Τα σύνορα έχουν ανοίξει στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά από αναφορές ότι η διοίκηση του Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να προσφέρει αυξημένη πρόσβαση στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων των ΗΠΑ και πιθανώς να μειώσει τον περιορισμό των περιβαλλοντικών και υγειονομικών προτύπων.
Οι συνομιλίες με τον εμπορικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ Robert Lighthizer ξεκίνησαν επισήμως την περασμένη εβδομάδα με στόχο την εξασφάλιση ταχείας συμφωνίας. Ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Liz Truss, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, πιστεύεται ότι είναι έτοιμος να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων των ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ανέφεραν οι Financial Times αυτή την εβδομάδα.
Σε αντάλλαγμα, ο Truss υποστηρίζει ότι μια εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον θα «εξασφαλίσει νέες ευκαιρίες για τους αγρότες» επιτρέποντας στους αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξήσουν τις εξαγωγές βοείου κρέατος, αρνιού και γαλακτοκομικών προϊόντων και να τους δώσουν πρόσβαση σε φθηνότερα λιπάσματα, χημικά προστασίας φυτών και ζωοτροφές.
Ωστόσο, ο υπουργός υπουργικού συμβουλίου Michael Gove και ο γραμματέας περιβάλλοντος George Eustace είναι μεταξύ μιας ομάδας υπουργών που λένε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν πρέπει να μειώνει τα γεωργικά πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ιαπωνία τις προσεχείς εβδομάδες, με τους υπουργούς να επιδιώκουν μια σειρά γρήγορης εμπορικής συμφωνίας για την αντιστάθμιση της οικονομικής ζημίας που προκαλείται από την πανδημία κοροναϊού. Ωστόσο, οι συνομιλίες με την ΕΕ σχετικά με μια εμπορική συμφωνία μετά το Brexit έχουν καθυστερήσει με τις δύο πλευρές να απέχουν πολύ, ιδίως όσον αφορά την αλιεία και το ζήτημα της κανονιστικής ευθυγράμμισης.
Ενώ οι υπουργοί έχουν μιλήσει για τη σημασία των νέων εμπορικών συμφωνιών μετά το Brexit, το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου έχει προτείνει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξηθεί κατά μόλις 0,16% μεγαλύτερη σε διάστημα 15 ετών - που ισοδυναμεί με 3,4 δισεκατομμύρια £ (4 δισεκατομμύρια ευρώ) - εάν όλα τα τιμολόγια με τις ΗΠΑ καταργήθηκαν.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις