Κατά τους επόμενους 11 μήνες, θα χρειαστεί να χτιστούν γέφυρες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των εμπορικών εταίρων του στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Από την προηγούμενη Παρασκευή τα μεσάνυχτα, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον επίσημα μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ήδη άρχισε μια μεταβατική περίοδος που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 τουλάχιστον.
Μετά την κύρωση της συμφωνίας αποχώρησης στις 22 Ιανουαρίου από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Ιανουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε επισήμως την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα, τρεισήμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016. Δεν σημαίνει ότι όλα θα ανατραπούν απότομα κατά τη διάρκεια μιας νύχτας. Πράγματι, η επικύρωση της συμφωνίας προβλέπει μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία το κανονιστικό και νομικό πλαίσιο παραμένει αμετάβλητο τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων με νέες εμπορικές συμφωνίες με τις διάφορες χώρες εταίρους. "Καμία εμπορική συναλλαγή - συμπεριλαμβανομένης εκείνης που αφορά τον οίνο - δεν θα παρουσιάσει καμία συγκεκριμένη τροποποίηση (σχετικά με ζητήματα όπως οι δασμοί, η υλικοτεχνική υποστήριξη, οι διοικητικές διατυπώσεις και οι αναλυτικές απαιτήσεις) πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021 το νωρίτερο", υπενθυμίζει η διεθνής χρηματιστηριακή εταιρεία Ciatti. "Η μεταβατική περίοδος που προβλέπεται στη συμφωνία αποχώρησης προσφέρει ασφάλεια δικαίου στις εταιρείες μας για τους επόμενους έντεκα μήνες", επιβεβαιώνει ο Antoine Leccia, πρόεδρος της FEVS. "Αλλά τώρα μένει να οικοδομηθούν οι κανόνες και οι προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον με βιώσιμο τρόπο, πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020".
Ο διευθυντής της ένωσης εμπόρων (WSTA), Miles Beale, υποστήριξε πρόσφατα το Ινστιτούτο Οίνου της Καλιφόρνιας και την Βιομηχανία Οίνου της ΕΕ που ζητούσαν την πλήρη εξάλειψη των δασμών στις διατλαντικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. "Το WSTA υποστηρίζει τις αρχές αυτής της δήλωσης και καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να καταργήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κρασιού και να διαπραγματευτεί την κατάργησή τους στις εξαγωγές το συντομότερο δυνατό". Οι πρόσφατες συγκρούσεις με τη διοίκηση του Trump σχετικά με τους δασμούς σε ορισμένα ευρωπαϊκά κρασιά και οι συνέπειες της αμερικανικής επιβολής αποτυπώνουν, τις καταστροφικές συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου με το κρασί ως παράπλευρο θύμα. "Πραγματοποιούμε διαπραγματεύσεις για να παραμείνουμε στο 25% και να αποφύγουμε την προσαύξηση να φτάνει το 100% όταν το 25% είναι ήδη τεράστιο! Υπενθύμισε ο Sebastian Mancebo, οινολόγος της ισπανικής εταιρείας Marsilea, στο Millésime Bio. Παρόλο που δεν είναι Αμερικανός εισαγωγέας, πιστεύει ότι όλα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό επίπεδο περίπου τον Μάιο ή τον Ιούνιο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις