Η πανδημία έχει αποκαλύψει την ευθραυστότητα των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων που έχουμε πολύ συχνά θεωρήσει δεδομένο. Ακόμη και οι πιο ευημερούσες χώρες πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας, διαθεσιμότητας και προσιτής τιμής.
Η απειλή είναι πραγματική, η έρευνα IPSOS Mori για τους αγρότες της ΕΕ διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί είχαν επηρεαστεί από την πανδημία κοροναϊού, ένας στους τρεις από τους αγρότες που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι η κρίση τους άφησε να ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της γεωργίας.
Και αυτός είναι ένας τομέας που υπέστη ήδη τις συνέπειες του ακραίου καιρού που προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή.
Οι ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες έφεραν μαζί τους νέα παράσιτα και ασθένειες για να αντιμετωπίσουν και να ασκήσουν περισσότερη πίεση στο νερό και σε άλλους περιορισμένους πόρους.
Συνεργασία και όχι πόλωση
Ο Επίτροπος Wojciechowski συμφώνησε ότι η πανδημία του κορανοϊού έδωσε νέα προσοχή στην επισιτιστική ασφάλεια και ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε τους αγρότες να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κλιματική αλλαγή και να προωθήσουν την ανθεκτικότητα του κλίματος.
Όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο. Θέλουμε υγιεινά, θρεπτικά τρόφιμα και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Καθώς αντιμετωπίζουμε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας που προκαλείται από το COVID-19 και την υπαρξιακή απειλή της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να απομακρυνθούμε από μια πολωμένη συζήτηση για τη γεωργία.
Καθώς αρχίζουμε να ανοικοδομούμε μετά τον τερματισμό του ιού, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη είναι μια πιο βιώσιμη και μας δίνει μια προμήθεια τροφίμων πιο ανθεκτική στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Χρειαζόμαστε μια πράσινη οικονομική ανάκαμψη με τη βιωσιμότητα στον πυρήνα της, δεν χρειάζεται να υπάρχει αντιστάθμιση μεταξύ των προσιτών τροφίμων και του περιβάλλοντος.
Η γεωργία ως μέρος της λύσης
Η γεωργία βρίσκεται σε μια μοναδική θέση, σε αντίθεση με άλλους τομείς εκπομπής άνθρακα, η καλλιέργεια εκπέμπει και αποθηκεύει αέρια θερμοκηπίου.
Η έρευνα IPSOS Mori δείχνει ότι το 65% των αγροτών αναγνωρίζει τις επιπτώσεις που έχει η γεωργία στο περιβάλλον, ενώ μόνο η γεωργία παράγει σήμερα το 12% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
Με τη σωστή καινοτομία, μπορούμε να μειώσουμε την ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπουμε και ταυτόχρονα, μπορούμε να ενισχύσουμε την οργανική ύλη στο έδαφος έτσι ώστε να απορροφά και να συγκρατεί περισσότερο άνθρακα.
Οι αγρότες δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν ό, τι τους λένε οι γραφειοκράτες, κάνουν ό, τι κάνουν άλλοι αγρότες, τι είναι επιτυχές.
Η έρευνα IPSOS Mori αποκάλυψε ότι το 59% των μεγαλύτερων αγροτών αναγνωρίζουν ότι η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου καθιστά τις επιχειρήσεις τους πιο ανταγωνιστικές. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να καινοτομούμε ώστε αυτό να ισχύει για όλους τους αγρότες.
Ο κ. Agnes Kalibata, ο Πρόεδρος της AGRA (Growing Africa’s Agriculture) επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που να βλέπει ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο ένα μέρος του κόσμου. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας μεγάλος αγρότης στην Πορτογαλία δεν είναι οι ίδιες με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας μικρότερος αγρότης στην Κένυα.
Δημιουργία ισχυρών και διαρκών συνεργασιών
Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, η οικοδόμηση ισχυρών συνεργασιών και η δημοσίευση σαφών στόχων αειφορίας είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο τομέας μπορεί να επιφέρει αλλαγές σε ολόκληρη την αγροτική αλυσίδα αξίας.
Οι συνεργασίες μας με το The Nature Conservancy και το Solidaridad Network δείχνουν πώς μπορούμε να συνδυάσουμε πόρους και γνώσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις