Όταν τον Ιανουάριο του 2018 εξεδόθησαν οι κανονισμοί 273 και 274 σχετικά με τη διαχείριση του αμπελουργικού δυναμικού, η ΚΕΟΣΟΕ, σε όλους τους τόνους είχε επισημάνει τους κινδύνους που εμφιλοχωρούν συγκεκριμένες διατάξεις τους, ιδιαίτερα δεδομένης της πλημμελούς συμπεριφοράς των αμπελουργών σε σχέση με τις τυπικές ετήσιες υποχρεώσεις τους και ειδικότερα σχετικά με την υποβολή Δηλώσεων Συγκομιδής, η μη εκπλήρωση της οποίας, για μια 5ετία θα μετατρέπει τον αμπελώνα από παραγωγικό σε εγκαταλειμμένο.
Κατ' εφαρμογή των ΚΑΝ(ΕΕ) 273 και 274/2018 το αρμόδιο τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών εξέδωσε τις υπ' αρ. 2454/235853/20.9.2019 και 2453/235850/20.9.2019 υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση του αμπελουργικού δυναμικού και τις Δηλώσεις παραγωγής επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων στον αμπελοοινικό τομέα αντίστοιχα.
Ειδικότερα σημαντικές αλλαγές επέρχονται στην απόφαση για τη διαχείριση του αμπελουργικού δυναμικού, βάσει των οποίων:
1. Άρθρο 5 παράγραφος 4) Δεν χορηγούνται άδειες αναφύτευσης σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρ. 1 του στοιχείου δ) του Καν. (ΕΕ) 2018/273 στις περιπτώσεις όπου το αμπελοτεμάχιο έχει χαρακτηρισθεί ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση» όπως ορίζεται στο άρθρο 2, παράγραφος 4 της παρούσας.
Αμπελοτεμάχια για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις συγκομιδής έως και πέντε (5) αμπελοοινικές περιόδους θα υπόκεινται σε έλεγχο μέσω του μητρώου, για τον χαρακτηρισμό τους σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρ. 1 του στοιχείου δ) του Καν. (ΕΕ) 2018/273 ως «εγκαταλειμμένη καλλιεργούμενη έκταση».
Με βάση την ανωτέρω διάταξη, (η οποία δεν διευκρινίζεται εάν έχει αναδρομική ισχύ) κατά την άποψή μας η εφαρμογή της ισχύει από την ψήφιση του κανονισμού, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2018 για την οποία για αμπελουργική εκμετάλλευση για την οποία ο αμπελουργός δεν θα έχει υποβάλλει Δηλώσεις Συγκομιδής έως και 5 έτη, ο αμπελώνας του χαρακτηρίζεται εγκαταλειμμένη έκταση και τα αμπελοτεμάχια αυτά θα ελέγχονται και θα θεωρούνται ότι δεν παράγουν.
2. Άρθρο 14 παράγραφος 2γ) οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή μέλη οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα και παραδίδουν το σύνολο ή μέρος της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω οργάνωση παραγωγών.
Οι εν λόγω αμπελουργοί διατηρούν το δικαίωμα παρασκευής ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση εφόσον τα εν λόγω συνεταιριστικά οινοποιεία ή ομάδες υπέχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης παραγωγής.
Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, μόνο οι αμπελουργοί που παραδίδουν σε οινοποιείο διατηρούν δικαίωμα παραγωγής οίνου σε ποσότητα μικρότερη των 10 HL για οικογενειακή κατανάλωση.
Οι υπόλοιποι αμπελουργοί δεν έχουν αυτό το δικαίωμα και υποχρεούνται στην υποβολή Δήλωσης Παραγωγής. Μάλιστα το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΑΑΤ υπέβαλλε σχετικό γραπτό ερώτημα στην Commission και έλαβε την ανωτέρω απάντηση
3.Θεσπίζονται πρόστιμα σύμφωνα με το άρθρο 15 ύψους από 50 έως 5.000 ευρώ για τις περιπτώσεις, είτε υποβολής καθυστερημένα, είτε μη υποβολής Δήλωσης Συγκομιδής.
Παρόμοια πρόστιμα προβλέπονται και για τις περιπτώσεις, είτε καθυστερημένης υποβολής, είτε μη υποβολής Δήλωσης Παραγωγής από τα οινοποιεία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις