Παρά τη μείωση του μοναδιαίου κόστους των προϊόντων του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, η αύξηση της τιμής των κρεάτων συνετέλεσε στην άνοδο του συνολικού κόστους
Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ πραγματοποίησε κατά την περίοδο 16 έως 17 Δεκεμβρίου τον καθιερωμένο δειγματοληπτικό έλεγχο για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού το 2019, ενώ αμέσως μετά τις γιορτές στις 7 Ιανουαρίου 2020 θα δημοσιοποιήσει ευρεία έρευνα για την πορεία του τζίρου της εορταστικής περιόδου. Σημειώνεται πως οι τιμές των προϊόντων (Πίνακας 1) είναι ενδεικτικές και δεν αφορούν στο σύνολο της Επικράτειας, καθώς ελήφθησαν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επί συγκεκριμένων προϊόντων, σε σημεία πώλησης των Αθηνών/Λεκανοπέδιο Αττικής.
Το κόστος του τραπεζιού τα φετινά Χριστούγεννα είναι αυξημένο κατά 3,68% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με ταυτόχρονη ωστόσο υποχώρηση του μοναδιαίου κόστους των προϊόντων κατά 0,96%. Πιο συγκεκριμένα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 154,57 € έναντι 149,09 € που κόστιζε πέρυσι τα Χριστούγεννα, ενώ αντίθετα το κόστος ανά μονάδα προϊόντων εμφανίζεται μειωμένο από τα 79,05 € το 2018 στα 78,29 € φέτος. Η αύξηση της μέσης τιμής των κρεάτων κατά 11,36% επιδρά καταλυτικά στην αύξηση του συνολικού κόστους, καθώς οι καταναλούμενες ποσότητες υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνες των υπόλοιπων κατηγοριών που απαρτίζουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι δαπάνες για αγορά κρεατικών αντιστοιχούν στο 47,6% του συνολικού κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, αναδεικνύοντας τον αντίκτυπο της φετινής, μέχρι στιγμής, αύξησής τους.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην ανοδική κατά 17,65% τιμή του χοιρινού, με τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς να καλύπτονται κατά περίπου 70% από εισαγόμενα προϊόντα λοιπών ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στα κρούσματα πανώλης που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2018 στην Αφρική και μετέπειτα στην Ασία. Συνεπώς, η αυξητική πορεία του φετινού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού (συνολικό κόστος) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε φαινόμενα εισαγόμενου πληθωρισμού και περιορισμένης προσφοράς που συμπαρασύρουν και τα υπόλοιπα προϊόντα της κατηγορίας των κρεάτων.
Όσον αφορά στις υπόλοιπες κατηγορίες που συνθέτουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, οι τιμές των Γλυκισμάτων εμφανίζουν μείωση της τάξεως του 4,78%, αντισταθμίζοντας έως έναν βαθμό τις αυξήσεις των κρεατικών. Τα Λαχανικά – Φρούτα (+0,70%) όπως επίσης και τα προϊόντα Supermarket (-1,08%) καταγράφουν μικρές αυξομειώσεις, με συνέπεια να επηρεάζουν ελάχιστα τη διαμόρφωση τόσο του συνολικού κόστους όσου και του αντίστοιχου μοναδιαίου. Συνολικά, από τα 17 προϊόντα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού που ομαδοποιούνται σε 4 κατηγορίες, τα 8 εμφανίζουν άνοδο και τα υπόλοιπα 9 υποχώρηση.
Παρακάτω παρατίθενται ο αναλυτικός πίνακας των ποσοστιαίων μεταβολών ανά μονάδα προϊόντος όπως και η συνοπτική απεικόνιση της έρευνας του ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ ανά κατηγορία προϊόντων μεταξύ των ετών 2019 και 2018.
Μεθοδολογικές σημειώσεις:
Σημείωση 1: Το επιλεγμένο δείγμα προϊόντων υπόκειται σε διαφοροποιήσεις, αναλόγως των αναγκών της έρευνας, με στόχο τη διεξαγωγή περισσότερο αξιόπιστων και αντιπροσωπευτικών αποτελεσμάτων.
Σημείωση 2: Η τιμοληψία των κρεάτων έγινε από τη Βαρβάκειο Αγορά, ενώ για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων η λήψη των τιμών έγινε από Supermarkets.
Σημείωση 3: Στο επιλεγμένο δείγμα δεν περιλαμβάνονται τα προϊόντα Supermarket που διατίθενται με το καθεστώς (προωθητική ενέργεια) των προσφορών.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις