Στις 19 και 20 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στα Λουτρά Αιδηψού το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, με θέμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Αξιοποίηση του Φυσικού Πλούτου
Το συνέδριο ήταν συνδιοργάνωση του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την αιγίδα των Υπουργείων: Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλειος Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε αναφορά στο προσωπικό ενδιαφέρον που έδειξε για την ανάδειξη του μοναδικού χαρακτήρα των σύκων στην περιοχή, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και στις ευκαιρίες και προκλήσεις που αυτή θέτει σε όλους τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.
Ακολουθεί η ομιλία του Υφυπουργού:
«Η νέα ΚΑΠ καλείται να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενή τομέα και των αγροτικών μας περιοχών. Ιδιαίτερα, σε συνθήκες που δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, δεδομένων των πολλαπλών προκλήσεων που υφίστανται και συνδέονται άμεσα με τις πιέσεις στον Προϋπολογισμό της Ένωσης και της νέας ΚΑΠ κατ΄ επέκταση.
Πιέσεις που οφείλονται, στις προτεραιότητες που τίθενται στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και διεκδικούν αυξημένους πόρους, όπως η άμυνα, η εσωτερική ασφάλεια και το προσφυγικό.
Πιέσεις που οφείλονται στο Brexit, και που οδηγούν στο να δημιουργούνται εύλογοι προβληματισμοί, σχετικά με τους διαθέσιμους πόρους της ΚΑΠ, με την πιθανή συμμετοχή εθνικής χρηματοδότησης, με την ανακατανομή των πόρων της ΚΑΠ μεταξύ των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εξωτερική σύγκλιση), με την προοπτική ενοποίησης των δύο πυλώνων, κλπ.
Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια των εντατικών και εκτεταμένων διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε θέσει τις δικές μας προτάσεις και θέσεις, τον δικό μας στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για την επόμενη προγραμματική περίοδο.
Θέσεις που προτάσσουν την ανάγκη για απλοποίηση των παρεμβάσεων στο σύνολο της ΚΑΠ, για μείωση της γραφειοκρατίας τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και για παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στα Κράτη Μέλη να σχεδιάσουν υπό ένα ενιαίο στρατηγικό πλαίσιο, στη βάση της αρχής της επικουρικότητας, τις ιδιαίτερες παρεμβάσεις τους για τον αγροτικό τομέα, βασιζόμενα στις πραγματικές χωρικές τους ανάγκες.
Θεωρούμε θετική την προοπτική διατήρησης και των δύο Πυλώνων της ΚΑΠ, την αύξηση του συντονισμού και της συνέργειάς των παρεμβάσεών τους, με τη θέσπιση εθνικού στρατηγικού σχεδίου ΚΑΠ. Ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει εθνικές προτεραιότητες, προωθούμενες κατευθύνσεις και τομείς των Κρατών Μελών για την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.
Ταυτόχρονα επιδιώκουμε τη διατήρηση του ύψους των συνολικών πόρων που θα διατεθούν στη νέα ΚΑΠ στα υφιστάμενα επίπεδα χωρίς εθνική συγχρηματοδότηση, έτσι ώστε, να δοθεί η οικονομική ευχέρεια στα Κράτη Μέλη να υλοποιήσουν και τις απαραίτητες συμπληρωματικές εθνικές πολιτικές.
Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο συζητήσεων για την νέα ΚΑΠ και στη βάση των διαβουλεύσεων που γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει ως χώρα να προτάξουμε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο με επίκεντρο ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο για την αγροτική μας οικονομία και τις αγροτικές μας περιοχές.
Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που θα εστιάζει σε δύο βασικούς στρατηγικούς στόχους:
- την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας με όρους βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, αύξησης της προστιθέμενης αξίας και βιώσιμης παραγωγής υγιεινών και ασφαλών τροφίμων, και
- την αναβάθμιση της ελληνικής υπαίθρου και των αγροτικών περιοχών με όρους αύξησης των ευκαιριών απασχόλησης και μείωσης των οικονομικών, κοινωνικών και χωρικών ανισοτήτων.
Μεταξύ άλλων, προτεραιότητα αποτελούν:
- η στήριξη των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να καταστούν περισσότερο βιώσιμες και ανταγωνιστικές,
- η ανάπτυξη ενός ισχυρού και βιώσιμου αγροδιατροφικού μοντέλου που θα διασφαλίζει δικαιότερους όρους συμμετοχής, απασχόλησης και εισοδήματος των παραγωγών και κυρίως των μικροκαλλιεργητών στην αλυσίδα αξίας και
- η προώθηση της καινοτομίας μέσα από την κατάρτιση, την συμβουλευτική υποστήριξη, την συνεργασία και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών, όπως της γεωργίας ακριβείας, με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής, την παραγωγή υγιεινών και ασφαλών τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Ταυτόχρονα, οι προτεραιότητες του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου ως προς την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αειφορία, θα εστιάζουν ενδεικτικά και στα εξής:
Στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας με μέτρα πολιτικής που υποστηρίζουν την εγκατάσταση και την εκκίνηση των νέων γεωργών, την εκπαίδευση και την κατάρτισή τους, ενώ ταυτόχρονα, μέριμνα λαμβάνεται για την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές, όπως οι νέοι, οι γυναίκες, οι άνεργοι, οι μετανάστες. Σχεδιάζονται δράσεις επιχειρηματικότητας και απασχόλησης, ειδικά για αυτές τις ομάδες που επλήγησαν περισσότερο στην περίοδο της κρίσης και ειδικότερα για τις ορεινές και απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, που παρουσιάζουν οξυμένο δημογραφικό πρόβλημα και γήρανση του πληθυσμού τους. Η μείωση των ανισοτήτων και η συγκράτηση του γυναικείου πληθυσμού και των νέων στις αγροτικές περιοχές, αποτελεί το κλειδί για την διατήρηση του πληθυσμού στον αγροτικό χώρο, τη δημογραφική ενδυνάμωση της υπαίθρου, την καλύτερη εκμετάλλευση των παραγωγικών συντελεστών και την βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριοποίησης των ανδρών και των γυναικών στον αγροτικό χώρο».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις