Του Αποστόλου Χρήστου
Το χαλάζι αποτελεί πια ένα από τα κυριότερα προβλήματα για την υγεία και την παραγωγικότητα των οπωροφόρων. Δημιουργείται κυρίως από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο και προκαλεί μακροχρόνιες ζημιές χιλιάδων ευρώ, όπως καταστροφή φυλλωμάτων, μωλωπισμοί, πτώση καρπών και σχίσιμο του φλοιού των βλαστών. Για αυτόν τον λόγο η ύπαρξη αντιχαλαζικών διχτύων είναι απαραίτητη σε μέρη που το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό. Βέβαια η χρήση τέτοιων διχτύων είναι ιδανική και για την αποφυγή περισσότερων προβλημάτων, όπως προστασία των δέντρων από τον αέρα, τα πουλιά και τα έντομα.
Τα βασικά χαρακτηριστικά των αντιχαλαζικών είναι τα εξής, το χρώμα, ο τρόπος πλέξης, το βάρος και το πλάτος. Ανάλογα με την καλλιέργεια τοποθετούνται και τα εξής χρώματα αντιχαλαζικών, Άσπρο για τα αμπέλια, Μαύρο για τα μήλα, κεράσια, ρόδια και Γκρι για τα υπόλοιπα. Συνήθως είναι πλεκτό και δεμένο σε σχήμα τετράγωνου με έξτρα σφιχτή πλέξη στις άκρες και στο κέντρο. Το πλάτος του κυμαίνεται από το 1 έως και 6 μέτρα, διευρύνοντας έτσι το φάσμα των εφαρμογών. Το βάρος του είναι μεταξύ των 60 και 90 γραμμαρίων ανά τετραγωνικό μέτρο, έτσι ώστε να εξυπηρετεί συνεχώς διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις.
Αναλυτικότερα, τα πλεονεκτήματα χρήσης των αντιχαλαζικών διαφοροποιούνται σε 4 τομείς. Στον τομέα της προστασίας των καλλιεργειών από την ακτινοβολία του ήλιου, δηλαδή αντοχή στην υπεριώδη Ακτινοβολία(UV),στον τομέα προστασίας από το χαλάζι( η τοποθεσία αντιχαλαζικών διχτύων πάνω από τα νάνα δένδρα μπορούν να μειώσουν πάρα πολύ το σχίσιμο τους από το χαλάζι), στον τομέα για τον έλεγχο της θερμοκρασίας( η τοποθέτηση διχτύων δημιουργεί ένα είδος θερμοκηπίου που βοηθάει στην πρωίμιση της παραγωγής) και στον τομέα προστασίας από τα έντομα( τα αντιχαλαζικά βοηθούν στην αποτροπή εισόδου πολλών εντόμων, όπως αλευρώδη, αφίδα, tuta)
Εν κατακλείδι πρέπει να αναφερθεί ότι η τιμή του στην ελληνική αγορά κυμαίνεται μεταξύ των 30 έως 50 λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο. Παρόλα αυτά χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη συντήρηση μετά από έναν συγκεκριμένο χρόνο ή από κάποια ισχυρά καιρικά φαινόμενα. Κάτι που προβληματίζει του παραγωγούς για την χρήση και την εγκατάσταση των αντιχαλαζικών σε μεγάλες καλλιέργειες.
*Apostolou Christos
University of Thessaly, Dept. of Agriculture C.P. & R.E.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις