Κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για την κτηνοτροφία και τα ζώα συντροφιάς

Οι ειδικοί στις ζωονόσους θέτουν θέμα διερεύνησης τριών παραμέτρων σχετικά με τη συνέχιση της πανδημίας, αλλά και των επιπτώσεών της στον άνθρωπο:

-τη δυνατότητα των εξημερωμένων ζώων συντροφιάς να χρησιμεύσουν ως δεξαμενή μόλυνσης που συμβάλλει στη συνέχιση της ανθρώπινης ασθένειας, της μολυσματικότητας και της εξάπλωσής της,

-τις επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια, την οικονομία και το εμπόριο εάν εντοπιστεί κορονοϊός στην κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία, αλλά και

-τα ζητήματα ασφάλειας που εγείρονται στην περίπτωση προσβολής των ζώων υπηρεσίας από τον νέο κορονοϊό, εξαιτίας των συμπτωμάτων ανοσμίας και αγευσίας, καθώς η όσφρηση είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των σκύλων που ανιχνεύουν εκρηκτικά, ναρκωτικά κλπ.

Το σήμα κινδύνου έδωσαν η Τρέισι ΜακΝαμάρα από το τμήμα κτηνιατρικής του Western University of Health Sciences της Καλιφόρνια, ο Γιούργκεν Ριχτ από το τμήμα διαγνωστικής ιατρικής - Παθοβιολογίας του Πανεπιστημίου του Κάνσας, και ο Λάρυ Γκλίκμαν από το τμήμα κτηνιατρικής παθοβιολογίας του Purdue University της Ιντιάνα, με άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Vector-Borne and Zoonotic Disease.

Στο άρθρο τους με τίτλο "Αξιολόγηση κρίσιμων αναγκών για έρευνα σε ζώα συντροφιάς και ζώα μετά την πανδημία του COVID-19 στους ανθρώπους", οι ειδικοί αναφέρουν ότι απαιτούνται αυστηρές μελέτες, με συλλογή ισχυρών δεδομένων και όχι μόνο περιστασιακών. 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαπιστώσεις έχουν βρεθεί θετικά στον ιό σκυλιά, γάτες, λιοντάρια και τίγρεις με αποτέλεσμα να απαιτούνται μελέτες για με τη μεταδοτικότητα του ιού μεταξύ διαφορετικών ζωικών ειδών και μεταξύ ζώων και ανθρώπων, αλλά και για τα διαγνωστικά τεστ που είναι διαθέσιμα για τα ζώα, αλλά και παρατήρηση για το πώς εκφράζεται το COVID-19 στα ζώα.

«Η δυνατότητα του SARS-CoV-2 να μολύνει ζώα συντροφιάς αποτέλεσε αντικείμενο πολλών συζητήσεων», ανέφερε ο Stephen Higgs, PhD, αρχισυντάκτης του Vector-Borne and Zoonotic Diseases και διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βιοασφάλειας του Πανεπιστημίου του Κάνσας, και πρόσθεσε: "Με πάνω από 3 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 250.000 θανάτους μέχρι στιγμής, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε τους κινδύνους που ενέχουν τα κατοικίδια ζώα ως πιθανή πηγή για ανθρώπινη μόλυνση".

Κατοικίδια

Σύμφωνα με το άρθρο, χιλιάδες κατοικίδια έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και άλλα τόσα έχουν εγκαταλειφθεί, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός νέου κινδύνου από ζωονόσο. Σποραδικά περιστατικά κατοικιδίων γατιών και σκυλιών που νόσησαν από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με δημοσιεύσεις από το Χονγκ Κόνγκ έδειξαν ότι τα κατοικίδια είχαν κολλήσει τον ιό από τον ιδιοκτήτη τους.

Τον Μάρτιο ο Γαλλικός οργανισμός Τροφίμων, Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας δέχθηκε ερώτημα για τα κατοικίδια και τα ζώα κτηνοτροφίας, σχετικά με τη μετάδοση του κορονοϊού. Η απάντηση σημείωνε πως πρόσθετες μελέτες (εκτός αυτών των πειραματικών ποντικιών με ανθρώπινους υποδοχείς ACE2) σε διάφορα είδη ζώων είναι απαραίτητες. Παρόλα αυτά, η μετάδοση μεταξύ διαφορετικών ειδών ζώων δεν γίνεται μόνο μέσω των υποδοχέων ACE2, αλλά και πρόσθετους παράγοντες των κυττάρων, τα οποία χρειάζεται ο ιός για την αναπαραγωγή του και τέτοιες μελέτες πρέπει επίσης να καταρτισθούν.

Λίγες μέρες αργότερα εταιρία που ειδικεύεται σε κτηνιατρικά διαγνωστικά, ανακοίνωσε ότι είχαν ελεγχθεί πάνω από 3.500 σκύλοι και γάτες στις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα και κατέληξε ότι τα κατοικίδια είχαν μικρό κίνδυνο να αποτελούν απειλή δημόσιας υγείας.

Σκύλοι ασφαλείας

Με την αποδοχή της ανοσμίας και αγευσίας ως συμπτωμάτων της COVID - 19, από το Αμερικανικό Κολέγιο Ωτολαρυγγολογίας, τέθηκαν οι αμφιβολίες για την πιθανή νόσηση των σκυλιών - αστυνομικών που εργάζονται στην ασφάλεια. Ταυτόχρονα όμως, με το δεδομένο ότι τα σκυλιά έχουν 44 φορές περισσότερους υποδοχείς όσφρησης απ΄ότι οι άνθρωποι, οι ειδικοί έθεσαν το ερώτημα της εκπαίδευσης των σκυλιών να ανιχνεύουν ασθενείς με COVID - 19.

Κτηνοτροφία - Πτηνοτροφία

Πρόσφατες έρευνες στο Harbin Veterinary Research Institute στην Κίνα και το Friedrich-Loeffler-Institut  στη Γερμανία εξέτασαν την ευαισθησία στο SARS-CoV-2, στους χοίρους, τα κοτόπουλα και τις πάπιες και διαπιστώθηκε ότι δεν προσβλήθηκαν υπό τις πειραματικές συνθήκες του εργαστηρίου. Το γεγονός όμως, έθεσε το ερώτημα προσδιορισμού της ευαισθησίας των ζώων και των πουλερικών στο SARS-CoV-2, την πιθανή μετάδοσή του από ανθρώπους σε ζώα και πουλερικά και από άλλα είδη σε ζώα κτηνοτροφίας - πτηνοτροφίας καθώς και αν διαθέτουμε μεθόδους ανίχνευσης και παρακολούθησης του SARS-CoV-2 στα ζώα και πουλερικά.

Στους ζωολογικούς κήπους

Τον Απρίλιο, δυο Μαλαισιανές τίγρεις, τρία αφρικανικά λιοντάρια και δύο Τίγρεις της Σιβηρίας, βρέθηκαν θετικές στον νέο κορονοϊό στο Ζωολογικό Κήπο του Μπρονξ.

Τον κόλλησαν από κάποιον επιστάτη του ζωοολογικού κήπου, που ασθένησε. Το μέγεθος των ζώων αυτών, κίνησε το ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς είναι δυνατή η μετάδοση της νόσου, εξαιτίας του μεγαλύτερου ιικού φορτίου που φέρουν τα ζώα αυτού του μεγέθους.

Ενιαία Υγεία

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, ο ΠΟΥ και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, αρχικά χαρακτήριζε "απίθανο" τα ζώα συντροφιάς να μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό. Στην πορεία, το δημόσιο μήνυμα άλλαξε από "δεν υπάρχει απειλή" σε "με μεγάλη προσοχή, φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας μετά το χάιδεμα των ζώων σας και να προσέχετε να μην αφήσετε το σκυλί σας να γλείψει το πρόσωπό σας".

Παράλληλα, ο ΠΟΥ στις ημερήσιες εκθέσεις της κατάστασης της πανδημίας στις 5 και 22 Φεβρουαρίου δηλώνει ότι υπάρχει ανάγκη «εντοπισμού και μείωσης της μετάδοσης από την πηγή των ζώων».

Καταλήγοντας οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα μοριακά διαγνωστικά μπορούν με την κατάλληλη προσαρμογή να εφαρμοστούν σε ζώα, ενώ επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο του προγράμματος "Ενιαία Υγεία", η αμεσότητα της κρίσης για τον άνθρωπο καθυστέρησε την απαραίτητη έρευνα σε σημαντικά κτηνιατρικά ζητήματα για την νόσο από τον νέο κορονοϊό.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις