Στο εθνικό σχέδιο υποδομών για τη θωράκιση της ελληνικής γεωργίας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, αναφέρθηκε ο Κ. Σκρέκας στο συνέδριο του «Economist».
Για τις πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα ο αγροτικός τομέας να καταστεί ανθεκτικός απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μίλησε σήμερα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, κατά την ομιλία του στη θεματική ενότητα «Κλιματική Αλλαγή και Διατροφή», στο 4ο Συνέδριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που διοργανώνει ο «Economist» στην Αθήνα.
«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Συμβαίνει ήδη. Στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια είχαμε ένα μεσογειακό κυκλώνα που έπληξε συγκεκριμένες περιοχές. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα βυθίστηκαν κάτω από εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, οδηγώντας σε απόγνωση πολλούς αγρότες», είπε ο κ. Σκρέκας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πλάνο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των υποδομών: «Εμείς ως κυβέρνηση και ως Πολιτεία έχουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης αγροτικών υποδομών. Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος καλλιέργειας, αλλά και να δημιουργήσουμε υποδομές οι οποίες να προφυλάσσουν την αγροτική παραγωγή από τις πλημμύρες», σημείωσε.
«Θέλουμε επίσης να εκπαιδεύσουμε τους αγρότες μας στις σύγχρονες πρακτικές καλλιέργειας, αξιοποιώντας την "έξυπνη" γεωργία. Αυτό θα επιτευχθεί με το πρόγραμμα γεωργικών συμβούλων που προωθούμε ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου σκοπεύουμε να συμβουλεύουμε τους αγρότες πώς να καλλιεργούν πιο έξυπνα και να παράγουν πιο αποτελεσματικά», επισήμανε.
Παράλληλα, ο υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ελληνική γεωργία μπορεί να πετύχει τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, στην οποία οι αγρότες θα είναι πιο ανταγωνιστικοί και ταυτόχρονα πιο ανθεκτικοί στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Σκρέκας στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία που έχει η ορθολογική χρήση του νερού, υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το μεγαλύτερο ποσοστό (ως 65%) των υδάτων που χρησιμοποιούνται για άρδευση προέρχονται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, κάτι που, όπως τόνισε, πρέπει να αλλάξει. Αυτό θα επιτευχθεί με την κατασκευή σύγχρονων αγροπεριβαλλοντικών υποδομών που θα καταστήσει δυνατή τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων (του βρόχινου νερού).
Τέλος σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο υφυπουργός ανέδειξε τη σημασία της μείωσης της σπατάλης τροφίμων ως ένα αποτελεσματικό όπλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, ταυτόχρονα με την παραγωγή καθαρής ενέργειας από τις γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες.