Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις του υφυπουργού Κωνσταντίνου Σκρέκα στην εκδήλωση της διεπαγγελματικής βάμβακος για την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει τα σχέδια, παρά τις έξι ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ και την ανάλογη γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
ο Υφυπουργός δήλωσε ότι αφορά τον Αχελώο, δε μπορεί από την μία πλευρά να περισσεύουν νερά και να πλημμυρίζουν οι περιοχές του Αχελώου και από την άλλη να κινδυνεύουν με ερημοποίηση πάνω από 2 εκατομμύρια στρέμματα. Πρέπει λοιπόν να μεταφέρουμε ποσότητα νερού προς τον Θεσσαλικό κάμπο για να λύσουμε το υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Απανταχού Μακρύνειων Αιτωλοακαρνανίας μέσα από το παρόν ψήφισμα εκφράζει την αντίθεσή του με την απόφαση της Κυβέρνησης για την επανέναρξη του έργου της εκτροπής του Αχελώου ποταμού.
Στην Ελλάδα, ένα έργο που έχει ακυρωθεί δικαστικά 6 φορές, επειδή παραβιάζει τη νομοθεσία της Ελλάδας και της ΕΕ, συνεχίζει να υπάρχει. Υπάρχει ως πολιτικό όραμα, κυβερνητική πολιτική, ως προγραμματισμός της διοίκησης, ως δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό.
Η εκτροπή ποταμών δεν αποτελούν λύση για το παγκόσμιο πρόβλημα της λειψυδρίας – αντιθέτως δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται πως λύνουν.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε παρέμβαση στο χώρο, και να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει προκληθεί στο περιβάλλον.
Συστρατευόμαστε στον αγώνα των φορέων του Νομού μας κατά της εκτροπής του Αχελώου. Στηρίζουμε τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής, όπως διατυπώθηκαν στην σύσκεψη της 17ης Ιανουαρίου 2020 που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αγρινίου.
Ο Πρόεδρος της επιτροπής και Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου είχε δηλώσει τα εξής:
- Να σταματήσει άμεσα κάθε συζήτηση και κάθε μεθόδευση στην κατεύθυνση της εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία δεδομένου ότι πέραν των άλλων αντιτίθεται στον σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων του ΣΤΕ αλλά και στην νομιμότητα των αναθεωρημένων σχεδίων διαχείρισης υδάτων των λεκανών απορροής Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος
- Να προβεί στην οριστική εγκατάλειψη όλων των τεχνικών παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή για την εκτροπή και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος πριν είναι ήδη αργά.
- Να προχωρήσει στη σύνταξη και στην υλοποίηση ενός Εθνικού σχεδίου χρήσης των υδάτινων πόρων της πατρίδας μας εισάγοντας καινοτόμους μεθόδους διαχείρισης, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τόσο τους χρήστες τους, όσο και το φυσικό περιβάλλον.
- Ν εφαρμόσει άμεσα τις πολιτικές και τις παρεμβάσεις που υιοθετούν τα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην εξεύρεση διαχρονικών και αξιόπιστων λύσεων σε ότι αφορά την άρδευση των λεκανών απορροής Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.
- Να συνδράμει με κάθε μέσο και τρόπο στην ενημέρωση-πληροφόρηση του αγροτικού κόσμου της χώρας σχετικά την εφαρμογή προηγμένων μεθόδων καλλιεργειών που απαιτούν σαφώς μικρότερες ποσότητες υδάτων και προσδίδουν μεγαλύτερα ωφελήματα στους παραγωγούς.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις