Με φόντο την 17η και 18η Ιουλίου, όταν και θα διεξαχθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. (με τη φυσική παρουσία των συμμετεχόντων) και με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί του σχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός ποντάρουν πολλά στην έξωθεν οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και συγκεκριμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο η ελληνική πλευρά προσδοκά την επίτευξη συμφωνίας εντός του Ιουλίου.
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα στον Ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν η οποία προβλέπει για τη χώρα μας περίπου 32 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης», από το οποίο «δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», τόνισε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μπορεί να επιφέρει μια συμφωνία που θα είναι κατώτερη των περιστάσεων και δεν θα δίνει ριζικές λύσεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου παραπέμπει στο παράδειγμα της Ελλάδας της περασμένης δεκαετίας που έφερε ο πρωθυπουργός προς τους επιφυλακτικούς -κάποιοι εξ αυτών- συνομιλητές του. «Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαιτέρως επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού», είπε, προσθέτοντας πως «θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται».
Αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων
Η χώρα μας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «έχει ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων που αναμένονται», ενώ τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ύψους του συνολικού ποσού, της αναλογίας επιχορηγήσεων – δανείων και της κλείδας κατανομής. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης και οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», είναι η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ταυτόχρονα θεωρεί αναγκαίο να μην μειωθούν τα χρήματα που προορίζονται για το Ταμείο Συνοχής και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Η κυβέρνηση απορρίπτει μετ’ επιτάσεως το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου που θα συνδεθεί με τα κεφάλαια που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και κάνει λόγο για ένα υπό επεξεργασία σχέδιο το οποίο «θα αλλάξει την Ελλάδα».
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ξαναθέσει στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και θα ζητήσει να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου. Στην κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποιημένοι από την χθεσινή επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Borrell, η οποία -σύμφωνα με το Μαξίμου- εκφράζει την έμπρακτη στήριξη της Ε.Ε. στην Ελλάδα απέναντι στην Άγκυρα. Κατά τη συνάντηση που είχε μάλιστα με τον Πρωθυπουργό, επαναβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στην προστασία της κυριαρχίας της χώρας μας. Η τουρκική προκλητικότητα, θα πει ο κ. Μητσοτάκης στον συνομιλητή του, συνεχίζεται, λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην οικοδόμηση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Μετά από όσα έγιναν στον Μάρτιο στον Έβρο και μία σύντομη ανάπαυλα εξαιτίας της πανδημίας, η Τουρκία -θα υπενθυμίσει ο πρωθυπουργός- δήλωσε εκ νέου ότι τα χερσαία σύνορά της με την Ευρώπη είναι ανοικτά, την ίδια ώρα που η Ακτοφυλακή της συνοδεύει σκάφη γεμάτα μετανάστες με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά. Ιδιαίτερη δε αναφορά θα κάνει και στις καθημερινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας και των χωρικά της υδάτων, στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και στο παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε μαζί με τη διοίκηση της Τρίπολης.