Αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν άμεσα στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ, οι Κτηνοτρόφοι της Ροδόπης που επλήγησαν από τους θυελλώδεις ανέμους του Ηφαιστίωνα και είδαν τα μαντριά τους να ξηλώνονται από τη μανία τους, την παραμονή και την ημέρα των Θεοφανείων.
Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε λάβει χώρα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκου Τσαλικίδη, με τη συμμετοχή του προέδρου, Αθανασίου Κουσουτζή και άλλων πληγέντων Κτηνοτρόφων.
Οι Κτηνοτρόφοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους είτε έχουν άδεια σταβλικής εγκατάστασης, είτε όχι. Όπως τους διαβεβαίωσε ο κ. Τσαλικίδης, θα εξετάσει –σε συνεννόηση με τους αρμοδίους-όλα τα ενδεχόμενα και υπάρχοντα μέτρα για καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες Κτηνοτρόφους.
Από την στιγμή που κόπασαν οι θυελλώδεις άνεμοι, ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ροδόπη, Σάκης Κουσουτζής, γινόταν δέκτης της απελπισίας που είχε τυλίξει όλους τους Κτηνοτρόφους…Ο λόγος δεν ήταν άλλος από το ότι τα ζώα ήταν ακάλυπτα και άστεγα τα ζώα τους και οι ίδιοι κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες με αυτό το κρύο και σε ένα μεγάλο μέρος διόρθωσαν τις μονάδες τους με ότι μπορούν να περισώσουν για να προστατέψουν τα ζώα τους.
Όπως μας ενημέρωσαν οι Κτηνοτρόφοι, ήδη το σοκ που έχουν υποστεί τα ζώα, έχει μειώσει το παραγόμενο γάλα και το ενδιαφέρον στρέφεται σε αυτά που δεν έχουν ακόμα γεννήσει.
Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις για τα νεκρά νεογέννητα δεν δίνονται. Να σημειωθεί ωστόσο πως οι Κτηνοτρόφοι πληρώνουν και ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ…Οπότε αναζητείται άλλος τρόπος χρηματοδότησης. Ο κ. Τσαλικίδης δήλωσε την υποστήριξή του στους Κτηνοτρόφους και μένει να δούμε πως η Πολιτεία θα στηρίξει αυτόν τον πολύπαθο Παραγωγικό κλάδο της Κτηνοτροφίας…Για εκείνη την περίπτωση που θέλουμε… και …προσπαθούμε να έχουμε Ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα στο τραπέζι μας…και όχι να τα εισάγουμε ΟΛΑ από το εξωτερικό…
Εξ άλλου σήμερα οι Κτηνοτρόφοι και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, συναντώνται με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, για το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης ΦΕΤΑΣ.
Επιτέλους θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος λειτουργίας της συγκεκριμένης οργάνωσης, η οποία θα διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την ποιότητα του προϊόντος, την παραγωγή των Ελλήνων Κτηνοτρόφων και φυσικά το εισόδημα τους. Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει την ΦΕΤΑ ως τον λευκό χρυσό της Χώρας μας-σ.σ. ανάμεσα στα άλλα χρυσά της προϊόντα, πράσινος χρυσός το Ελαιόλαδο, η βιοποικιλότητά της ως το χρυσός των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών-, η οποία όμως θα πρέπει να βαδίσει σε ένα συγκεκριμένο δρόμο, και να προβληθεί η ανωτερότητά της έναντι σε όλα τα υπόλοιπα λευκά τυριά που αποκαλούνται τύπου Φέτα, μετά το άνοιγμα με τις συμφωνίες με τον Καναδά και την έγκριση της περιβόητης CETA, της οικονομικής συνεργασίας Ε.Ε. – Καναδά από την σύνθεση του προηγούμενου Ευρωκοινοβουλίου(ανάμσά τους και ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ).
Πλέον, μετά τη συμφωνία, οι καναδικές εταιρείες μπορούν να παράγουν και να κυκλοφορούν στην αγορά της χώρας τους καναδική φέτα.
Υπενθυμίζεται πως,
Η συμφωνία προστατεύει 140 γεωγραφικές ενδείξεις από όλη την Ευρώπη αλλά σαφώς υπάρχουν παραχωρήσεις προς τους Καναδούς οι οποίοι μπορούν να κυκλοφορούν τη δική τους φέτα, αλλά όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα προϊόντα όπως είναι η φέτα, η γκοργκοντζόλα και άλλα προϊόντα από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, πρέπει να τηρούν τις προδιαγραφές της ονομασίας προέλευσης και δεν μπορούν να μπουν στην Ευρώπη, όμως όσες εταιρίες υπήρχαν μέχρι το 2013 θα μπορούν να
λειτουργούν ακόμη για την εσωτερική κατανάλωση μέσα στον Καναδά.
Αυτό σημαίνει πως μία καναδική εταιρία, η οποία είχε αρχίσει πριν από το 2013 να παρασκευάζει τυρί που ονομάζει φέτα, μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή του για την αγορά του Καναδά, αλλά όχι και να το εξάγει στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα, θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις