο εν λόγω εργαλείο εξετάζεται η συμμετοχή και του Ευρωπαϊκού Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (πακέτο Junker).

Σχετικά με το χρηματοδοτικό εργαλείο εγγυήσεων έχουμε ήδη προχωρήσει σε  ανάθεση καθηκόντων διαχείριση ςστο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF). Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων έχει δεχθεί την πρόταση συνεργασίας και έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας χρηματοδότησης, η οποία αναμένεται να υπογραφεί εντός του Μαρτίου. Αντίστοιχη προετοιμασία γίνεται και για το εργαλείο μικροδανείων με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).

Τέλος, θα ήθελα να σας πω ακόμη ότι είμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της δυνατότητας διευκόλυνσης της δανειοδότησης γεωργικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων που υλοποιούν επενδύσεις μέσα από τα αντίστοιχα μέτρα του ΠΑΑ, μέσω πρόβλεψης για την καταβολή της δημόσιας οικονομικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένο λογαριασμό του δικαιούχου κατόπιν σχετικής σύμβασης ή συμφωνητικού μεταξύ αυτού και του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, με αποκλειστικό σκοπό την χορήγηση δανείου για την χρηματοδότηση του επενδυτικού του σχεδίου».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις