Η αλήθεια είναι ότι στις 8 Οκτωβρίου ο υποψήφιος για τη θέση του επιτρόπου εμφανίστηκε όχι απλά καλύτερα διαβασμένος, αλλά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, επιλέγοντας μάλιστα να μιλήσει στη μητρική του γλώσσα, αφενός για να αποφύγει να «σκοντάψει» κατά την ακροαματική διαδικασία, αφετέρου να δείξει πιο σίγουρος και συγκεκριμένος για τις θέσεις και τα σχέδιά του.
Η εναρκτήρια ομιλία του, λοιπόν, φαίνεται ότι αιφνιδίασε τους περισσότερους ευρωβουλευτές, οι οποίοι είχαν μείνει ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την πρώτη, καταστροφική όπως την χαρακτήρισαν αρκετοί, ακρόασή του.
Αυτήν τη φορά ήταν σε ευνοϊκή θέση, αφού ήδη από την περασμένη εβδομάδα έλαβε γραπτώς επιπλέον διευκρινιστικές ερωτήσεις, τις οποίες καλείτο να απαντήσει με σαφήνεια. Ο 64χρονος όχι μόνο μελέτησε τις ερωτήσεις, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούσαν τη νέα ΚΑΠ, το εμπόριο και τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα, αλλά είχε και τον χρόνο να προετοιμάσει κατάλληλα τον εαυτό του.
Άλλωστε, ούτε η αποκάλυψη ότι ο OLAF (Οργανισμός για την Καταπολέμηση της Απάτης και της Διαφθοράς) διερευνά το εξοδολόγιό του κατά την περίοδο πριν από το 2016, που ήταν ευρωβουλευτής, δεν τον πτόησε κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, γεγονός που αποκαλύπτει βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του, αλλά και την παρασκηνιακή πίεση που ασκείται κυρίως από τη χώρα του προκειμένου να αναλάβει το επίμαχο χαρτοφυλάκιο
Η άμεση στήριξη πρέπει να στοχεύει σε πραγματικούς αγρότες ή, με άλλα λόγια, σε εκείνους που εξαρτώνται κυρίως από τη γεωργία για να κερδίσουν τη ζωή τους Επιφυλάξεις.
Πάρα ταύτα, κάποιοι ευρωβουλευτές δεν κρύφτηκαν και τον προειδοποίησαν ότι θα παρακολουθούν στενά την πορεία του στην Επιτροπή, ανάμεσά τους και ο Γερμανός Νόρμπερτ Λινς, πρόεδρος της AGRI.
Ο Βοϊτσεχόφσκι είπε αυτά που πολλοί ευρωβουλευτές ήθελαν να ακούσουν, ότι θα προστατεύσει τους αγρότες από τις αναταραχές που πλήττουν το εμπόριο της ΕΕ και ότι θα δώσει μάχη, προκειμένου ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα. Χαρακτηριστική ήταν η σκηνή, μετά το πέρας της απαρίθμησης των στόχων του, όπου ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το «κατά πόσο είναι εφικτές αυτές οι επιθυμίες», με δεδομένο ότι έχει προταθεί μειωμένος προϋπολογισμός. Τότε, ο Πολωνός απάντησε ότι θα αγωνιστεί για «έναν τόσο μεγάλο προϋπολογισμό όσο είναι ο σημερινός, ή για ακόμα μεγαλύτερο».
ΚΑΠ μετά το 2020
Σχετικά με την επόμενη ΚΑΠ, δήλωσε ότι θα δώσει μάχη για πιο δίκαιη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων, για τη στήριξη των νέων αγροτών και για την εφαρμογή περιβαλλοντικών δράσεων.
Όταν ρωτήθηκε για τη θέση του σχετικά με τον περιορισμό και την αναδιανομή των πληρωμών, τόνισε ότι «η υποχρεωτική επιβολή ανώτατων ορίων ωφελεί σαφώς τα οικογενειακά αγροκτήματα», ένα ζήτημα που, όπως λέει, αγγίζει την καρδιά του. «Η άμεση στήριξη πρέπει να στοχεύει σε πραγματικούς αγρότες ή, με άλλα λόγια, σε εκείνους που εξαρτώνται κυρίως από τη γεωργία για να κερδίσουν τη ζωή τους», σημείωσε. Μάλιστα, κεντρική του θέση είναι η «πλήρης εσωτερική σύγκλιση… σε εύθετο χρόνο», όπως ανέφερε.
Περιβαλλοντικές φιλοδοξίες
Ο Βοϊτσεχόφσκι πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην παροχή κινήτρων στους αγρότες και όχι στην απαγόρευση πρακτικών, δηλαδή στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της περιβαλλοντικής δράσης και της οικονομικής σκοπιμότητας του γεωργικού τομέα. Αυτό, όπως είπε, θα γίνει μέσω συναντήσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της νέας Επιτροπής όταν αρχίσουν να διαπραγματεύονται το τελικό κείμενο της επόμενης ΚΑΠ.
Εξήγησε, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει έναν κατάλογο των περιβαλλοντικών πρακτικών που τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν στις εθνικές τους στρατηγικές, ενώ χαρακτήρισε «ήδη ιδιαίτερα επιθετική» την περιβαλλοντική φιλοδοξία της ΚΑΠ, και γι’ αυτό ο ίδιος δεν θα έμπαινε στο ρίσκο να επιβάλει επιπλέον μέτρα στους αγρότες, καθώς θα τους επιβάρυνε περισσότερο οικονομικά
Επόμενα Βήματα
Στις 17 Οκτωβρίου η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου θα αποφασίσει εάν έχουν ληφθεί επαρκείς πληροφορίες για να κηρύξει την λήξη των ακροάσεων των υποψηφίων επιτρόπων. Σε αυτή την περίπτωση, η Ολομέλεια θα ψηφίσει για το αν θα επιλέξει ή όχι τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως σύνολο στις 23 Οκτωβρίου, στο Στρασβούργο. Εάν, λοιπόν, ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα, οι νέοι επίτροποι αναλαμβάνουν από την 1η Νοεμβρίου
ΠΗΓΗ: euractiv.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις