Μάρκου : Ακρογωνιαία προϋπόθεση για την κλωνική επιλογή ποικιλιών αμπέλου η ταυτοποίησή τους

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την ΚΕΟΣΟΕ, η παρουσία σας στην σημερινή συνάντηση εργασίας και κυρίως συνάντηση επιστημονικής προσέγγισης ζητημάτων που άπτονται, του φυτωριακού υλικού του ελληνικού αμπελώνα, της ανάδειξης των ελληνικών ποικιλιών και την διαδικασία της κλωνικής επιλογής ως διαδικασία απαραίτητη, που συμβάλλει καθοριστικά στην συσσώρευση προστιθέμενης αξίας στο τελικό προϊόν, που καθορίζει με την σειρά του το εισοδηματικό επίπεδο του Έλληνα αμπελουργού και κατά συνέπεια τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου της αμπελοοινικής οικονομίας της χώρας μας.

Η ΚΕΟΣΟΕ ως εκπρόσωπος των Ελλήνων αμπελουργών και ως στρατηγικός σύμμαχος (εταίρος και συνοδοιπόρος) των μικρών ανεξάρτητων αμπελουργών οινοποιών, είχε ξεκαθαρίσει με σαφήνεια την θέση της (απ’ τις αρχές του 1980) για την ποικιλιακή διάρθρωση του ελληνικού αμπελώνα.

Λέγαμε και διατυμπανίζαμε από πολύ παλιά, πως το εμπορικό διαβατήριο της ελληνικής οινοποιίας δεν μπορεί να μην στηρίζεται στην ιδιαιτερότητα και στην πολυμορφία του ελληνικού ποικιλιακού αμπελουργικού πλούτου.

Μόνο οι ελληνικές οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου μπορεί να στηρίξουν προωθητικά τις ελληνικές εξαγωγές. Αυτό δεν συνεπάγεται απόρριψη των ξένων ποικιλιών αλλά επιλεκτική χρήση τους εκεί που είναι απαραίτητο.

Αυτές οι θέσεις οι προαναφερθείσες και οι παραγωγικές μας επιλογές, εθεωρούντο από κάποιους ελάχιστους ευρωλάγνους οινοποιούς ξεπερασμένες και οπισθοδρομικές.

Μέχρι που το σύνολο του κλάδου, 20 χρόνια μετά τις αγκάλιασε και τις έκανε σημαία εξαγωγική, και ονομάτισε «ποικιλίες πρεσβευτές» τις ποικιλίες που μέχρι πρότινος κάποιοι λοιδορούσαν.

Αυτές οι στρατηγικές μας επιλογές δεν έγιναν ούτε τυχαία ούτε συμπτωματικά προέκυψαν από τις ατελείωτες συνευρέσεις και συνεργασίες μας με κορυφαίους επιστήμονες και ερευνητές. Με τεκμηρίωση και επιχειρηματολογία κοπιώδη, επιστημόνων και προσωπικοτήτων, που αποτέλεσε και αποτελεί ΤΙΜΗ, η συνεργασία μαζί τους.

 

Κυρίες και κύριοι,

Είναι σημαντική για την ελληνική αμπελουργία η διαδικασία της κλωνικής επιλογής. Είναι όμως ακρογωνιαία προϋπόθεση η διαδικασία της ταυτοποίησης των ελληνικών ποικιλιών.

Εγώ σαν αμπελουργός θέλω το Σαββατιανό μου να είναι Σαββατιανό και όχι τυχαίο ασπρούδι ή οτιδήποτε άλλο …

• θέλω πριν απ’ όλα η ταυτότητά του να ανταποκρίνεται στα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ποικιλίας που επιλέγω

• θέλω η υγειονομική του κατάσταση να με διασφαλίζει διαχρονικά

• θέλω εν κατακλείδι το εισόδημά μου να μην απειληθεί και από αιτίες που προήλθαν από την παραγωγική βάση και όχι από την αγορά.

 

Κυρίες και κύριοι προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, των ερευνητικών ιδρυμάτων και των φορέων που παρευρίσκεσθε εδώ.

Παρά τις σημαντικές επιφυλάξεις μας, δεχθήκαμε το 2016 την Υπουργική απόφαση Μπόλαρη ως ένα βήμα, που μπορεί να πάει τα πράγματα λίγο μπροστά. Δυστυχώς 3 χρόνια μετά, η εν λόγω απόφαση πρόκειται να καταργηθεί και δεν γνωρίζει κανένας το λόγο.

Η εν λόγω απόφαση επιχειρείται να αντικατασταθεί από ένα σχέδιο ΥΑ επεξεργασμένο από το επιτελείο του τέως αναπληρωτή υπουργού Κόκκαλη. Και το εν λόγω σχέδιο ΥΑ συγκεντρώνει σημαντικές αρνητικές κριτικές και για την διαδικασία σύνταξης του και για το περιεχόμενό του και για τις διατάξεις του.

Εδώ δεν ήρθαμε να μιλήσουμε γι αυτά. Κάνουμε καθαρό και προς όλους. Η ΚΕΟΣΟΕ είναι πολύ μακριά από εταιρικά συμφέροντα. Είναι το ίδιο μακριά από αντιπαραθέσεις προσωπικών στρατηγικών και επιλογών στους κόλπους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Καλέσαμε όλους τους επιστήμονες να παραβρεθούν στην σημερινή συνάντηση εργασίας για να φωτισθεί το τοπίο επιστημονικά και τα συμπεράσματα των εργασιών να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από τους ειδικούς και τους παριστάμενους εκπροσώπους των φορέων.

Ευχαριστούμε θερμά όσους ανταποκρίθηκαν.

Με τους απόντες θα τα πούμε στη διαδικασία εκπόνησης του στρατηγικού σχεδίου για την ελληνική αμπελουργία που προγραμματίζει η ΕΔΟΑΟ.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις