Σύνολο 8 δισ. ευρώ σε πρόσθετες εξαγωγές το 2019, κατέγραψαν οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς, μετά από κατάλληλες ενέργειες της Κομισιόν για την άρση αδικαιολόγητων εμπορικών φραγμών σε διάφορους τρίτους προορισμούς στον πλανήτη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τους εμπορικούς φραγμούς, που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Κομισιόν.
Όπως ανακοινώθηκε, "οι συντονισμένες προσπάθειες της Κομισιόν, των κρατών μελών και των επιχειρηματικών οργανώσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης πρόσβασης στην αγορά, επέτρεψαν στις ευρωπαϊκές εταιρείες να ανακτήσουν το 2019 σημαντικές εξαγωγικές αγορές. Αυτό ωφέλησε, μεταξύ άλλων, τους αγρότες της ΕΕ και τους παραγωγούς τροφίμων".
Συγκεκριμένα οι εξαγωγείς βοείου κρέατος από τη Γαλλία, την Ιρλανδία και τις Κάτω Χώρες επανέκτησαν την πρόσβαση στην Κίνα · οι παραγωγοί από την Ιρλανδία και την Κροατία ανέκτησαν πρόσβαση στην Ιαπωνία και οι Ολλανδοί παραγωγοί χοιρινού κρέατος μπορούν τώρα να εξάγουν επίσης στο Μεξικό. Πολωνοί παραγωγοί βρεφικού γάλακτος σε σκόνη μπορούν πλέον να εξάγουν ξανά στην Αίγυπτο. Οι Βέλγοι παραγωγοί αχλαδιών επέστρεψαν στην αγορά του Μεξικού.
Ωστόσο, οι εταιρείες της ΕΕ αντιμετωπίζουν επίσης πολλαπλασιασμό νέων παράνομων εμποδίων σε τομείς στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, ιδίως στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, ηλεκτρονικών ειδών, αυτοκινήτων και άλλων βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας.
Ο συνολικός αριθμός των υφιστάμενων εμπορικών φραγμών αυτού του είδους ανέρχεται σε 438, εκ των οποίων 43 εισήχθησαν πέρυσι από 22 διαφορετικές χώρες. Ο υψηλότερος αριθμός εμπορικών περιορισμών αφορά την πρόσβαση στις κινεζικές και ρωσικές αγορές (αντιστοίχως 38 και 31 μέτρα). Η Κίνα επέβαλε επίσης τον υψηλότερο αριθμό νέων περιορισμών το 2019, ακολουθούμενη από χώρες της Νότιας Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Ο υψηλός αριθμός νέων περιορισμών που εμποδίζουν τις εξαγωγές της ΕΕ δείχνει ωστόσο ότι ο προστατευτισμός έχει γίνει βαθιά ριζωμένος στο παγκόσμιο εμπόριο.
Ο Επίτροπος Εμπορίου Phil Hogan δήλωσε ότι η διασφάλιση του σεβασμού των υφιστάμενων κανόνων διεθνούς εμπορίου είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του. "Η δράση μας για την επιβολή των εμπορικών δικαιωμάτων και την εξάλειψη των εμπορικών φραγμών αποφέρει απτά οφέλη για τις εταιρείες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μικρών. Τα εμπόδια επηρεάζουν τους κλάδους των εξαγωγών της ΕΕ ιδιαίτερης σημασίας και τα εμπόδια εξαπλώνονται σε διάφορες περιοχές. Ενώ εστιάζουμε όλες τις προσπάθειές μας στην οικονομική ανάκαμψη μετά τον COVID, αυτό απαιτεί νέα ώθηση στην επιβολή. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τις παγκόσμιες εμπορικές ροές ανοιχτές", σημείωσε