Ένα νέο φόρουμ United Against Rabies στοχεύει στην επιτάχυνση της προόδου προς την εξάλειψη των ανθρώπινων θανάτων από λύσσα που προκαλούνται από σκύλους έως το 2030. Η ασθένεια συνεχίζει να σκοτώνει ένα άτομο κάθε εννέα λεπτά - σχεδόν τα μισά από αυτά είναι παιδιά .
Το φόρουμ, που εγκαινιάστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE) - οι παγκόσμιοι οργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για την ανθρώπινη υγεία, την υγεία των ζώων και τα τρόφιμα και γεωργία - θα φέρει σε επαφή εταίρους μεταξύ κυβερνητικών φορέων, τομέων υγείας ανθρώπων και ζώων και περιβάλλοντος, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών καθώς και την έρευνα και τον ακαδημαϊκό χώρο. Στόχος του είναι να αυξήσει την κατανόηση του τι απαιτείται πολιτική και ερευνητική εργασία και να βελτιώσει τον συντονισμό (συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης πόρων) και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εταίρων.
Ένα νέο φόρουμ United Against Rabies στοχεύει στην επιτάχυνση της προόδου προς την εξάλειψη των ανθρώπινων θανάτων από λύσσα που προκαλούνται από σκύλους έως το 2030. Η ασθένεια συνεχίζει να σκοτώνει ένα άτομο κάθε εννέα λεπτά - σχεδόν τα μισά από αυτά είναι παιδιά.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε:
"Μπορούμε να εξαλείψουμε τη λύσσα σε ανθρώπους μόνο εάν κάνουμε καλύτερη δουλειά στον έλεγχο σε σκύλους και εάν βελτιώσουμε ριζικά την πρόσβαση στη θεραπεία και φροντίδα - ειδικά μεταξύ των φτωχών και περιθωριοποιημένων ομάδων που υποφέρουν περισσότερο από αυτήν την φρικτή ασθένεια".
Ο Γενικός Διευθυντής του FAO, QU Dongyu είπε:
"Ενώ η πανδημία του κορανοϊού θέτει πρωτοφανείς προκλήσεις σε όλους μας, μπορούμε και πρέπει να μετατρέψουμε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Έχουμε την ευκαιρία τώρα να ενισχύσουμε τη συνεργασία One Health και την περιφερειακή συνεργασία, ιδίως για τη βελτίωση των συστημάτων υγείας και της επιτήρησης των ζώων. Η συνεργασία για τη λύσσα είναι εξαιρετική τρόπος πρακτικής εφαρμογής αυτών των ιδεών. "
Ο Γενικός Διευθυντής του OIE, Monique Eloit τόνισε την ανάγκη για συνεργατικές προσπάθειες κατά της λύσσας:
"Αυτή είναι μια ασθένεια που ξέρουμε πώς να νικήσουμε, αλλά δεν υπάρχει καμία λύση. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού, σε τομείς της υγείας των ανθρώπων και των ζώων και με τις πληγείσες κοινότητες. Εάν το κάνουμε, η εξάλειψη είναι δυνατή, και στη διαδικασία, θα επίσης να οικοδομήσουμε ισχυρότερα συστήματα για την ανίχνευση και τον έλεγχο άλλων ασθενειών. "
Οι FAO, OIE και WHO έχουν δεσμευτεί για τη λειτουργία του «One Health», το οποίο προωθεί μια προσέγγιση πολιτικής που συνδέει τις παρεμβάσεις στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Στην περίπτωση της λύσσας, αυτό σημαίνει συντονισμένη επένδυση στον μαζικό εμβολιασμό σκύλων ως πρωτοβουλία δημόσιας υγείας, βελτιωμένη παρακολούθηση και συλλογή δεδομένων καθώς και ευαισθητοποίηση της κοινότητας και διασφάλιση της πρόσβασης σε προσιτή θεραπεία λύσσας για τον άνθρωπο (προφύλαξη μετά την έκθεση ή PEP).
Έως και το 99 τοις εκατό των περιπτώσεων λύσσας στους ανθρώπους προκαλούνται από τσιμπήματα σκύλων και ο έλεγχος της λύσσας θεωρείται ως «μοντέλο» ασθένειας για τη βελτίωση του ελέγχου των ζωονόσων. Ωστόσο, οι επενδύσεις στον εμβολιασμό σκύλου, στα συστήματα παρακολούθησης και επιτήρησης της λύσσας παραμένουν χαμηλές στις περισσότερες χώρες όπου εμφανίζεται η λύσσα.
Επιστημονική έρευνα και στοιχεία από το πεδίο δείχνουν ότι οι μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού σκύλων που καλύπτουν το 70 τοις εκατό του πληθυσμού σκύλων που κινδυνεύουν μπορεί να προσδώσουν ασυλία στο κοπάδι κατά της λύσσας και είναι ο μόνος πραγματικός τρόπος διακοπής του μολυσματικού κύκλου της νόσου μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά τους θανάτους από τη λύσσα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις