Εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα με στρατηγική και πρακτικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στις 11.04.13 στα γραφεία του ΣΕΒΕ μεταξύ της Διοίκησης του Συνδέσμου και του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Νότη Μηταράκη. Στη συνάντηση συμμετείχε μετά από πρόσκληση του ΣΕΒΕ και ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Νίκος Πέντζος.
 
Στο επίκεντρο και αυτής της συνάντησης βρέθηκε το κρίσιμο ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά αλλά και του υψηλού, μη ανταγωνιστικού κόστους χρήματος, τοοποίο αυτή τη στιγμή έχουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις καθώς και η απουσία κεφαλαίων κίνησης.  Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Δημήτρης Λακασάς επεσήμανε την ανάγκη για άμεση ανακεφαλαιoποίηση των τραπεζών και διαφοροποίηση των υγιών παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων ώστε να τύχουν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τη Διοίκηση του ΣΕΒΕ για τις εξελίξεις στη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών και στην αναδιάρθρωση των σχετικών υπηρεσιακών δομών και φορέων με τη συνεργασία Ολλανδών εμπειρογνωμόνων και της TFGR υπό το συντονισμό της Μικτής Συντονιστικής Διϋπουργικής Επιτροπής Εξωστρέφειας. Ενημέρωσε επίσης για τις σημαντικές βελτιώσεις του αναπτυξιακού νόμου που ψηφίστηκαν προχθές από τη Βουλή ως ένα σημαντικό εργαλείο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Από την πλευρά του ο ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη ο αναπτυξιακός νόμος αλλά και τα αναπτυξιακά εργαλεία-προγράμματα του ΕΣΠΑ να εξαντλούν τις υφιστάμενες δυνατότητες επιχορήγησης άυλων δαπανών, ιδίως αυτών που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων όπως είναι τα σήματα συμμόρφωσης για νέα καινοτόμα προϊόντα που αποτελούν «διαβατήριο» για τις εξαγωγές και απαίτηση της αγοράς και δεν είναι εκ του νόμου υποχρεωτικά. Ως ειδικότερα θέματα, ο ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στο αίτημά του για επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης από 7 σε 10 χρόνια στο πλαίσιο του αναπτυξιακού – το οποίο ο Υπουργός βλέπει καταρχήν θετικά και θα εξετάσει τη συμπερίληψή του σε επόμενη τροπολογία – και για εξέταση και έγκριση επενδυτικών προτάσεων στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ για αιτήματα που εκκρεμούν στο ΥΠΑΝ από το 2007.
Μείζονος σημασίας για το ΣΕΒΕ αποτελεί η κατ’ εξαίρεση αύξηση του ορίου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (Deminimis) και η ενίσχυση της χώρας μας για τρία χρόνια (μέχρι το 2015) με την εκ νέου ενεργοποίηση ενός ειδικού πλαισίου αντίστοιχου του Προσωρινού Πλαισίου Στήριξης με όριο κρατικών ενισχύσεων τις 500.000€. Η ρύθμιση αυτή θα επιτρέψει πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν εξαντλήσει τα σχετικά όρια να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά μέσα και προγράμματα του ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒΕ ζήτησε να εξεταστεί από το ΥΠΑΝ η δυνατότητα παροχής εναλλακτικού καθεστώτος ενίσχυσης μεταξύ του Περιφερειακού Χάρτη Ενισχύσεων και των Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (Καν. 1998/2006) σε προγράμματα που τρέχουν όπως το Πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ-Επιχειρηματική Επανεκκίνηση ή που θα τρέξουν.Ως προς τα προγράμματα στήριξης της εξωστρέφειας, ο ΣΕΒΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξαγγελία του προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα ΙΙ», υπενθυμίζοντας τα αιτήματά του να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό, με διευρυμένες επιλέξιμες δαπάνες και απλούστερο οδηγό, ώστε η διαδικασία σε όλα τα επίπεδα να γίνει πιο σύντομη και ευέλικτη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις