Την άμεση στήριξη των Λαρισαίων παραγωγών αμυγδάλου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, μαζί με τον υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ.
Γενικότερο θέμα της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τις τρέχουσες ζημιές στις καλλιέργειες, με τον κ. Κουρεμπέ να ενημερώνει τους Υπουργούς ότι οι εκτιμητικές διαδικασίες προχωρούν ομαλά και με γρήγορους ρυθμούς. Η πληρωμή των ζημιών του 2018 έχει επιταχυνθεί.
Η πλειονότητα των πορισμάτων για το έτος 2018 θα έχει κοινοποιηθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου 2019. Επιπλέον το ΔΣ του ΕΛΓΑ αποφάσισε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, ώστε να πληρωθεί άμεσα και το υπόλοιπο 30% στους ζημιωθέντες παραγωγούς. Επίσης η παράταση υποβολής εισφορών μέχρι 31 Ιουλίου 2019 εγκρίθηκε και αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ, ώστε στην επόμενη πληρωμή να συμπεριληφθούν όλοι εκείνοι που πλήρωσαν τις ασφαλιστικές εισφορές έτους 2018 μετά τις 31 Μαρτίου 2019.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανακοίνωσε πως εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων έτους 2017 η απώλεια παραγωγής του 2017 της καλλιέργειας αμυγδάλου στο νομό Λάρισας.
Για την απώλεια παραγωγής των αμυγδαλοπαραγωγών όλης της χώρας για το έτος 2019 από μη καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια, αποφασίστηκε η στήριξη τους μέσω de minimis. Οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης τόνισε τα εξής: «Ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα των διαδικασιών αποζημίωσης του ΕΛΓΑ. Οι χρόνοι με τους οποίους «τρέχουν» πλέον οι εκτιμήσεις είναι σαφώς καλύτεροι από εκείνους που είχαμε παραλάβει στην έναρξη της θητείας μας. Ωστόσο, ζήτησα την κατά το δυνατό ακόμη περισσότερο επιτάχυνσή τους.
Σταθήκαμε ιδιαίτερα στο ζήτημα της αμυγδαλοκαλλιέργειας η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα και νομίζω πως τόσο με την ένταξη των Λαρισαίων παραγωγών στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων για το 2017, όσο και μέσω του γνωστού «de minimis» ανταποκρινόμαστε στις δύσκολες περιστάσεις για χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά».