Κίνα: Έτοιμη να επανεκκινήσει τον εμπορικό πόλεμο

Η Ουάσιγκτον δοκιμάζεται, οι "ιέρακες” στο Πεκίνο θεωρούν ότι έχουν άλλη μία ευκαιρία.

Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί επαναξιολόγηση της εμπορικής "συμφωνίας πρώτης φάσης” με τις ΗΠΑ, ίσως και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρησή της.

Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν τη Δευτέρα οι Global Times, αγγλόφωνο μέσο του ομίλου της "Λαϊκής Ημερησίας”, το οποίο εκφράζει ατύπως, αλλά αξιόπιστα, τις απόψεις της κινεζικής ηγεσίας, συχνά δε της πιο "σκληρής” πτέρυγάς της.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το συγκεκριμένο δημοσίευμα, η ακύρωση και επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας θα έχει ως στόχο την αναπροσαρμογή των προβλεπόμενων ποσοστώσεων κατά τρόπο περισσότερο ευνοϊκό για τα κινεζικά συμφέροντα.

Υπενθυμίζεται ότι η "συμφωνία πρώτης φάσης”, που συνάφθηκε μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο, λίγο προτού η υφήλιος μπει στην περιπέτεια της πανδημίας του κορονοϊού, έφερνε μια ανάπαυλα στον διμερή εμπορικό πόλεμο των τελευταίων δύο ετών, υποχρεώνοντας την μεν Κίνα να αυξήσει κατά τουλάχιστον 200 δισ. τις αγορές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών, τους δε συνομιλητές της να ανακαλέσουν τους δασμούς που είχαν επιβάλει σε κινεζικές εισαγωγές.

Ωστόσο, η πανδημία όχι μόνο ανέτρεψε κάθε δυνατό οικονομικό σχεδιασμό διεθνώς, προκαλώντας βαθιά ύφεση, αλλά και δυναμίτισε το πολιτικό κλίμα στις σινο-αμερικανικές σχέσεις, με τον Ντόναλντ Τραμπ και συνολικά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να υιοθετούν μια "νεοψυχροπλεμική” ρητορική καταγγελίας της Κίνας ως υπεύθυνης για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος φερόταν να ταλαντεύεται την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το αν θα προβεί αυτός στην αναίρεση της "συμφωνίας πρώτης φάσης” - και τούτο μολονότι οι κορυφαίοι εμπορικοί διαπραγματευτές των δύο πλευρών είχαν μόλις συμφωνήσει να προχωρήσουν στην υλοποίησή της.

Κατά το δημοσίευμα, οι κατηγορίες Τραμπ ότι ο κορονοϊός διέφυγε από το Εργαστήριο Ιολογίας της Βουχάν έχουν προκαλέσει "τσουνάμι οργής” στους Κινέζους ιθύνοντες, υποχρεώνοντάς τους να ξανασκεφτούν τους "συμβιβασμούς” που αποδέχθηκαν, προκειμένου να επιτευχθεί η "συμφωνία πρώτης φάσης”.

"Οι ΗΠΑ δεν έχουν την πολυτέλεια να ξαναρχίσουν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αν επιστρέψουμε στο σημείο αφετηρίας” ανέφερε προς τους Global Times (μη κατονομαζόμενος) εμπορικός σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης, επικαλούμενος αφενός την δεινή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και την πορεία προς τις εκλογές του Νοεμβρίου. Προφανώς, ορισμένοι κύκλοι του Πεκίνου διακρίνουν ένα "παράθυρο ευκαιρίας” για να ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις, από την πλεονεκτικότερη θέση που προσφέρει η σταδιακή επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της Κίνας από εξαγωγές τον μήνα Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 8,5% σε ετήσια βάση, σε πλήρη απόκλιση από τις προβλέψεις των αναλυτών για μείωση κατά 12%. Και το ποιοτικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι εξαγωγές αυτές κατευθύνονται όλο και περισσότερο προς άλλες χώρες της Ασίας, και δη της νοτιοανατολικής, υποδεικνύοντας μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση της περιοχής.

Η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία αύξησαν κατά 50% σε ετήσια βάση τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ενώ για την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα η αύξηση ανέρχεται στο 20%.

Σε μία συγκυρία κατά την οποία Αμερικανοί διαμορφωτές στρατηγικής προτείνουν την "αποσύνδεση” (decoupling) των οικονομιών ΗΠΑ και Κίνας, ώστε να πάψει η υπερδύναμη να τροφοδοτεί την ανάδυση του κύριου ανταγωνιστή της, το Πεκίνο μοιάζει πρώτο να έχει ήδη δρομολογήσει μιαν αντίστοιχη πορεία.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις