Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που έγινε στο πλαίσιο του Agrothessaly 2019, το Σάββατο 2 Μαρτίου, από τη ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και το ΙΝΑΣΟ-ΠΑΣΕΓΕΣ.
Την ημερίδα απασχόλησαν οι εξελίξεις στη νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2020 - 2027, ενώ αναπτύχθηκαν από το προεδρείο οι πρωτοβουλίες, οι δράσεις και οι στόχοι της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και οι δυνατότητες και οι προοπτικές της κτηνοτροφίας στην χώρα μας.
Στη νέα ΚΑΠ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Χαράλαμπος Κασίμης, γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, ο οποίος δέχτηκε και σειρά ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες.
Ο Χαράλαμπος Κασίμης στην ομιλία του ανέπτυξε τους γενικούς άξονες της ΚΑΠ και πέρα από κάποιους οικονομικούς δείκτες και τις μειώσεις που προτείνονται, αναφέρθηκε στα στοιχεία του Εθνικού φακέλου και στη νέα αρχιτεκτονική, που στην ουσία είναι η απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της νέας ΚΑΠ, με την στήριξη της ανάπτυξης για μια γεωργία βασισμένη στην γνώση της καινοτομίας. Παράλληλα, είπε ότι πρέπει με τους ίδιους πόρους να καλυφθούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια.
Επισήμανε δε, το βασικό πρόβλημα, που πρέπει να αποφευχθεί είναι η εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων και ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία πως θα επιτευχθεί η εσωτερική σύγκλιση.
Από την πλευρά του το προεδρείο της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ επισήμανε ότι ήδη έχει ξεκινήσει ημερίδες, ενημέρωση και συζητήσεις με τα μέλη και τους παραγωγούς για την διαμόρφωση των τελικών θέσεών της σχετικά με τη νέα ΚΑΠ. Εκφράστηκε η πεποίθηση ότι από την στιγμή που ούτως ή άλλως ο εθνικός φάκελος μειώνεται θα πρέπει να στραφούν οι ενισχύσεις προς τους πραγματικούς αγρότες, που πράγματι παράγουν και να μην χρησιμοποιούνται κοινοτικοί πόροι ως επιδόματα μόνο και μόνο για να τονώνεται η περιφερειακή σύγκλιση.
Επισημάνθηκε δε, η αναγκαιότητα να αποφευχθεί η εξωτερική σύγκλιση διαφορετικά θα υπάρξει ακόμα πιο βίαιη προσαρμογή στην χώρα σε σχέση με την μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων. Έγινε ακόμη αναφορά στο, ότι ο β' πυλώνας της αγροτικής ανάπτυξης χρειάζεται εξορθολογισμό στην λογική στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων και όχι στήριξη των εξωγεωργικών ιδιωτών επενδυτών και ότι πρέπει οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, με τις οποίες συμφωνούν, να είναι στοχευμένες και όχι να υπακούν σε πελατειακές λογικές, όπως γίνεται σήμερα.
Παράλληλα, το προεδρείο της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ επισήμανε ότι έχουν υπάρξει ολιγωρίες, όπως στο μέτρο 16.1 του ΠΑΑ, που δεν προκηρύχτηκε ποτέ και αφορά την αξιοποίηση της ξυλώδους βιομάζας από τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Επίσης, η διαχείριση που έγινε με τα προγράμματα της βιολογικής γεωργίας, των μειονεκτικών περιοχών και των νέων αγροτών, δεν εξυπηρετούν την αύξηση του αγροτικού ΑΕΠ και του πλούτου της χώρας. Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα της αναμόρφωσης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος με την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων και των αυξημένων επιτοκίων σε σχέση με το αντίστοιχο των χωρών της ΕΕ.
Στόχοι και δράσεις της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν επίσης, οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες και οι στόχοι της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ ως σήμερα:
Επιβάλλονται αλλαγές του θεσμικού πλαισίου σχεδόν σε όλα τα θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες των Συνεταιρισμών και της αποκατάστασης του κύρους των Συνεταιρισμών.
Απαιτείται εναρμονισμός με την κοινοτική νομοθεσία, την συνταγματική κατοχύρωση του νομοθετικού πλαισίου από τις αλλαγές που εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα.
Άμεση επίλυση του θέματος της ορθής εκπροσώπησης των συνεταιρισμένων αγροτών στην Copa και Cogeca, γιατί επέτρεψαν να εκπροσωπούνται από ιδιώτες.
Επίσης, επισημάνθηκαν οι προσπάθειες που καταβάλλει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ μέσω προγραμμάτων, για τα οποία ήδη έχουν κατατεθεί φάκελοι για συμμετοχή, για την εκπαίδευση των συνεταιριστικών στελεχών ώστε να καλλιεργηθεί η συνεταιριστική νοοτροπία και συνείδηση στους νέους αγρότες, που αποτελούν το μέλλον του αγροτικού χώρου αλλά και η κατάρτιση και πιστοποίηση 20.000 αγροτών ηλικίας από 16 έως 60, οι οποίοι αντιμετωπίζουν περιορισμένες ή καθόλου ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Το έργο uP_running
Παράλληλα, κατά την διάρκεια της ημερίδας έγινε η παρουσίαση «Ενεργειακή αξιοποίηση αγροτικών κλαδεμάτων και εκριζώσεων: συμπεράσματα από τις επιδεικτικές δράσεις του έργου uP_running στην Ελλάδα», από τον κ. Μανώλη Καραμπίνη.
Με μεγάλο ενδιαφέρον όσο και θετική ανταπόκριση, παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του ευρωπαικού έργου uP_running για τη διαχείριση των αγροτικών κλαδεμάτων, συμμετέχοντας ενεργά με ερωτήσεις και σχόλια, τόσο ως προς τη φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση του έργου, όσο και ως προς τη δυνατότητα αξιοποίησης του τεράστιου δυναμικού βιομάζας των καλλιεργειών.
Να σημειωθεί ότι διανύονται οι τελευταίοι μήνες υλοποίησης του έργου και αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα.
Η ημερίδα έκλεισε με τοποθετήσεις αλλά και με έναν γόνιμο διάλογο από τους συμμετέχοντες.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις