Την ανάπτυξη του φυσικού αερίου «σπρώχνει» με όλες τις δυνάμεις της στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκτιμά σε άρθρο-ανάλυσή του το Natural Gas Europe.
Το άρθρο αναφέρει όλες τις πρόσφατες ενέργειες που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μεταξύ αυτών, την πανηγυρική επικύρωση στο Ευρωκοινοβούλιο της οδηγίας για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας και τα διάφορα project που τρέχουν για την Ελλάδα: τον αγωγό IGB και τον αγωγό IGI, για τον οποίο η ΔΕΠΑ έχει διαβεβαιώσει πως «χαίρει πλήρους υποστήριξης από την Κομισιόν».
Υπάρχει επίσης το σχέδιο που προωθεί η ΔΕΠΑ για νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και η προσπάθεια να ενταχθεί ο αγωγός East Med σε μία κοινοτική νομοθεσία.
Όπως επισημαίνει το άρθρο στο Natural Gas Europe, η επιτυχία όλων των παραπάνω σχεδίων εξαρτάται από το αν μετά την υποβολή τους, οι εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες της Κομισιόν τα αξιολογήσουν θετικά και τα στηρίξουν. Για να συμβεί αυτό χρειάζονται στήριξη από τουλάχιστον δυο κράτη-μέλη και σύμφωνα με όσα ακούγονται στις Βρυξέλλες προς το παρόν δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον ανάμεσα στις άλλες χώρες.
Αυτό που διαφαίνεται είναι μια προσπάθεια της Ε.Ε. να συνδυάσει διάφορα projects φυσικού αερίου προκειμένου να μετατρέψει την Ευρώπη σε μεγάλη δύναμη του χώρου.
Η ανάλυση δεν ξεχνά να λάβει υπόψη της τη «συνεχή ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ" και την εμπλοκή των Ρώσων, καθώς και τη δεύτερη επίσκεψη του δ. σ. της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στην Αθήνα που ξεσήκωσε έντονες φήμες.
Άλλος παράγοντας που θα καθορίσει το μέλλον του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι η πιθανή «συμφωνία ανταλλαγής» μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας, με τη Γερμανία να αποκτά πρόσβαση στα πιθανώς μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο και τη Ρωσία να εδραιώνει τη θέση της στη μικρή αλλά γεωοικονομικά συμφέρουσα ελληνική αγορά. Οι επαφές του Natural Gas Europe με παίκτες της αγοράς επιβεβαιώνουν πως έρχονται ριζικές αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο και ειδικά στο φυσικό αέριο.
www.energypress.gr