Συνέντευξη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 105,8 και τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Σαράντη και Παναγιώτη Τσιούτσια.
· Τα κονδύλια που θα λάβει η χώρα μας από τη νέα ΚΑΠ θα είναι εξίσου πολλά, καθώς θα είναι περίπου 19 δις ευρώ για τα επόμενα 7 χρόνια.
· Πριν από το Πάσχα 35 εκατομμύρια ευρώ στους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών.
· Πολιτική επιλογή και μεγάλη ανάγκη η υποστήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας.
· Ιδρύεται η πρώτη ζώνη υδατοκαλλιέργειας στην Πιερία.
· Θεσμοθετούνται και κτηνοτροφικές ζώνες. Η πρώτη από αυτές στην Αρκαδία.
· Οι νέοι αγρότες θα ενισχυθούν με το 2% του συνολικού προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ.
· Απλουστεύονται οι διαδικασίες για την έναρξη γεωργικής δραστηριότητας.
Για την νέα ΚΑΠ
Δημοσιογράφος: Γίνεται πολύ συζήτηση για τη μείωση των κονδυλίων στον αγροτικό τομέα τα επόμενα χρόνια. Ότι δεν θα είναι καλά τα πράγματα.
Υπουργός: Καθώς τελειώνει η τρέχουσα προγραμματική περίοδος το 2013 και θα αρχίσει η νέα από το 2014 έως το 2020, ακούγεται ότι συρρικνώνονται τα κονδύλια για τη γεωργία, ότι δεν θα υποστηριχθεί η γεωργία. Αυτό είναι λάθος και οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε απογοήτευση και τους αποτρέπει από το να στραφούν προς τον αγροτικό τομέα. Σας βεβαιώνω ότι τα κονδύλια που θα έρθουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ είναι εξίσου πολλά, συνολικά δηλαδή χρήματα που θα πλησιάσουν τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα 7 χρόνια, όσα περίπου ήταν και την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.
Δημοσιογράφος: Ξέρετε γιατί μας έχει δημιουργηθεί αυτή η εικόνα; Γιατί στη Σύνοδο Κορυφής αν δεν κάνω λάθος ήταν που αποφασίστηκαν τα ποσά.
Υπουργός: Σε αυτή τη Σύνοδο του Μαρτίου που πήγαν οι Πρωθυπουργοί για να αποφασίσουν το συνολικό δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή αυτόν τον προϋπολογισμό για τα επόμενα 7 χρόνια, ο οποίος μάλιστα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, καθώς θα αρχίσουν τώρα οι λεγόμενες Τριλογίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου, σας θυμίζω ότι η καθυστέρηση οφείλεται και στο γεγονός ότι στο πλαίσιο της εκβάθυνσης της δημοκρατίας στην Ευρώπη, τώρα ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποφασίζεται μόνο στη Σύνοδο των Αρχηγών των Κρατών. Συναποφασίζεται και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άρα εκεί εκκρεμεί τώρα η οριστική απόφαση για να οριστικοποιηθεί και ο τελικός προϋπολογισμός.
Λέω λοιπόν ότι σ αυτή τη Σύνοδο του Μαρτίου παρά το γεγονός ότι δεν είναι οριστική, γιατί σας θυμίζω ότι το Ευρωκοινοβούλιο ζητά περισσότερα χρήματα για τη γεωργία- ήδη η χώρα στην τωρινή απόφαση θα λάβει 19 δις ευρώ. Άρα εάν το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει και πάει για παράδειγμα στα 20 ακόμη καλύτερα.
Εκείνο όμως που έχει σημασία και πρέπει να τονίσω είναι ότι αυτή την ώρα, έτσι όπως είναι ο προϋπολογισμός, δεν συρρικνώνονται τα κονδύλια για την υποστήριξη της γεωργίας.
Τώρα θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς θα αξιοποιηθούν αυτά. Γιατί θα δείτε πώς οργανώνεται πλέον αυτή η παρέμβαση. Για μένα, αλλά και για το Υπουργείο, αλλάζει μορφή αυτή η διαδικασία και η υποστήριξη και οι ενισχύσεις αυτές γίνονται ένα εργαλείο πολιτικής, όπως πρέπει να είναι, προκειμένου να προχωρήσουμε τη γεωργία μας μπροστά ένα άλλο βήμα.
Και αυτό είναι καλό για τους αγρότες. Γιατί αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε μια αειφόρο γεωργία, μια χώρα που θα στηρίζεται στα πόδια της, γιατί φανταστείτε ότι δεν θα δίνονται αιώνια τα κονδύλια αυτά και μάλιστα τόσα πολλά, καθώς η «πίτα» θα συρρικνωθεί αφού έρχονται και νέες χώρες στην Ε.Ε, χώρες μεγάλες, με μεγάλη γεωργική παραγωγή που διεκδικούν σιγά σιγά κι αυτές ένα ίσο μερίδιο με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε και μάλιστα ένα σημείο της διαπραγμάτευσης που την κάνει να καθυστερεί πριν οριστικοποιηθεί είναι κι αυτό. Οι χώρες αυτές ζητούν να συγκλίνουν στα ποσά. Τι παίρνει ένας γεωργός Έλληνας, τι παίρνει ένας Γερμανός, τι παίρνει ένας Ρουμάνος. Φανταστείτε λοιπόν αν στο μέλλον γίνει σιγά- σιγά αυτό, τότε συρρικνώνονται οι προϋπολογισμοί χωρών που όλα αυτά τα χρόνια παίρνουν περισσότερα. Άρα λοιπόν πρέπει να μεταβούμε σε μια γεωργία που θα στηρίζεται στα πόδια της, θα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα, το περιβάλλον της, η παράδοσή της, η ποιότητα των προϊόντων της. Να παντρέψουμε αυτή την ποιότητα με την εξωστρέφεια τις εξαγωγές, γιατί αυτό θέλει σήμερα ο Έλληνας, αλλά και ο παγκόσμιος καταναλωτής και ιδιαίτερα ο Ευρωπαίος, έτσι ώστε με λίγη βοήθεια να μπορούν οι άνθρωποι να ανταπεξέλθουν.
Κίνητρα για τους νέους αγρότες στη νέα ΚΑΠ
Υπουργός: Το 2% του συνολικού προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ, που είναι μεγάλο ποσό, είναι υποχρεωτικό να δοθεί σε νέους αγρότες για να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους. Να δοθεί μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να λαμβάνεται ως προκαταβολή, στο ξεκίνημα, την ώρα που ξεκινά η επιχείρησή τους. Να μη νοιάζονται που θα βρουν τέτοια κονδύλια για να φτιάξουν μια γεωργική επιχείρηση. Μην τους ζητάτε εγγυητικές επιστολές από το ξεκίνημα. Πώς θα έχει καταθέσεις για να πάει σε μια τράπεζα ένας νέος και να πει «δώστε μου εγγυητική επιστολή για να πάρω την προκαταβολή από το Υπουργείο». Απλουστεύονται αυτές οι διαδικασίες γιατί όλη η Ευρώπη είναι συγκλονισμένη από το εξής δημογραφικό γεγονός: Μόνο το 6% των γεωργών στο σύνολό τους, είναι κάτω των 35 ετών. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον με αυτά τα νούμερα.
Επίσης δεν είναι μόνο οι νέοι, στους οποίους στρέφουμε την προσοχή μας. Στρέφουμε την προσοχή μας σε ανθρώπους που είναι άνεργοι, θέλουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο, έχουν ένα σπίτι και θέλουν να το ανοίξουν και να δραστηριοποιηθούν. Ακόμη και στο συνταξιούχο. Να τον βοηθήσουμε να γυρίσει πίσω στο σπίτι του, να ανοίξει το σπίτι που έχει στο χωριό. Εκεί μαζί με το σπίτι έχει κι έναν λαχανόκηπο. Ίσως και κάποιο ζώο και θα ζήσει σίγουρα καλύτερα εκεί από το να ταλαιπωρείται στα αστικά κέντρα.
Πληρωμές ύψους 35 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους πριν το Πάσχα
Υπουργός: Έχουν ολοκληρωθεί και οριστικοποιηθεί οι έλεγχοι και πριν το Πάσχα, δηλαδή τη μεθεπόμενη εβδομάδα ουσιαστικά, θα πληρώσουμε χρήματα ύψους 35 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, δηλαδή αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους των ορεινών περιοχών. Τα χρήματα αυτά είναι από δύο πηγές: Είτε είναι από το Άρθρο 68 και από άλλες δράσεις, είτε από τις ενισχύσεις de minimis. Άρα λοιπόν προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους αυτών των περιοχών, προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την ελληνική κτηνοτροφία που είναι μεγάλη μας πολιτική επιλογή, αλλά και η μεγάλη μας ανάγκη. Ο τομέας αυτός ειδικά ο τομέας των εισαγωγών κρέατος είναι αδύναμος κρίκος και κάνουμε το πάν για τον ισορροπήσουμε, να φέρουμε κοντά και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους των ορεινών περιοχών. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται και ο κύκλος των πληρωμών de minimis προς τους κτηνοτρόφους όλων των περιοχών. Δώσαμε αρχικά τα χρήματα στους αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους των πεδινών περιοχών, μετά στους πτηνοτρόφους, στους χοιροτρόφους και τώρα ολοκληρώνουμε τις πληρωμές με τους αιγοπροβατοτρόφους και τους βοοτρόφους των ορεινών περιοχών. Τους αφήσαμε τελευταίους γιατί αυτοί θα πληρωθούν το de minimis, μαζί με το Άρθρο 68.
Για την καθιέρωση ζωνών υδατοκαλλιεργειών
Υπουργός: Πραγματοποιούμε μια πραγματικά αναπτυξιακή τομή στο χώρο των υδατοκαλλιεργειών, διότι είδαμε από την πρώτη στιγμή ότι εάν θέλουμε επιχειρηματίες της γεωργίας οργανωμένους, μεθοδικούς, που αξιοποιούν τη γνώση και την τεχνολογία κι αυξάνουν την παραγωγή, πρέπει να τους συμπεριφερθούμε με τους ίδιους τρόπους και να τους δώσουμε τα ίδια εργαλεία, που χρησιμοποιούν και άλλοι παραγωγικοί κλάδοι. Τι κάναμε στο βιοτέχνη; Κάναμε βιοτεχνικές ζώνες. Τι κάναμε στο βιομήχανο; Δημιουργήσαμε μια βιομηχανική ζώνη. Πήγαμε το Κράτος μόνο του με τις κρατικές υπηρεσίες του, πήραμε μια περιοχή, την καθαρίσαμε, την απαλλοτριώσαμε, κατασκευάσαμε δρόμους, βάλαμε φώτα, νερό, τηλέφωνο, αποχέτευση, θέσαμε περιβαλλοντικούς όρους και είπαμε «τώρα είναι έτοιμο» και το χωρίσαμε σε οικόπεδα λέγοντας: «Θέλεις να φέρεις εδώ την επιχείρησή σου; Είναι για παράδειγμα 3.000 ευρώ το στρέμμα. Πάρε την έκταση και κατασκεύασε το εργοστάσιό σου». Το αντίστοιχο έγινε και στις βιοτεχνικές ζώνες, σχεδόν σε όλη την περιφέρεια. Αυτό υπάρχει για έναν που θέλει να κάνει κτηνοτροφική μονάδα; Υπάρχει για κάποιον που θέλει να αναπτύξει την ιχθυοπαραγωγή, με τις ιχθυοκαλλιέργειες; Δεν υπάρχει. Παιδεύεται ο καθένας μόνος του σε 13 μεριές να πάρει άδεια από δω, άδεια από εκεί, άδεια για το ρεύμα κλπ. Όλα αυτά λύνονται και καθιερώνονται οι λεγόμενες ζώνες ιχθυοκαλλιέργειας.
Έχουν γίνει τα χωροταξικά. Κάνουμε τώρα την πρώτη θεσμοθέτηση μαζί με το συνάδελφο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ Σταύρο Καλαφάτη και καθιερώνουμε τώρα την πρώτη ζώνη υδατοκαλλιέργειας, στην Πιερία και ετοιμάζουμε 2-3 τέτοιες ακόμη. Αυτό το θεωρώ τομή, γιατί είναι μια πόρτα την οποία πρέπει να χτυπήσει ο επιχειρηματίας και θα ‘χουν λυθεί πρώτα όλα τα άλλα προβλήματα.
Πριν λίγο καιρό ανακοινώσαμε την ίδια δραστηριότητα για τις ζώνες θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Μάλιστα οι πρώτες που δημιουργήθηκαν ήταν σε γεωθερμικά πεδία στην Ξάνθη, τώρα στο Σπερχειό μαζί με το Δήμο Λαμίας, όπου υπάρχουν ισχυρά γεωθερμικά πεδία, ώστε να απαλύνεται το κόστος ενέργειας. Και θα το κάνουμε και για την κτηνοτροφία. Καθιερώνονται οι πρώτες τέτοιες ζώνες στην Αρκαδία, κοντά στην Τρίπολη.
Αυτές οι ζώνες υδατοκαλλιέργειας βρίσκονται βαθιά, μέσα σε ρεύματα, μακριά από σπίτια, λουόμενους, σε ρεύματα όπου καθαρίζεται πλέον το θαλάσσιο περιβάλλον, γιατί σε διαφορετική περίπτωση στο παρελθόν, ο κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας τοποθετούσε την επιχείρησή του κοντά στην παραλία, που ήταν αβαθή τα νερά και δεν καθαρίζονταν, είτε κοντά σε σπίτια εξοχικά, ή κοντά σε παραλία και θα ενοχλούσε και λουόμενους κλπ. κλπ. Αυτά όλα ξεπερνιούνται σήμερα. Κι έτσι πρέπει να γίνονται. Οργανωμένα. Θεσμικά κι απλά.