Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης την οποία κοινοποίησε στον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά, με θέμα την αυτόματη ένταξη της "εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης" σε ένα πακέτο φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων.
Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και συναισθανόμενη την υψηλή ευθύνη του διπλού της ρόλου ως κορυφαίου οργάνου εκπροσώπησης του ελληνικού εμπορίου και ως κοινωνικού εταίρου, υπενθυμίζει στους αρμόδιους Υπουργούς την πρότασή της για το πακέτο ρύθμισης φορολογικών και ασφαλιστικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η συγκεκριμένη πρόταση ρύθμισης έχει επεξεργαστεί τρία πεδία παρέμβασης, απέναντι στη ΔΟΥ, στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, ενώ είναι άμεσα υλοποιήσιμη και το κυριότερο κινείται προς την κατεύθυνση αύξησης των δημοσίων εσόδων αλλά και της εξυπηρέτησης των ειδικών αναγκών της μικρομεσαίας επιχείρησης, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η υιοθέτηση μιας συνολικής ρύθμισης από την Κυβέρνηση, θα πρέπει να αφορά στην προστασία της μικρομεσαίας επιχείρησης και να σχετίζεται με την θεσμοθέτηση της «εντός κρίσης Μμε επιχείρησης».
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική επιχείρηση που πριν το 2009 δεν είχε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και όλες οι οφειλές της δημιουργήθηκαν την τετραετία της κρίσης 2009-2012, με βάση τρία κριτήρια τη μείωση του τζίρου, τον τραπεζικό δανεισμό και το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω του 40% του ετήσιου τζίρου της να μπορεί να εντάσσεται αυτόματα σε όλες τις υφιστάμενες και συμφωνημένες φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις με την ταυτόχρονη αποφυγή των ποινικών διώξεων.
Η στήριξη και η νομοθετική προστασία της χρεωμένης μικρομεσαίας επιχείρησης σημαίνει πολλά για τους μικρομεσαίους, που λόγω κόστους και μεγέθους συνήθως δεν εντάσσονται στην διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Συγκεκριμένα, θα δώσει μια έμμεση ρευστότητα στην αγορά, θα αυξήσει τα έσοδα από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και αντίστοιχα θα ωθήσει την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες. Με την ένταξη της χρεωμένης ΜμεΕ επιχείρησης στο μάξιμουμ των δόσεων του πακέτου ρυθμίσεων, της δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσει και πάλι φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και να επιστρέψει στην αγορά. Πιστεύουμε ότι η πρόταση, να δημιουργηθεί ένα δίκτυ προστασίας είναι προς όφελος όλων, αφού δίνει την δυνατότητα στη μικρή επιχείρηση να μπορέσει να διατηρηθεί ζωντανή και να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της.
Υπενθυμίζουμε στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης ότι όπως μας ζητήθηκε στις μεταξύ μας συναντήσεις μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, η ΕΣΕΕ πήρε την πρωτοβουλία να συντάξει και να προτείνει σχέδιο τροπολογίας και σχετικής εισηγητικής έκθεσης προς τα συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος με την Τρόικα.
Όμως παρά τα πολλά και ανοικτά θέματα των Υπουργείων με την Τρόικα διαπιστώνουμε σήμερα ότι καμία αναφορά δεν γίνεται για την νομική καθιέρωση του πλαισίου της χρεωμένης μικρομεσαίας επιχείρησης και την ένταξή της σε ένα δίκαιο πακέτο αυτόματης φορολογικής και ασφαλιστικής ρύθμισης.
Με την πεποίθηση ότι η πρόταση της ΕΣΕΕ δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος διατηρούμε μια τελευταία ελπίδα ότι στην συνάντηση της Τρόικα με τον Πρωθυπουργό, θα τεθεί το θέμα διάσωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που άντεξαν σε μια παρατεταμένη εποχή ύφεσης και οικονομικής καχεξίας. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί με την Τρόικα μια τελευταία ευκαιρία για την ελληνική αγορά, ενώ έχει υποχρέωση να επιδιώξει την αποφυγή περαιτέρω απωλειών στη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη διόγκωση της ανεργίας.