Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει προσωρινή απαγόρευση στις εξαγορές από την Κίνα των ευρωπαϊκών εταιρειών που επί του παρόντος είναι υποτιμημένες ή έχουν επιχειρηματικά προβλήματα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, δήλωσε ο ηγέτης της μεγαλύτερης πολιτικής συμμαχίας του μπλοκ την Κυριακή (17 Μαΐου).
Ο Manfred Weber, ανώτερος Γερμανός συντηρητικός και επικεφαλής της κεντροδεξιάς ομάδας του ΕΛΚ στο κοινοβούλιο της ΕΕ, δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag της Γερμανίας ότι τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης απαγόρευσης δώδεκα μηνών για Κινέζους επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν ευρωπαϊκές εταιρείες.
«Πρέπει να δούμε ότι οι κινεζικές εταιρείες, εν μέρει με την υποστήριξη κρατικών κεφαλαίων, προσπαθούν όλο και περισσότερο να εξαγοράσουν ευρωπαϊκές εταιρείες που είναι φθηνές να αποκτήσουν ή που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της κρίσης του κοροναϊού», είπε.
Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει με συντονισμένο τρόπο και να τερματίσει την «κινεζική περιοδεία για ψώνια» επιβάλλοντας δωδεκάμηνο μορατόριουμ στις πωλήσεις ευρωπαϊκών εταιρειών έως ότου η κρίση του κορωνοϊού τελειώσει ελπίζουμε, δήλωσε ο Weber.
«Πρέπει να προστατευθούμε», πρόσθεσε.
Η Κίνα και η ΕΕ ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για μια συνολική επενδυτική συμφωνία το 2013 και έκτοτε έχουν πραγματοποιήσει πολλούς γύρους συνομιλιών. Τα βασικά σημεία που έχουν «κολλήσει» περιλαμβάνουν την αμοιβαία πρόσβαση στην αγορά και τους ίσους όρους ανταγωνισμού.
Οι Κινέζοι και οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν σε ειδική σύνοδο κορυφής τον Σεπτέμβριο, αν και η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει αμφιβολίες για το αν η συνάντηση μπορεί να εξελιχθεί όπως είχε προγραμματιστεί.
«Η Κίνα θα είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας στο μέλλον, από οικονομική, κοινωνική και πολιτική άποψη», δήλωσε ο Weber. «Θεωρώ την Κίνα ως στρατηγικό ανταγωνιστή για την Ευρώπη, που αντιπροσωπεύει ένα αυταρχικό μοντέλο κοινωνίας, που θέλει να επεκτείνει τη δύναμή της και να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ηγετική δύναμη».
Η Ευρώπη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την Κίνα και να δείξει σεβασμό στη χώρα ως παγκόσμια δύναμη, «αλλά πάνω απ ‘όλα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε ο Weber.
Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε τον περασμένο μήνα να καταστήσει αυστηρότερους τους κανόνες για να προστατέψει τις εγχώριες επιχειρήσεις από ανεπιθύμητες εξαγορές επενδυτών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κίνηση έρχεται σε μια στιγμή που η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, και η ΕΕ στο σύνολό της, επανεξετάζουν τις σχέσεις με την Κίνα ενόψει της αύξησης των επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς από τις κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις.
Γερμανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την κινεζική εξαγορά της βαυαρικής εταιρείας ρομποτικής Kuka το 2016 ως έκκληση αφύπνισης που υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας των στρατηγικών τμημάτων της οικονομίας.
Μια προσπάθεια της Κινεζικής εταιρείας State Grid το 2018 να αγοράσει μερίδιο στον λειτουργό δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας 50Hertz «ταρακούνησε» επίσης τα γερμανικά μυαλά. Αφού το Βερολίνο απέτυχε να βρει έναν εναλλακτικό ιδιώτη επενδυτή από την Ευρώπη, η γερμανική κρατική τράπεζα KfW παρενέβη για να κρατήσει τους Κινέζους έξω.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις