Τέλος οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδοτήσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ - Ανοίγουν ξανά 20 Μαΐου

Μόνο πέντε μέρες παρέμεινε ανοικτό για τις επιχειρήσεις το πρόγραμμα χορηγήσεων δανείων για Κεφάλαιο Κίνησης με διετή επιδότηση 100% των επιτοκίων μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ (Αναπτυξιακής Τράπεζας) με επιχειρήσεις να μη πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους.

Σήμερα αποφασίστηκε να μπει τέλος με δεδομένο ότι μόλις σε πέντε μέρες κατατέθηκαν αιτήσεις από επιχειρήσεις που δέσμευαν υπερδιπλάσιο ποσό απ’ αυτό που είχε προϋπολογιστεί με αποτέλεσμα να μένουν πολλές επιχειρήσεις έξω. Οι ενδιαφερόμενοι για το δανειοδοτικό προϊόν παροχής κεφαλαίων κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορούν να υποβάλουν εκ νέου τις αιτήσεις τους από τις 20 Μαΐου.


Όπως αποκάλυψε ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο δικτυακό συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως σήμερα ξεπερνούσαν σε συνολικό ποσό τα 3,5 δισ ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του προγράμματος ήταν 1,3 δισ ευρώ.

«Γι' αυτό και ζήτησα σήμερα απ’ τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Τσακίρη να κλειδώσει το σύστημα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ήδη», σημείωσε.

Ξεκίνησαν οι εκταμιεύσεις

Μάλιστα ο ίδιος αποκάλυψε πως σήμερα ενημερώθηκε απ’ τις τράπεζες στη μεγάλη τηλεδιάσκεψη που έγινε το μεσημέρι που διοργάνωσε το Μέγαρο Μαξίμου πως σήμερα έγιναν και οι πρώτες εκταμιεύσεις σε εταιρείες που είχαν υποβάλει πρώτες τις σχετικές αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ (Αναπτυξιακής) προβλέπονταν η χορήγηση δανείων για Κεφάλαιο Κίνησης έως 500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που πλήττονται απ’ τον COVID19 και οι οποίες διατηρούν καλό πιστωτικό προφίλ.

Το γεγονός ότι τα συνεργαζόμενα τραπεζικά ιδρύματα ζητούσαν εμπράγματες εγγυήσεις για τη χορήγηση των εν λόγω δανείων έχει προκαλέσει και τη διαμαρτυρία της αγοράς.

«Το τραπεζικό σύστημα έχει κανόνες που δεν θέλουμε και δεν πρέπει να ξεπεράσει», σημείωσε ο υπουργός σε σχετική ερώτηση που του απηυθηνε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. «Δεν θέλουμε να δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων ούτε να χαρίσουμε λεφτά σε επιχειρήσεις που δεν θα τα καταφέρουν μόνο και μόνο για να φανούμε καλοί. Βοηθάμε αυτές που πριν τον κορωνοϊό ήταν εντάξει με τις υποχρεώσεις τους και άρα τις εμπιστευόμαστε ότι θα επιστρέψουν τα χρήματα», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ως 7 δισ μέσω του εγγυοδοτικού προγράμματος

Σύμφωνα με τον υπουργό η μεγάλη προσπάθεια τώρα γίνεται για το μεγάλο εγγυοδοτικό πρόγραμμα με το οποίο υπολογίζεται ότι θα δοθεί ρευστότητα ως 7 δισ ευρώ μέσα απ’ τη μόχλευση κεφαλαίων από τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής. Το συγκεκριμένο θα προβλέπει τη χορήγηση δανείων για Κεφάλαιο Κίνησης ως το 25% του ετήσιου τζίρου μίας επιχείρησης ή το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους και θα είναι εγγυημένο απ’ το ελληνικό Δημόσιο σε ποσοστό 80%.

«Ο στόχος μας είναι να βγει στον αέρα ως τις 15 Μαΐου. Σήμερα μάλιστα υπογράφηκαν και οι σχετικές συμβάσεις με τις τράπεζες ενώ ήδη έχει λάβει ΦΕΚ η απόφαση της ΤτΕ να αναβαθμίσει την Αναπτυξιακή Τράπεζα σε δημόσιο φορέα ώστε να ισχύουν οι κρατικές εγγυήσεις που θα προβλέπονται», τόνισε.

Μάλιστα ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι έχει ζητηθεί απ’ τις τράπεζες στο συγκεκριμένο πρόγραμμα – λόγω των εγγυήσεων του Δημοσίου – να μην ζητούν εμπράγματες εγγυήσεις ή να είναι σε ένα ελάχιστο βαθμό.

Οι νέες αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται μετά την αρχική αξιολόγηση των υπαρχουσών αιτήσεων, ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι διαθέσιμοι πόροι.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αιτήσεις προς τις συνεργαζομενες τράπεζες προκειμένου να λάβουν δάνειο για κεφάλαιο κίνησης με επιδότηση επιτοκίου 100% από την Αναπτυξιακή τράπεζα μπορούν να υποβάλουν από σήμερα οι επιχειρήσεις που πλήττονται απ την πανδημία του κορωνοϊού.

Η διάρκεια των δανείων θα είναι 2 - 5 χρόνια και η επιδότηση των επιτοκίων θα φθάνει τα 2 έτη.

Βασική προϋπόθεση για την λήψη της επιδότησης επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τα δύο αυτά έτη.

Σημειωτέον οτι οι συνεργαζόμενες τράπεζες θα ακολουθούν εξαιρετικά σύντομες διαδικασίες κατά τις οποίες θα χορηγούν, κατόπιν αξιολόγησης, τις αιτήσεις.

Ύψος Δανείου

Το ύψος κάθε δανείου διαμορφώνεται ως εξής:

- Έως 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης

- Έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους.

Προκειμένου για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις χρηματοδοτείται με επιδοτούμενο επιτόκιο, έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών.

Σε περίπτωση που τα ανωτέρω μεγέθη δεν είναι διακριτά, το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων.

Διάρκεια Δανείου και περίοδος Χάριτος

Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευση (εφάπαξ ή από την πρώτη τμηματική εκταμίευση ) του δανείου.

Ορίζεται δυνατότητα χορήγησης περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες. Κατά την διάρκεια της περιόδου χάριτος καταβάλλονται μόνον τόκοι.

Επιτόκιο

Το επιτόκιο για τα κεφάλαια του δανείου που συνεισφέρει η κάθε Τράπεζα, στη χρηματοδότηση κάθε Μικρομεσαίων επιχείρησης, καθορίζεται από την Τράπεζα σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική της και τους γενικούς όρους της Δράσης.

- Το επιτόκιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8%, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτό επιδοτείται (δύο πρώτα έτη). Για το διάστημα αυτό το επιτόκιο του δανείου θα παραμένει σταθερό.
- Το επιτόκιο κάθε δανείου για τα δύο πρώτα έτη, θα επιδοτείται κατά 100% από πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
- Δεν επιδοτείται τυχόν εισφορά Ν. 128/75 καθώς και ενδεχόμενοι τόκοι υπερημερίας.
- Μετά τη λήξη των δύο ετών, οι τόκοι θα καταβάλλονται από την επιχείρηση.

Διαδικασία υποβολής

Kατά την υποβολή του αιτήματος θα πρέπει:

α) Η επιχείρηση, να διαθέτει έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ και να ακολουθήσει την εξής διαδικασία:

- Υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr.
- Στο αίτημα επιλέγει την Τράπεζα από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί.
- Η Τράπεζα θα επιβεβαιώσει τον ΚΑΔ βάσει των στοιχείων που θα προσκομίσει η επιχείρηση και συνεπώς την ορθότητα της επιλεξιμότητας.

β) Η επιχείρηση, να διατηρήσει για όλη τη διάρκεια των δύο ετών που λαμβάνει επιδότηση επιτοκίου τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Προϋποθέσεις λήψης και διατήρησης

- Ο έλεγχος της διατήρησης από την επιχείρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για δύο έτη, θα πραγματοποιείται από την Αναπτυξιακή Τράπεζα στις 31 Ιανουάριου για τα έτη 2021 και 2022 ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα ενημερώνονται ανάλογα οι Τράπεζες.

- Προϋπόθεση λήψης του ποσού των επιδοτούμενων τόκων είναι η επιχείρηση, κατά τον χρόνο εκταμίευσης των επιδοτούμενων τόκων όπως αυτός ορίζεται στη δανειακή σύμβαση, να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

Για περισσότερες πληροφορίες επί του προγράμματος, οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται:

- Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] και στο τηλ. 210 7450400
- Στις συνεργαζόμενες Τράπεζες

Για την υποβολή αιτήματος, οι επιχειρήσεις, υποβάλλουν τα στοιχεία τους στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr και ακολούθως υποβάλλουν το αίτημα τους στην τράπεζα της επιλογής τους.

Συνεργαζόμενες Τράπεζες:

Alpha Bank,
Eurobank,
Εθνική Τράπεζα,
Τράπεζα Πειραιώς,
Τράπεζα Αττικής,
Παγκρήτια Συν. Τράπεζα,
Συν. Τράπεζα Χανίων,
Συν. Τράπεζα Ηπείρου,
Συν. Τράπεζα Θεσσαλίας,
Συν. Τράπεζα Καρδίτσας

Αναλυτικές οδηγίες για τις αιτήσεις εδώ
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις