Νέο χτύπημα σε χιλιάδες βιοπαλαιστές αμπελοκαλλιεργητές επιφέρει η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στην ίδια ρότα με τους προκατόχους της, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών αμπελοκαλλιεργητών και των μεγαλοβιομηχάνων του οίνου και του τσίπουρου.
Ετσι, με την την υπ' αρ. 866/86629 (15.04.2020) απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που ρυθμίζει τη διαδικασία φύτευσης νέων οινοποιήσιμων αμπελώνων, η κυβέρνηση διαχωρίζει την Ελλάδα σε οκτώ μεγάλες κατηγορίες, καθορίζοντας και αντίστοιχη μοριοδότηση με βάση το μέγεθος του κλήρου, αφήνοντας στην πραγματικότητα τους μικρούς κλήρους χωρίς τη δυνατότητα να λάβουν σχετικά δικαιώματα φύτευσης.
Για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης η μοριοδότηση ξεκινά για αμπελοκαλλιεργητές που έχουν πάνω από 100 στρέμματα αμπελώνα. Οσοι δηλαδή έχουν λιγότερα από 100 στρέμματα αποκλείονται.
Στη Θεσσαλία, οι αιτούντες με αμπελουργική εκμετάλλευση μικρότερη των 30 στρεμμάτων παίρνουν μηδενική μοριοδότηση, όπως κατήγγειλαν με ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Αργυροπουλίου και Λυγαριάς.
Αντίστοιχα, στην Ηπειρο, όπως καταγγέλλει ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας,«λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του μικρού κλήρου, μπορεί να είναι μεν διαφορετικός ο διαχωρισμός με βάση το μέγεθος της καλλιέργειας από άλλες περιοχές, όμως και εδώ υπάρχει. Συγκεκριμένα, ευνοούνται αυτοί που έχουν πάνω από 30 στρέμματα που παίρνουν συντελεστή μοριοδότησης 3,5, ενώ οι μικροί αμπελοκαλλιεργητές που έχουν αμπελουργική έκταση από 3 έως 30 στρέμματα παίρνουν συντελεστή μοριοδότησης 2,45. Οσοι έχουν αμπελουργική ζώνη μικρότερη των 3 στρεμμάτων δεν παίρνουν καθόλου μοριοδότηση».
Ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας σημειώνει ταυτόχρονα: «Παίρνοντας υπόψη τον περιορισμό από την εφαρμογή της ΚΑΠ ότι οι νέες φυτεύσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν το 1% της συνολικής αμπελοκαλλιέργειας της χώρας μας, δηλαδή για μια έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων για όλη την Ελλάδα, βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι αποκλείονται ουσιαστικά οι μικροί αμπελοκαλλιεργητές, καθώς και όσοι νέοι θελήσουν να ασχοληθούν με την αμπελουργία, αφού θα είναι δύσκολο αφενός να συγκεντρώσουν το πολυπόθητο νούμερο για να τους εγκριθούν τα νέα δικαιώματα, αλλά πιθανόν να μην έχουν μείνει και ανάλογα στρέμματα».
Η Υπουργική αυτή Απόφαση είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των κυβερνητικών αποφάσεων που αφορούν την αμπελοκαλλιέργεια, την παραγωγή και τη διακίνηση του παραδοσιακού χύμα τσίπουρου / τσικουδιάς των αμπελουργών.
Παίρνοντας επίσης υπόψη ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία του εισοδήματος των βιοπαλαιστών αμπελοκαλλιεργητών λόγω κορονοϊού δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, καθώς και το ότι εξακολουθεί να είναι «στον αέρα» το τι θα γίνει με την απορρόφηση της παραγωγής, φαίνεται καθαρά πως όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης υπηρετεί την παραπέρα ενίσχυση λίγων επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών και μεγαλοβιομήχανων του οίνου και του τσίπουρου!
Ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας καλεί τους αμπελουργούς να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Να δυναμώσουν το οργανωμένο ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα, τους συλλόγους και να απαντήσουν αγωνιστικά, διεκδικώντας το πάγιο αίτημά τους που είναι να δίνεται δικαίωμα φύτευσης αμπέλου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στη φτωχομεσαία αγροτιά, στους νέους και τους μικροκαλλιεργητές.
Κινητοποίηση σήμερα στο Μεσολόγγι
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια στο Μεσολόγγι οργανώνει σήμερα, Τρίτη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, στις 10.30 π.μ. απαιτώντας άμεσα μέτρα στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων από τις συνέπειες της πανδημίας.
Οπως τονίζει η Ομοσπονδία, «χιλιάδες φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού μας βρέθηκαν απροστάτευτοι μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού και αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και τώρα που άρχισε η άρση των μέτρων. Ιδιαίτερα παραγωγοί ευπαθών προϊόντων αντιμετώπισαν την ασυδοσία των εμπόρων, που προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους, τους πήραν κοψοχρονιά την παραγωγή στο γάλα και το κρέας. Οι μεγαλέμποροι εκβίασαν τους κτηνοτρόφους και μπροστά στην αβεβαιότητα απορρόφησης της παραγωγής τους πήραν τα αμνοερίφια πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής. Την ίδια κατάσταση βίωσαν πριν από λίγο καιρό και οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς, ιδιαίτερα οι παραγωγοί της ελιάς Καλαμών πούλησαν τη σοδειά τους στη μισή τιμή από πέρυσι, ενώ όσοι για να μπορέσουν να επιβιώσουν αποθήκευσαν το προϊόν σε κάδους για να πάρουν μια καλύτερη τιμή, αυτήν τη στιγμή βλέπουν το προϊόν και λόγω της πανδημίας να είναι στα αζήτητα (...) Παρόμοια κατάσταση βίωσαν και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών».
Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως «αποτελεί πρόκληση απέναντι στη φτωχή και μεσαία αγροτιά όταν η κυβέρνηση πήρε μέτρα και ήταν απλόχερη με φτηνά δάνεια με δισεκατομμύρια επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ σε χοντρεμπόρους τροφίμων, σε βιομήχανους, σε εκκοκκιστές, στα μονοπώλια, στις ιχθυοκαλλιέργειες. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν βρήκε 1 ευρώ να βοηθήσει τη δοκιμαζόμενη αγροτιά. Πέταξε έξω τους αγρότες και κτηνοτρόφους και από αυτήν τη ρύθμιση της μείωσης του 25% στις ασφαλιστικές εισφορές».
Η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού να συγκρουστούν με αυτήν την πολιτική, να διαλέξουν το δρόμο του αγώνα, να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων: Να εξασφαλιστεί η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους τους πληττόμενους αγροτοκτηνοτρόφους. Με κρατική ευθύνη να διοχετευτεί η εγχώρια παραγωγή στη λαϊκή κατανάλωση, χωρίς την κερδοσκοπία των διαφόρων μεσαζόντων, σε προσιτές τιμές και με ταυτόχρονη εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών. Απαλλαγή από εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο διαρκεί η πανδημία, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αμεση απόδοση 13ης σύνταξης. Αμεση αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ιδιώτες.
Να μη γίνει καμία διακοπή νερού στις καλλιέργειες
Στο μεταξύ, την απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης που είναι αρμόδια για το νερό άρδευσης, με την οποία ζητείται η εδώ και τώρα ρύθμιση των οφειλών των αγροτών, καταγγέλλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Πλατανιά, απαιτώντας να μη γίνει καμία διακοπή του νερού της άρδευσης σε βιοπαλαιστές αγρότες.
Οπως καταγγέλλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που χρωστούν τα ήδη ακριβά τιμολόγια άρδευσης δεν είναι κακοπληρωτές αλλά τα φέρνουν και στην καθημερινότητά τους δύσκολα. Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής, την ώρα που η ελαιοπαραγωγή με ευθύνη του κεντρικού κράτους και της Περιφέρειας καταστράφηκε, με μεγάλο μέρος της να μένει χωρίς αποζημιώσεις και την τιμή του προϊόντος να βρίσκεται σε εξευτελιστικά επίπεδα, την ώρα επίσης που οι έντονες χαλαζοπτώσεις έπληξαν μεγάλο μέρος της παραγωγής εσπεριδοειδών, έρχεται με απόφασή της η Δημοτική Επιχείρηση που είναι αρμόδια για το νερό άρδευσης να δώσει τη χαριστική βολή στους βιοπαλαιστές αγρότες ζητώντας τους την εδώ και τώρα ρύθμιση των οφειλών τους. Μας απειλεί μάλιστα με αφαίρεση του υδρόμετρου, καταδικάζοντας έτσι τις καλλιέργειές μας να υποφέρουν από τη λειψυδρία και εμάς να βουλιάζουμε πιο πολύ στη μιζέρια και την εξαθλίωση. Με την απόφαση αυτή δίνει τη χαριστική βολή στον βιοπαλαιστή αγρότη και του στερεί εν έτει 2020 την πρόσβασή του στο αγαθό που λέγεται νερό».
Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Πλατανιά στηλιτεύουν τη στάση της δημοτικής αρχής και καλούν το Δημοτικό Συμβούλιο να ανακαλέσει την απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης. «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό - Κανείς δεν πρέπει να το στερείται», τονίζουν και καλούν τους αγρότες του δήμου να μπουν μπροστά, διεκδικώντας: Να ζητηθεί γενναία χρηματοδότηση από το κράτος για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα της άρδευσης που έχει στην ευθύνη του ο δήμος. Να μη γίνει καμιά διακοπή νερού στις λαϊκές οικογένειες και τους βιοπαλαιστές. Να γίνει διαγραφή χρεών γι' αυτούς που έχουν αποδεδειγμένα οικονομική αδυναμία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις