Η Κυβέρνηση δίνει μάχη στις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ προς όφελος των Ελλήνων αγροτών

Με μεγάλη επιτυχία και με την ευρεία συμμετοχή αγροτών και εκπροσώπων αγροτικών φορέων πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινής Αραμπατζή, η Ημερίδα Διαβούλευσης του ΥΠΑΑΤ και της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021 – 2027 με στόχο  την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας.

Η κ. Αραμπατζή αφού τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των αγροτών στη διαβούλευση καθώς θα αποτελέσει βάση για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου, αναφέρθηκε στην χθεσινή εξόφληση της βασικής ενίσχυσης τονίζοντας ότι ήρθησαν οι ποινές και οι κυρώσεις σε αμφισβητούμενες δασικές εκτάσεις στις Σέρρες αλλά και σε όλους τους άλλους Νομούς με προσωρινά κυρωμένους δασικούς χάρτες, όπως είχε η ίδια δεσμευθεί, όταν είχε στηλιτεύσει την προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τους λαθεμένους  χειρισμούς της.

Επιπρόσθετα ανακοίνωσε ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση του ΥΠΑΑΤ και του Οικονομικών υπεγράφη μόλις προχθές η απόφαση χορήγησης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας de minimis 80 Ευρώ /στρέμμα  για πρώτη φορά στους αμυγδαλοπαραγωγούς της χώρας, που επλήγησαν από ακαρπία , απόφαση που αφορά και πολλούς Σερραίους πληγέντες παραγωγούς.

Η Σερραία Υφυπουργός περιέγραψε το υπό διαμόρφωση περιβάλλον της νέας ΚΑΠ κάτω από το πρίσμα των απειλών αλλά και των ευκαιριών, που δημιουργούνται. Σε ό,τι αφορά στις απειλές αναφέρθηκε στις συζητούμενες μειώσεις του προϋπολογισμού για την Ευρωπαϊκή Γεωργία στο νέο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, στις πιέσεις χωρών για επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ και βεβαίως στο ζήτημα της απόλυτης εξωτερικής σύγκλισης, που προωθούν οι χώρες της Βαλτικής και Visegrad αξιώνοντας την απόλυτη εξίσωση των επιδοτήσεων σε όλα τα Κράτη-Μέλη.

Με την ευκαιρία της αναφοράς της στις επιδοτήσεις τόσο του Πυλώνα Ι όσο και στις αναπτυξιακές ενισχύσεις του Πυλώνα ΙI τόνισε ότι η συζήτηση για τις επιδοτήσεις δεν αφορά μόνο τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αλλά το σύνολο της κοινωνίας μας, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι επιδοτήσεις  «επιστρέφουν στην κοινωνία ως ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα, ως  θέσεις εργασίας, ως προστασία του περιβάλλοντος  και ως συμβολή στην εθνική οικονομία».

Η κ. Αραμπατζή εξέφρασε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ:

  • υπέρ της διατήρησης του προϋπολογισμού για την Ευρωπαϊκή Γεωργία, με αύξηση της συνεισφοράς από 1,1% στο 1,3% του GNI (GROSS NATIONAL INCOME – Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα) των συνεισφερουσών χωρών
  • κατά της επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ, που προβλέπει να στηρίζει το κάθε Κράτος- Μέλος από μόνο του, με δικούς του πόρους, τους αγρότες του
  • κατά της απόλυτης εξωτερικής σύγκλισης, που θα μειώσει κατά 50% τις ελληνικές επιδοτήσεις

υπενθυμίζοντας πως την εξωτερική σύγκλιση είχε στηλιτεύσει πολλάκις η ίδια ως Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ αποκαλύπτοντας τη σχετική καταστροφική τροπολογία, την οποία στήριξαν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξαν οι Υπουργοί του στα Συμβούλια της ΕΕ.

Ως όπλο κατά της απόλυτης εξωτερικής σύγκλισης, πέραν της επιχειρηματολογημένης διαπραγμάτευσης και των συμμαχιών της χώρας, χαρακτήρισε την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης της χώρας, που θα αυξήσουν τις επιλέξιμες εκτάσεις σύννομα κοινοτικά και θα άρουν την πλασματική εικόνα ότι ως χώρα λαμβάνουμε μεγάλες στρεμματικές ενισχύσεις.

«Ήμασταν εμείς, η Κυβέρνηση της ΝΔ, που πετύχαμε σε επίπεδο ΕΕ το 2014, τη διεύρυνση, για πρώτη φορά, του ορισμού των βοσκοτόπων, αναγνωρίζοντας ως επιλέξιμες εκτάσεις τις ποώδεις, ξυλώδεις και φρυγανώδεις εκτάσεις, τον λεγόμενο μεσογειακό μας βοσκότοπο, ώστε να επιτύχουμε

  • την σύννομη κοινοτικά θεαματική αύξηση των επιλέξιμων εκτάσεων της χώρας,
  • την απρόσκοπτη ροή επιδοτήσεων ιδιαίτερα εν όψει της αυστηροποίησης του πλαισίου της νέας ΚΑΠ, καθώς και
  • φθηνή και φυσική βοσκή, που συντελεί στη μείωση του κόστους παραγωγής της ελληνικής κτηνοτροφίας».

 

Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι για τη νέα Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ η έγκαιρη και ορθή εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης της χώρας αποτελεί στόχο εθνικό, που θα ολοκληρωθεί με τη συνεργασία των Περιφερειών και ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Η κ. Υφυπουργός κάλεσε τους αγρότες να δουν τη νέα ΚΑΠ ως πρόκληση, αντιμετωπίζοντας τις απαιτήσεις ως ευκαιρίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άρδευση, όπως είπε, τονίζοντας ότι δεν νοείται ανταγωνιστικός Αγροτικός Τομέας  χωρίς μείωση του κόστους άρδευσης. «Στο Νομό μας έχουν χαθεί ιστορικές ευκαιρίες. Δεν κλαίμε όμως πάνω από το χυμένο γάλα» είπε και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους (Δήμους, ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ) να προετοιμαστούν με μελέτες ώστε να είναι έτοιμοι στην αφετηρία για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

«Σε Συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουν ήδη διατεθεί για μελέτες 3,5 εκ Ευρώ, έχουμε ζητήσει την επαύξησή τους ώστε να μπορέσετε να προετοιμαστείτε μελετητικά για την επόμενη περίοδο. Διότι η προστασία των υδάτινων πόρων συνάδει με όλους τους στόχους της ΚΑΠ, με το Green Deal και την κλιματική αλλαγή αλλά και την απόλυτη προτεραιότητα που δίνει στις “πράσινες” επενδύσεις η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Ως δεύτερη ευκαιρία ανέφερε την ψηφιακή γεωργία, με την ενσωμάτωση της γνώσης και καινοτομίας και στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, με την εξοικονόμηση πόρων. Στηλίτευσε τις χαμένες ευκαιρίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων του ΠΑΑ-2014-2020, την προτεραιοποίηση της Έξυπνης Γεωργίας στη νέα ΚΑΠ και κάλεσε τους παραγωγούς να μην  την αντιμετωπίζουν ως ένα απρόσιτο εργαλείο καθώς στην εποχή μας, το πλέον διαδεδομένο εργαλείο ψηφιακής γεωργίας βρίσκεται στα χέρια τους και δεν είναι άλλο από το κινητό τους τηλέφωνο, όπως επισήμανε.

Ευκαιρία χαρακτήρισε ακόμη τις επενδύσεις σε μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία και μάλιστα μέσα από συλλογικότητες, το «χτίσιμο» των οποίων ενισχύει η Κυβέρνηση με τη μείωση της σχετικής φορολογίας.

Στον τομέα των υψηλών περιβαλλοντικών απαιτήσεων της νέας ΚΑΠ και της «Πράσινης Συμφωνίας», η Σερραία Υφυπουργός προέταξε ως τομέα αιχμής την ορεινή, εκτατική αιγοπροβατοτροφία, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί στρατηγική επιλογή του Υπουργείου. Στρατηγική επιλογή γιατί εκτός της δυνητικής δυναμικής της (1η στην Αιγοτροφία, 3η στην Προβατοτροφία η χώρα μας στην ΕΕ) εξασφαλίζει υγιές περιβαλλοντικό αποτύπωμα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη του στόχου για μηδενική ρύπανση.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε

ότι οι αγρότες βιώνουν ήδη στην καθημερινότητά τους την επιστροφή στην κανονικότητα , μετά τα 4,5 χρόνια σφοδρής και ιδεοληπτικής επίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού παίρνουν σάρκα και οστά τα πρώτα μέτρα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως:

- οι μειώσεις στη φορολογία

- το νέο ασφαλιστικό στις αρχές του 2020, με το οποίο όχι μόνο δεν αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, όπως ψευδώς διέδιδε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντιθέτως μειώνονται, αποσυνδέονται από το εισόδημα και δίνεται η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης.

- τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξη που βγαίνουν από τη ναφθαλίνη, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, που «ξεπάγωσαν» μετά από οκτώ παρατάσεις και θα εισφέρουν με το πέρας της αξιολόγησης στις αρχές του έτους, 600 εκ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.

- τα εγγυοδοτικά προγράμματα των Ευρωπαϊκών Ταμείων, για πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, όπου μετά τη σχετική συμφωνία του ΥΠΑΑΤ με το ΕΤΑΕ 80 εκατομμύρια Ευρώ από το ΠΑΑ θα προσφέρουν εγγυήσεις ύψους 400 εκ ευρώ ακριβώς για να μπορέσουν οι παραγωγοί μας να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους, με δάνεια από 10.000 έως και 5.000.000 εκ Ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων και στη διακηρυγμένη βούληση της Κυβέρνησης για εντατικοποίηση των ελέγχων, τη διάθεση εισφορών υπέρ ΕΛΓΟ αποκλειστικά για ελέγχους, τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ισοζυγίων γάλακτος και κρέατος, την αυστηριοποίηση του κυρωτικού πλαισίου και την επιβολή προστίμων, κατά τρόπο αμείλικτο σε εκείνους οι οποίοι ελληνοποιούν πολύτιμα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Πριν ακόμη ανοίξει η βεντάλια των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, τα σημάδια είναι ήδη ορατά στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος, που από την ελεύθερη πτώση, στην οποία βρέθηκε δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, έχει τεθεί ξανά σε ανοδική τροχιά».

Κλείνοντας είπε:

«Είμαι ξεκάθαρα απέναντι σ’ εκείνους οι οποίοι από την ασφάλεια και την άνεση των γραφείων τους στην Αθήνα κουνούν το δάχτυλο στους σκληρά εργαζόμενους, από τα άγρια χαράματα μέχρι τη νύχτα, αγρότες και κτηνοτρόφους λέγοντας τους ότι δεν πρέπει να εισπράττουν επιδοτήσεις. Τονίζω όμως την αναγκαιότητα να αλλάξουμε οπτική: Όπως πρέπει πρώτα να πουλάμε και μετά να παράγουμε, έτσι πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στο εισόδημά μας από την αγορά και μετά από τις επιδοτήσεις. Διότι η ουσία δεν είναι τόσο αν στα 100 ευρώ αγροτικού εισοδήματος ποια είναι η αναλογία επιδοτήσεων – εισοδήματος από την αγορά αλλά πως τα 100 ευρώ θα τα κάνουμε 120 και 150 ευρώ μέσω της μεγαλύτερης συμμετοχής του παραγωγού στην αλυσίδα αξίας των προϊόντων που παράγει».

 

Στη διαβούλευση συμμετείχε ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Κώστας Μπαγινέτας, ενώ ήρθαν στις Σέρρες ειδικά για την ημερίδα ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Δημήτρης Μελάς, ο Δ/νων Σύμβουλος του «ΕΛΓΟ –Δήμητρα» κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας.

Η κ. Αραμπατζή ευχαριστώντας τους σημείωσε πως είναι αξιοσημείωτη τέτοια εκπροσώπηση του ΥΠΑΑΤ στις Σέρρες προς ενημέρωση των αγροτών ενώ μετά την ομιλία της Υφυπουργού ακολούθησε ένας ζωηρός και εποικοδομητικός διάλογος διάρκειας πέντε ωρών.

Στην ημερίδα παρέστησαν ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, Ηράκλειας κ. Γιώργος Κουτσάκης, Νέας Ζίχνης κ. Παντελής Μπόζης, Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, Εμμανουήλ Παππά κ. Δημήτρης Νότας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος εντεταλμένος για τα αγροτικά κ. Αθανάσιος Μαλλιαράς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χρήστος  Μέγκλας, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Σερρών κ. Θεόδωρος Καμπούρης, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου καθώς και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων και πολλοί αγροτοκτηνοτρόφοι, γεωπόνοι και ασχολούμενοι με τον Γεωργικό Τομέα.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις