Πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η επίσημη παρουσίαση της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος» και του Ευρωπαϊκού σήματος Βάμβακος «EUcottonΤΜ».
Στην εκδήλωση συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Υπουργός κ. Μ. Βορίδης και ο Γεν. Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Κ. Μπαγινέτας καθώς και ο πρώην αρμόδιος Υφυπουργός κ. Β. Κόκκαλης. Συμμετείχαν επίσης Έλληνες και Ισπανοί Ευρωβουλευτές, υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη των δύο χωρών, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών και ινστιτούτων βάμβακος, εκπρόσωποι της μεταποίησης και του εμπορίου καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγών.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος (ECA) κ. Α. Σιάρκος παρουσίασε τον βασικό σκοπό σύστασης του φορέα, τη δημιουργία δηλαδή ισχυρής και αναγνωρίσιμης ταυτότητας του ευρωπαϊκού βάμβακος και τη διαμόρφωση της πολιτικής προώθησής του στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Επισήμανε την υψηλή του ποιότητα όπως αποτυπώνεται στα ιδιαίτερα τεχνολογικά του χαρακτηριστικά αλλά και τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο παράγεται με σεβασμό στο περιβάλλον και τους καλλιεργητές.
«…Το όραμα μας είναι να συνεργαστούμε στενά με την αλυσίδα παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε όλη τη διαδρομή της μέχρι τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τους καταναλωτές, προκειμένου να αναγνωριστεί το προϊόν μας ως αειφόρος πρώτη ύλη, υψηλής αξίας, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή υψηλής αξίας τελικών προϊόντων ένδυσης…» ανέφερε στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Α. Σιάρκος.
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν φορείς των παραγωγών, των εμπόρων και των μεταποιητών οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο σχεδόν των εργαζόμενων στον τομέα του βάμβακος στην Ευρώπη, ενώ ήδη από τη φετινή εκκοκκιστική χρονιά το σήμα «EUcottonΤΜ» συνοδεύει τα δέματα βάμβακος που παράγονται σε εκκοκκιστήρια της Ε.Ε.
Η προσπάθεια έρχεται να συνδυαστεί με τις συντονισμένες δράσεις που γίνονται στο εσωτερικό της χώρας από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και το σύνολο των φορέων του κλάδου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος.