Ακόμα μετρούν τις ζημιές που υπέστησαν οι πατατοπαραγωγοί της Δυτικής Αχαΐας εξ αιτίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καλλιεργητών - αγροτών οι ζημιές φτάνουν τα 500 ευρώ το στρέμμα, με δεδομένο ότι είχαν ξοδέψει σημαντικά χρηματικά ποσά για λιπάσματα και γενικότερα για την φροντίδα του χωραφιού, πριν από τον ερχομό της πανδημίας.
Η καραντίνα έκανε τις πατάτες να σαπίσουν στις αποθήκες αφού τα σύνορα έκλεισαν και έτσι το μεγαλύτερο μέρος αυτών έμεινε απούλητο, ενώ ελάχιστο πήγε στην εσωτερική αγορά.
Οι πατάτες ήταν αυτές που έπαθαν τη μεγαλύτερη ζημιά με τον κορωνοϊό από τον τομέα των κηπευτικών και το σημαντικότερο για τους αγρότες είναι ότι οι επιπτώσεις από όλο αυτό που δημιουργήθηκε συνεχίζονται.
Οι παραγωγοί φοβούνται να προχωρήσουν σε νέα σπορά του φυτού. Κανονικά οι αγρότες θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει σιγά - σιγά να καλλιεργούν, έτσι ώστε να ξεκινήσουν την συγκομιδή, στις αρχές Νοεμβρίου.
Φοβούνται να προχωρήσουν σε νέα σπορά
Όμως ένα ενδεχόμενο νέο κύμα κορωνοϊού τους δημιουργεί αβεβαιότητα και τους κάνει να φοβούνται να προχωρήσουν στην καλλιέργεια της πατάτας.
Μια αντίστοιχη καταστροφή σαν και αυτή που τους έτυχε τον περασμένο Μάρτιο θα ήταν ίσως και ανεπανόρθωτη για αυτούς.
Σύμφωνα έτσι με τις εκτιμήσεις των αγροτών της Δυτικής Αχαΐας πολλά χωράφια αναμένεται να μείνουν ακαλλιέργητα από την πατάτα εξαιτίας αυτού του φόβου, αφού οι περισσότεροι δεν πρόκειται να ρισκάρουν, γνωρίζοντας ότι εκτός όλων των άλλων η βοήθεια του κράτους και της πολιτείας, μέχρι ώρας ήταν ελάχιστη.
Άσχημα εξελίσσεται η χρονιά, άλλωστε, και για τους καρπουζοπαραγωγούς (είχε ξεκινήσει με θετικούς οιωνούς), ενώ ζημιές έχουν οι υποστεί και οι οινοπαραγωγοί.
Με λίγα λόγια τα τρία βασικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής της Δυτικής Αχαΐας, έπιασαν σχεδόν πάτο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις