Πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε σειρά πρόσθετων μέτρων για την πρόληψη διάδοσης της ζωονόσου της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων ώστε να περιφρουρηθεί ακόμη πιο αποτελεσματικά το ζωικό κεφάλαιο της χώρας και να ενισχυθεί η εμπορευσιμότητα των ελληνικών χοιρινών.

 

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από το καλοκαίρι και τα οποία έγιναν δεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ιδιαίτερη ικανοποίηση όπως προκύπτει και από την επιστολή  του Ευρωπαίου Επιτρόπου Υγείας, Βιτένις Αντριουκαΐτις προς τον ίδιο υπενθυμίζοντας παράλληλα και τα θετικά σχόλια που αποκόμισε και από τον Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν στην πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

 

Παράλληλα διευκρίνισε ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στη χώρα μας προσθέτοντας εμφαντικά ότι εξαιτίας της ζωονόσου δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα τα οποία τέθηκαν σε ισχύ με Κοινή Υπουργική Απόφαση εξαίροντας τη σημαντική συνεισφορά στη θωράκιση του ελληνικού ζωικού κεφαλαίου, τόσο της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή όσο και του συνόλου των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου.

 

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Στόχος του Υπουργείου μας από την πρώτη στιγμή ήταν να βρισκόμαστε  μπροστά από τη ζωονόσο και όχι να την “κυνηγάμε” όπως συνέβη στο παρελθόν με άλλες επιζωοτίες, που έπληξαν δραματικά το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Από την πρόσληψη των 46 κτηνιάτρων τον Αύγουστο, την αποκατάσταση  απολυμαντήριων τάφρων όπως του Προμαχώνα, μέχρι την πρόσφατη ΚΥΑ αυστηρότερων μέτρων επιτήρησης σε Δράμα και Ξάνθη, κινούμαστε σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την εξαντλητική αποτροπή της εισόδου της ΑΠΧ στη χώρα» 

 

Στη διαρκή κινητοποίηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας ο οποίος εξέφρασε εξ ονόματος του συνόλου των συναδέλφων του τις θερμές ευχαριστίες του προς την ηγεσία του Υπουργείου της οποίας τα στελέχη, όπως ανέφερε, «συνειδητοποίησαν το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος και ανταποκρίθηκαν άμεσα».

 

Διαβεβαίωσε δε ότι «ο μηχανισμός αντιμετώπισης της ζωονόσου είναι ενεργοποιημένος» και συμπλήρωσε με έμφαση, ότι η Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων δεν έχει καμία επίπτωση στη δημόσια υγεία.

 

Στη νέα αυτή ΚΥΑ προβλέπονται πρόσθετα αυστηρότερα μέτρα, ορίζονται ζώνες προστασίας στα σύνορα με τη Βουλγαρία και γίνεται προσπάθεια για τη μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις