Ανακοίνωση για την ενημέρωση των κυνηγών σχετικά με την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων εξέδωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Λόγω της εξέλιξης επιζωοτίας Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων κρούσμα της οποίας ανιχνεύτηκε πρόσφατα στην περιοχή Σερρών και στα πλαίσια επαγρύπνησης για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του νοσήματος, σας ενημερώνουμε σχετικά ώστε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.
Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων αποτελεί ιογενές, υψηλής μεταδοτικότητας, αιμορραγικό, εμπύρετο σύνδρομο των κατοικίδιων και άγριων χοίρων όλων των ηλικιών. Έχει την τάση να μεταδίδεται ταχύτατα ανεξάρτητα από Εθνικά σύνορα.
Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία.
Αποτελεί, όμως, απειλή για τους χοίρους και τη χοιροτροφία.
Βασικό κίνδυνο για την είσοδο και την εξάπλωση του νοσήματος στη Χώρα μας αποτελούν οι αγριόχοιροι που μετακινούνται διασυνοριακά και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με πληθυσμούς αγριόχοιρων από χώρες όπου ενδημεί το νόσημα.
Συμπτώματα ύποπτα για την παρουσία της νόσου σε αγριόχοιρο είναι:
– αιμορραγίες σε διάφορα όργανα
– ερυθρότητα του δέρματος, του ρύγχους και των αυτιών
– κατάπτωση
– ταχύπνοια
– πυρετός
Μέτρα πρόληψης από τους κυνηγούς
Εφιστούμε την προσοχή των κυνηγών και των κυνηγητικών συλλόγων στη σωστή διαχείριση των θηραμάτων αγριόχοιρων, μετά το πέρας του κυνηγιού. Ακόμη πιο προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι κτηνοτρόφοι που ασχολούνται ταυτόχρονα με το κυνήγι. Πιο συγκεκριμένα:
– Να μεριμνούν για την προσεκτική διαχείριση των θηραμάτων, ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος μετάδοσης του ιού (απόρριψη σπλάχνων και τεμαχίων κρέατος, δέρμα).
– Να φυλάσσεται το θήραμα σε ξεχωριστό αποθηκευτικό χώρο, όπου δεν έχουν πρόσβαση οικόσιτα ζώα και δε φυλάσσονται ζωοτροφές ή σκεύη.
– Να μη χορηγούνται εντόσθια ή ωμό κρέας προερχόμενα από το θήραμα ως ζωοτροφή για οικόσιτα ζώα οποιουδήποτε είδους.
– Να αποφεύγεται η άμεση επαφή εκτρεφόμενων ή οικόσιτων ζώων (χοίροι, σκύλοι, γάτες) με το θήραμα.
– Οι κυνηγοί που δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα (διαχείριση θηραμάτων και υποπροϊόντων αυτών, καθαρισμός και απολύμανση οχημάτων και εξοπλισμού) για την αποφυγή εισόδου του νοσήματος.
Επίσης παρακαλούμε για την ενημέρωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας σε περίπτωση που αντιληφθείτε την ύπαρξη νεκρών ζώων σε αριθμό πέραν του φυσιολογικού, καθώς και ζώων ασθενών ή με αλλαγή στη συμπεριφορά.
Τηλέφωνα Διεύθυνσης Κτηνιατρικής 2710222520, 2710233981
Πιο κάτω μπορείτε να δείτε ενημερωτικό υλικό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις