Σε απόγνωση οι αγρότες στον Αλμυρό
Αγρότες Άλμυρος

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι πληγέντες από τον «Ιανό» αγρότες στον Αλμυρό για την καταβολή αποζημιώσεων στο σύνολο του κεφαλαίου. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμυρού και Σούρπης Στάθης Γλιάτης λέει ότι η κατάσταση ήταν ήδη τραγική και μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιδεινώθηκε περαιτέρω.

«Είχαμε μειωμένες τιμές πώλησης στα προϊόντα μας, αυξημένο κόστος παραγωγής και αγροτικών εφοδίων. Ο «Ιανός» ήταν το τελειωτικό χτύπημα», σημειώνει χαρακτηριστικά. Το κλίμα στην περιοχή είναι βαρύ. Οι αγρότες απευθύνονται στον Σύλλογο και ζητούν διαγραφή χρεών. Αγωνιούν για τις υποχρεώσεις, στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν, ενώ τα χωράφια τους είναι κατεστραμμένα. Κυριαρχούν παντού απελπισία και απογοήτευση.

«Δεν φταίει ο «Ιανός» για τις καταστροφές που έγιναν, αλλά οι δημοτικές αρχές, οι περιφερειακές διοικήσεις, όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.Είναι θαύμα που και φέτος δεν θρηνήσαμε θύματα. Μεγάλο μέρος των αγροτών για να προσεγγίσει χωράφια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ήταν υποχρεωμένο να περνά από ρέματα. Μισό μέτρο νερό να πέσει κινδυνεύεις. Αν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα η πρόσβαση να γίνεται μέσω τσιμεντοστρώσεων στην κοίτη», εξηγεί.

Οι αγρότες ζητούν καταβολή των αποζημιώσεων στο 100% του κεφαλαίου, έργα υποδομής στην περιοχή για ασφαλή πρόσβαση στα χωράφια και αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

«Οι ζημιές είναι πάρα πολλές. Ενα ήδη παρατημένο αγροτικό δίκτυο έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Στο Νεοχαράκι για παράδειγμα στο χωράφι μου σε ένα πολύ χαμηλό υψόμετρο έχουν δημιουργηθεί χαντάκια βάθους 1,5 μέτρου. Μεγάλες ζημιές υπάρχουν σε Αλμυρό, Ανθότοπο, Νεράιδα, Νεοχωράκι, Μαυρόλοφο, Αργιλοχώρι», επισημαίνει. Ανά πάσα ώρα και στιγμή οι αγρότες κινδυνεύουν.

Ο κ. Γλιάτης τονίζει ότι οι αποκαταστάσεις που έγιναν με χαλίκι στον Ξηριά είναι πρόχειρες και προσωρινές. Τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν έργα, να φτιαχτούν γέφυρες, να καθαριστούν τα σημεία στην περιοχή για τη διοχέτευση του νερού και να ανοίξουν αυτές που έκλεισαν.

«Δυστυχώς», τονίζει ο ίδιος, «η δημοτική αρχή Αλμυρού δεν δέχτηκε εκπρόσωπο του Συλλόγου μας στο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη, ο οποίος θα μετέφερε τα αιτήματά μας. Ενας άνθρωπος αν βρισκόταν στην αίθουσα συνεδρίασης θα έμπαινε ζήτημα ασφαλείας λόγω κορονοϊού;», διερωτάται.

Τα αιτήματα

Αναλυτικά οι αγρότες ζητούν:

-Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών παραγωγής, φυτικού και ζωικού (μελισσοσμήνη κ.λπ.) κεφαλαίου και η αποζημίωση στο 100% του κεφαλαίου και του χαμένου εισοδήματος χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.

-Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληττόμενων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια.

-Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις να δοθούν χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

-Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ-ΟΓΑ – ΟΑΕΕ – ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ - ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη για αγρότες.

-Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.

-Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και το οδικό δίκτυο, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές που έχουν ακόμα πρόβλημα. Να γίνουν απολυμάνσεις όπου χρειάζεται.

-Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας με γενναία χρηματοδότηση.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις