Στις 18 και 19 Μαρτίου 2013, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας συνεδρίασε στις Βρυξέλλες για να λάβει κοινή θέση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (2014-2018). Οι συζητήσεις αυτές οδήγησαν σε πολιτικό συμβιβασμό που έχει αξία για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε δήλωσή του, ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας, Stéphane Le Foll, επανήλθε στην ιδιαιτερότητα της Κοινής Οργάνωσης του Αγοράς του κρασιού. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση» ανέφερε ο υπουργός «να έχουμε καταφέρει τη διατήρηση ενός κανονιστικού δυναμικού εργαλείου για την παραγωγή του ευρωπαϊκού αμπελώνα. Αυτό το σύστημα θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό από το 2019. Το σημερινό σύστημα έτσι να επεκταθεί μέχρι το 2018, ενώ θα έληγε στο τέλος του 2015».
Το νέο σύστημα των δικαιωμάτων φύτευσης βασίζεται στα συμπεράσματα της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό το σχέδιο δεν είναι αρκετά "φιλόδοξο" σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Οινοπαραγωγών Ελεγχόμενων Ονομασιών Προέλευσης της Γαλλίας (CNAOC) αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κρασιών Προέλευσης (EFOW). Ικανοποιημένες οι ενώσεις με την προσωρινή παράταση του ισχύοντος συστήματος, ανησυχούν για το ότι η διάρκεια ζωής της νέας πρότασης θα είναι μόλις 6 έτη.
Πολλοί εκπρόσωποι της βιομηχανίας φοβούνται ότι πρόκειται για μια μεταβατική φάση πριν από την πλήρη απελευθέρωση. Το Υπουργικό Συμβούλιο σημείωσε επίσης ότι η ετήσια αύξηση νέων φυτεύσεων θα μπορούσε να οριστεί στο 1%. Η CNAOC και η EFOW πρότειναν ποσοστό στο 0,5%. Οι οργανώσεις αυτές περιμένουν τώρα το άνοιγμα των τριμερών διαπραγματεύσεων. Μια εβδομάδα νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε λάβει μια σοβαρή απόφαση για την ΚΟΑ οίνου σύμφωνα με την οποία ζητά τη διατήρηση του ισχύοντος συστήματος μέχρι το 2030.