Αρσενική αρκούδα ηλικίας περίπου 3-4 ετών απελευθερώθηκε από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM, από παράνομη θηλειά για αγριογούρουνα στην παραλίμνια ζώνη κοντά στον οικισμό Λευκώνα Πρεσπών. Το ζώο εντοπίστηκε από αγρότη της περιοχής ο οποίος νόμιζε ότι η αρκούδα ξεκουραζόταν κοντά στο χωράφι του, αλλά μετά το πέρασμα τεσσάρων ημερών, ο αγρότης συνειδητοποίησε ότι η αρκούδα μάλλον έχει κάποιο πρόβλημα και έτσι ενημέρωσε το Δασαρχείο Φλώρινας.Εργαζόμενοι του Δασαρχείου και της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών ενημέρωσαν την Καλλιστώ και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών (ΦΔΕΠΠ) οι οποίοι ενεργοποίησαν την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM.
H Ομάδα έφτασε επιτόπου το μεσημέρι του Σαββάτου 28ης Δεκεμβρίου μαζί με κτηνίατρο από την Καστοριά και κατάφερε μετά από πολύωρη επιχείρηση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-10οC) να απελευθερώσει το ζώο.
Η αρκούδα αναισθητοποιήθηκε κι ακολούθησε ο απεγκλωβισμός από την θηλιά και η κτηνιατρική φροντίδα. Το άτυχο ζώο χρειαζόταν επειγόντως ράμματα, καθώς βρισκόταν για 4 ημέρες παγιδευμένο και η θηλιά του είχε επιφέρει τραύμα μήκους 25 εκατοστών και βάθους 5 εκατοστών στην κοιλιακή χώρα. Το πρώτο βράδυ οι άνθρωποι της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών παρακολουθούσαν συνεχώς το ζώο το οποίο, αν και είχε ανακτήσει τις αισθήσεις του, δεν είχε μετακινηθεί.
Την επόμενη μέρα η αρκούδα μετακινήθηκε και η ιχνηλασία στο χιόνι έδειξε ότι είχε μετακινηθεί κατά μήκος περίπου 500 μέτρων προς δασική περιοχή ενώ τα ίχνη έδειχναν ότι η αρκούδα δεν είχε συμπτώματα παράλυσης των πίσω ακρών από το βαθύ τραύμα στην κοιλιακή χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν το τέταρτο περιστατικό παγίδευσης αρκούδας σε παράνομη θηλιά μέσα στο 2019 και πέμπτο συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια! Η χρήση της παγίδας είναι παράνομη είτε πρόκειται για κυνήγι είτε ως μέσο αποτροπής ζημιών στην αγροτική παραγωγή. Το μόνο ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο προστασίας αγροκτημάτων είναι οι ειδικές ηλεκτροφόρες περιφράξεις.
Το έργο LIFE ARCPROM υλοποιείται σε τέσσερις προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα (Εθνικά Πάρκα Πρεσπών, Ροδόπης και Βόρειας Πίνδου) και Ιταλία (Εθνικό Πάρκο Majella στην περιφέρεια του Αμπρούτζο) με τη συμμετοχή των αρμόδιων Φορέων Διαχείρισης. Στόχος του είναι η βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας και μία από της πιο κομβικές δράσης του η λειτουργία Ομάδων Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα σε Ελλάδα και Ιταλία.
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του LIFE ARCPROM, oι άνθρωποι της Καλλιστώς και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών (ΦΔΕΠΠ), θέλουν να ευχαριστήσουν όλους όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση και ιδιαίτερα το Δασαρχείο Φλώρινας, την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και τον κτηνίατρο κο Γιώργο Χαστά. Χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους η επιχείρηση δεν θα ήταν επιτυχής.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις