Η χώρα μας σήμερα βαδίζει σε ένα δρόμο που είναι αδιέξοδος, χωρίς ελπίδα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του νερού, επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας το Σάββατο στην Ημερίδα «Ελλειμματικό Νερό στην Ευάλωτη Γεωργία της Θεσσαλίας: Ψηφιακές Αειφορικές Εφαρμογές», που διοργάνωσε στη Λάρισα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται όχι μόνο στα στοιχεία, αλλά κυρίως στην τάση η οποία δείχνει την επιδείνωση της κατάστασης που έχει οδηγήσει το μοντέλο διαχείρισης που εφαρμόζεται στην ελληνική γεωργία. Αυτό που καθιστά επείγουσα την ανάγκη λήψης μέτρων στη χώρα μας είναι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, είπε ο κ. Σκρέκας, καθώς οι μεγαλύτερες περίοδοι ξηρασίας σε συνδυασμό με τις λιγότερες βροχοπτώσεις αποτελούν καταστροφικό κίνδυνο για τον ελληνικό αγροτικό τομέα, όπου αξιοποιείται ένα πολύ χαμηλό ποσοστό των επιφανειακών υδάτων.
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει ως βασική προτεραιότητα την ορθολογική διαχείριση του νερού και την υλοποίηση των απαραίτητων έργων ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε στην επόμενη ημέρα της γεωργίας με ελπίδα και με ένα σχέδιο που θα δίνει λύσεις στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι απαιτούνται υποδομές για τη συλλογή του βρόχινου νερού και τη μεταφορά του μέσω έξυπνων, κλειστών αρδευτικών δικτύων στις καλλιέργειες.
Η εφαρμογή των μεθόδων της γεωργίας ακριβείας θα συμβάλει καθοριστικά στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, ανέφερε ο κ. Σκρέκας.
«Πρέπει να εξορθολογίσουμε τον τρόπο με τον οποίο αρδεύονται τα χωράφια. Αυτό θα γίνει με τη γεωργία ακριβείας, με αλλαγή των παραδοσιακών μεθόδων άρδευσης και με άλλους σύγχρονους τρόπους. Επίσης, χρειάζεται να μάθουμε να ποτίζουμε όταν πρέπει, γιατί σήμερα οι αγρότες ποτίζουν είτε όταν ποτίζει ο γείτονας, είτε γιατί έτσι έχουν μάθει, είτε ρωτάνε στο καφενείο αν θα πρέπει να ποτίσουν. Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Υφυπουργός παρουσίασε το σχεδιασμό της κυβέρνησης για αρδευτικά έργα στην Θεσσαλία σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για μερική μεταφορά πλημμυρικών νερών από την κατάντη πλευρά του Αχελώου προς τον Θεσσαλικό κάμπο, προκειμένου να περιορισθεί το υδατικό έλλειμμα που απειλεί με απερήμωση 2 εκατομμύρια στρέμματα στη Θεσσαλική Γη.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις